to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 26.10.2022

Κοινωνία

Αθηνά Λινού: Δύο συν μία υποπαραλλαγές του κορωνοϊού απειλούν με νέα έξαρση

Η BQ1 και η BQ1.1 προστίθενται στον «Κένταυρο» - Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την βαρύτητα της νόσησης που προκαλούν - Δεν τις «πιάνουν» τα μονοκλωνικά


(INTIME)

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να παράγει υποπαραλλαγές με ρυθμό ταχύτερο από αυτόν που τις παρακολουθεί και προσπαθεί να αντιμετωπίσει η επιστημονική κοινότητα, εξήγησε μιλώντας στον Ant1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Αυτή την περίοδο έχουν εμφανιστεί «δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, η BQ1 και η BQ1.1 που σε άλλες χώρες έχουν αρκετή έξαρση. Υπάρχει και αυτή που είχε ονομαστεί "Κένταυρος" και υπάρχει στην Ευρώπη, όχι ακόμη στις ΗΠΑ» και προκαλούν ανησυχία. Σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι «στις ΗΠΑ μπορεί να είναι και το 20% του συνόλου».

Για την βαρύτητα των συμπτωμάτων και της νόσησης που προκαλούν «δυστυχώς ξέρουμε πολύ λίγα ... ξέρουμε ότι στις δύο πρώτες τα αντιιικά φάρμακα επιδρούν θετικά, αλλά "δεν πιάνουν" τα μονοκλωνικά ... Η "πέμπτη δόση" του εμβολίου για τον κορωνοϊό μας καλύπτει εν μέρει, βοηθάει λίγο στο να μην νοσήσει σοβαρά κάποιος, αλλά όχι πλήρως».

Εξάλλου, για την αναμενόμενη έξαρση της γρίπης τους επόμενους μήνες και την σύσταση να εμβολιαστούν «όλοι», η κα Λινού είπε ότι «αυτό αφορά και τα μικρά παιδιά από έξι μηνών και πάνω. Υπήρχε σαν οδηγία και παλαιότερα, αλλά δεν το πολυτηρούσαμε στην Ελλάδα, σε άλλες όλα τα παιδιά εμβολιάζονταν».

«Τα πολύ μικρά παιδιά, όπως και πολλοί από τους υπόλοιπους, δεν έχουν εκτεθεί στην γρίπη, λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό. Τώρα που δεν φοράμε μάσκες, μπορεί να έχουμε πολύ μεγαλύτερες συνέπειες», προειδοποίησε η κα Λινού. Θα έπρεπε να έχουν συνεχιστεί οι καμπάνιες για την χρήση μάσκας, όπως χρειάζεται επειγόντως και καμπάνια για τον εμβολιασμό. «Με το να λέμε "πέρασαν όλα" δεν πέρασαν όλα, δυστυχώς», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)