to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:48 | 01.12.2020

Κοινωνία

Αθηνά Λινού: Δύσκολο να μιλάμε για μείωση κρουσμάτων με τόσα λίγα τεστ

«Επικίνδυνα» χαρακτήρισε τα πολυπληθή ρεβεγιόν η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ


«Δεν ξέρουμε πραγματικά πόσα είναι τα κρούσματα, δεν είναι εύκολο γιατί μια μέρα έχουμε 20.000 και 30.000 τεστ και την άλλη 10.000», δήλωσε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Πρόληψης, μιλώντας την Τρίτη 1/12 στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνονται επαρκή τεστ κορωνοϊού τα οποία να είναι και αντιπροσωπευτικά. Όπως είπε, «είναι δύσκολο να πει κανείς αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων διότι δεν γίνονται στοχευμένα τεστ αλλά, όσοι έχουν συμπτώματα εξετάζονται οι ίδιοι».

Αναφερόμενη πιο συγκεκριμένα στα μειωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από την επιτροπή, η κυρία Λινού είπε ότι «εν μέρει κάτι σημαίνει να είναι κάπως λιγότερα τα κρούσματα, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτή η μείωση. Επ’ ουδενί μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μείωση 20% ή 30%, τουναντίον μπορεί και να αυξάνονται τα κρούσματα και είναι πολύ άδικο και για την επιστημονική κοινότητα, την Επιτροπή του υπουργείου να καλείται να κάνει προτάσεις, αλλά και για την πολιτεία που παίρνει αποφάσεις, με μη ακριβή στοιχεία».

«Υπογράμμισε τη μέγιστη ανάγκη να γίνονται πολλά και στοχευμένα τεστ ώστε να μπορεί να επιτηρείται η πραγματική διασπορά στην κοινότητα» τόνισε. «Με ανησυχεί που δεν ξέρουμε τα πραγματικά κρούσματα πού βρίσκονται, άρα χρειαζόμαστε περισσότερα και οργανωμένα τεστ, θα ήταν κάπως καλύτερα. Η μη αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος που ελέγχεται προκαλεί διασπορά. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται γρήγορα για να εμποδίσουμε τη διασπορά, να απομονωθεί όποιος είναι θετικός και να γίνει ιχνηλάτηση» σημείωσε με νόημα.

Σχετικά με τον τρόπο καταγραφής της πανδημίας στον ΕΟΔΥ, τόνισε ότι «το σημαντικό είναι να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία, ώστε και οι επιστήμονες και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα αρχεία. Αν υπάρχει ένα ή τρία αρχεία δεν έχει σημασία, αρκεί το ένα που χρησιμοποιούμε να έχει ακριβή στοιχεία, να είναι καλό και δυστυχώς δεν έχει τη δυνατότητα να είναι καλό λόγω του τρόπο που επιλέγονται αυτοί που θα εξεταστούν».

Για τις γιορτές η κυρία Λινού είπε ότι η «κανονικότητα είναι σχετική, καθώς υπάρχουν έτσι κι αλλιώς οικογένειες που κάνανε πάντα σε στενό κύκλο τα Χριστούγεννα, ίσως με τη γιαγιά και τον παππού». «Άλλες οικογένειες οργανώνανε ρεβεγιόν με 100 και 150 ανθρώπους, αυτό είναι επικίνδυνο» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «το ελάχιστο δυνατό είναι το ιδανικό. Να χαρούμε με τους ελάχιστους δυνατούς ανθρώπους, πέντε με επτά, είναι το ιδανικό».

Τάκης Παναγιωτόπουλος: Παραμένει ζητούμενο στη χώρα μας η δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων για την πανδημία

Όλα πρέπει να δημοσιοποιούνται με μία εύληπτη έκθεση αρκετά αναλυτική, ενδεχομένως κάθε εβδομάδα, επισήμανε ο καθηγητής στο «Κόκκινο»:

Το θέμα δεν είναι πόσες επιτροπές επιστημόνων υπάρχουν αλλά ότι στη χώρα μας δεν δημοσιοποιούνται τα αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας όπως ορίζει σαφώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτό τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο στη Μαρίνα Μάνη και στον Χρυσόστομο Λουκά ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι το θέμα έχει τεθεί πολλάκις στην επιτροπή αλλά παραμένει, ακόμα, ζητούμενο.

