to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:39 | 25.07.2014

πηγή: enet.gr

Κοινωνία

«Αθηνά» και με τη βούλα του ΣτΕ για συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ

Με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγει ακόμη μία πόρτα για την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» σχετικά με τη συγχώνευση και αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).


Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του ΤΕΙ της Αθήνας, με την οποία ζητούσε να κριθεί παράνομο και αντισυνταγματικό το συνολικό σχέδιο, που αφορά στην αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ -δηλαδή, στην κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία των ιδρυμάτων πανελλαδικά-, αλλά και το σχετικό Προεδρικό Διατάγματα 95/2014 με το οποίο έγινε συγχώνευση τμημάτων.

Το Γ' Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε την υπ' αριθμ. 263/2014 απόφαση, με την οποία κρίνεται πως η όλη διαδικασία που τηρήθηκε για την έκδοση του επίμαχου διατάγματος για το ΤΕΙ Αθήνας είναι νόμιμη, καθώς και ότι η συγχώνευση, η κατάργηση, η μετονομασία και άλλα των πανεπιστημιακών τμημάτων με Προεδρικά Διατάγματα, «κατόπιν τεκμηριωμένης βάσει των κριτηρίων του νόμου 4009/2011 και με απλή γνώμη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και του συμβουλίου του κάθε Ιδρύματος, μετά από γνώμη της Συγκλήτου», δεν αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος που προστατεύει την Παιδεία.

Η επίμαχη κρίση πάντως, ήταν αναμενόμενη, καθώς έχει προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 σχετική απόφαση για το ίδιο ζήτημα. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι είναι νόμιμες οι τροποποιήσεις τις οποίες επέφερε το υπουργείο Παιδείας σε Προεδρικά Διατάγματα, 36 συνολικά, του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)