to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:28 | 06.09.2021

Κοινωνία

Αθηνά Λινού: Με το 50%+1 στα σχολεία, από ένα τμήμα θα κολλήσουν 100-150 ακόμη

Θύματα της παράλογης λογικής του υπουργείου Παιδείας αδέρφια, γονείς, παπούδες, φίλοι και συμμαθητές σε άλλες δραστηριότητες.


Η εμμονική άρνηση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει για δεύτερη χρονιά πανδημίας σε μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, αύξηση των διαθέσιμων χώρων διδασκαλίας και των εκπαιδευτικών, που έφερε το νέο εφεύρημα του «50%+1» για την λειτουργία των σχολείων, κινδυνεύει να λειτουργήσει ως μηχανισμός εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, προειδοποίησε μιλώντας στον Ant1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Δεν είναι μόνο το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στα παιδιά ηλικιών 12-17 ετών που πρέπει να προβληματίζει ενόψει ανοίγματος των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, όπως τόνισε η κα Λινού. Είναι και «όλα τα παιδιά από 3 ετών, που συνήθως πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς και μετά στο νηπιαγωγείο, μέχρι τα 12, δηλαδή όλο το Δημοτικό, που δεν έχουν καμία δυνατότητα εμβολιασμού. Για αυτά τα παιδιά είναι πάρα πολύ δύσκολη» η κατάσταση, «γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να τηρήσουν μέτρα, δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στη σύνθεση των τμημάτων, λιγάκι έχουμε όλοι χαλαρώσει. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην κλείσουν τα σχολεία, είναι απαραίτητο να πάνε όλα τα παιδιά, για ποικίλους λόγους».

«Καθόλου!» ήταν εξάλλου η μονολεκτική απάντησή της στην ερώτηση αν συμφωνεί με την λογική του «50%+1», δηλαδή να κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν καταγραφεί αριθμός κρουσμάτων μεγαλύτερος από τον μισό αριθμό των συνολικών μαθητών ανά τμήμα (π.χ. ένα τμήμα με 20 παιδιά θα μείνει ανοιχτό αν νοσήσουν ως 10 και θα κλείσει εάν εντοπιστεί 11ο κρούσμα).

«Όταν ξέρουμε ότι έχουν νοσήσει 11 παιδιά, πιθανότατα άλλα 5 τουλάχιστον νοσούν επίσης. Τελικά, αυτά τα 20 παιδιά θα πάνε σπίτι, θα μεταφέρουν τη νόσο σε αδέρφια και γονείς, παπούδες, γιαγιάδες, φίλους, μία γυναίκα που ίσως βοηθάει στο σπίτι, σε μια γειτόνισσα. Δηλαδή, ένα τμήμα θα μεταφέρει τη νόσο, με τη μεταδοτικότητα που έχει το νέο στέλεχος, σε 100-150 άτομα. Συν τα φροντιστήρια και τις δραστηριότητες», τόνισε η κα Λινού.

Οι γονείς θα πρέπει «από σήμερα να αγοράσουν τις μάσκες που θα φοράνε τα παιδιά και να κάνουν "πρόβες" ώστε να συνηθίσουν, να τους είναι εύκολο στο σχολείο να τις φοράνε συνεχώς», προσέθεσε.

Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό της για το φαινόμενο παιδίατροι, όπως και γυναικολόγοι, που αντί να προωθούν τον εμβολιασμό προβάλλουν τις επιφυλάξεις τους. «Δεν έχουν σκεφτεί τις συνέπειες της νόσου. Από τα 100 παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει πάρα πολύ σοβαρά. Και ένα ποσοστό είτε νοσήσει σοβαρά είτε όχι θα έχει μακροχρόνια υπολείμματα, για ένα χρόνο, για δύο χρόνια. Θα δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση στην καθημερινότητα των οικογενειών», προειδοποίησε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)