Όπως είπε, εκτός της επιτροπής της οποίας είναι ο ίδιος μέλος – και υπάγεται στο υπουργείο Υγείας – υπάρχει άλλη μία, η 36μελής Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας για το Covid που υπάγεται στο ίδιο υπουργείο, αποτελείται από 11 μέλη, κυρίως υπαλλήλους του υπουργείου, στην οποία δίνει τις εισηγήσεις της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εισηγηθεί, εκείνη, τα περαιτέρω.

«Δεν γνωρίζω να υπάρχει άλλη επιτροπή που να υπάγεται στην Πολιτική Προστασία», είπε και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο με τα στοιχεία δεν είναι να κάνουμε «αστυνομική» έρευνα, αλλά τι δίνεται στη δημοσιότητα. Το συμβάν είναι τέτοιο που δεν υπάρχει ούτε μισός λόγος, ούτε μία υπόνοια αιτίας, κάποια στοιχεία να μην είναι δημόσια και κάποια να είναι, εξήγησε. Παράλληλα επισήμανε πως όλα πρέπει να δημοσιοποιούνται με μία εύληπτη έκθεση αρκετά αναλυτική, ενδεχομένως κάθε εβδομάδα.

Σε άλλες χώρες, όπως είπε, υπάρχουν δυναμικές ιστοσελίδες που μπορείς να δεις τόπο, αριθμό κρουσμάτων, αριθμό θανάτων, στο σύνολο και στην τελευταία εβδομάδα, να δεις θανάτους εντός και εκτός των νοσοκομείων, εντός και εκτός ΜΕΘ.

Ο καθηγητής τόνισε ότι όλα αυτά είναι στοιχεία που αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν και δεν βλέπει κανέναν λόγο να μην είναι δημόσια και προσιτά σε όλους. Είναι αναγκαίο αυτό και για λόγους Δημοκρατίας, ώστε να πάμε μαζί όλοι σαν κοινωνία, επισήμανε και εξήγησε ότι στη δική μας χώρα, η ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ δεν δίνει τέτοια, αναλυτικά, στοιχεία και άρα είναι προφανές ότι δεν τα έχουμε δημόσια.

«Δεν γνωρίζω ποια στοιχεία δίνονται με καθυστέρηση μίας εβδομάδας (σ.σ. σύμφωνα με τις αποκαλύψεις για το παράλληλο σύστημα καταγραφής του ΕΟΔΥ). Πάντα υπάρχει μία χρονοκαθυστέρηση διότι χρειάζεται έλεγχος, δεν γνωρίζω σε τι αναφέρεται η εφημερίδα» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Τα διάφορα συστήματα συλλέγουν διαφορετικά στοιχεία και γι’ αυτό χρειάζεται μία διαδικασία “καθαρίσματος” μεταξύ τους, επισήμανε. Μην χάνουμε το ουσιώδες, τι δημοσιοποιείται. Σας λέω ευθέως ότι αυτά που δημοσιοποιούνται θα έπρεπε να είναι με συστηματικό τρόπο. Το ορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων ότι είναι κομβικής σημασίας να είναι δημόσια τα στοιχεία της επιτήρησης. Έχει τεθεί επανειλημμένως στην Επιτροπή, παραμένει ζητούμενο και πρέπει να γίνει γρήγορα.

Αυτό είναι το ζήτημα, και όχι άλλα που έρχονται ίσως να συγκαλύψουν ή δεν ξέρω τι. Πάντα υπάρχουν διαφορές και ανταγωνισμοί ανάμεσα σε φορείς, σε κέντρα εξουσίας» δήλωσε μεταξύ άλλων το μέλος της επιτροπής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)