to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 18.07.2017

Πολιτική

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται: Με συμμετοχή του Ν. Κοτζιά η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου στην οποία παραβρέθηκε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και των πολιτικών ηγετών της Κύπρου προς την κυβέρνηση της Ελλάδος και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για τη στήριξη, που προσέφεραν στην διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.


Στον βέλτιστο συντονισμό Λευκωσίας- Αθηνών για την «επόμενη μέρα» στο Κυπριακό, μετά τη διάσκεψη στο ελβετικό θέρετρο, Κράν Μοντανά, στόχος της συμμετοχής του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. 

Ο κ. Κοτζιάς, κατά την άφιξή του στο νησί, αργά χθες βράδυ, δήλωσε ότι θα συζητηθούν η διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά και αποτελεσματικοί τρόποι για μια μελλοντική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό. Επίσης, θα συζητηθούν ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενδιαφέρεται πρωτίστως να μην υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση από τη θέση ότι απαράβατος όρος της λύσης του Κυπριακού είναι η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων μαζί με την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων με βάση εύλογο χρονοδιάγραμμα. Επίσης, θα εξεταστεί η αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών κατά των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στις 10 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, άρχισε η συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Στη συνάντηση συμμετέχει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και διπλωμάτες.

Απόψεις για το τι δέον γενέσθαι στο Κυπριακό ανταλλάσσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών σωμάτων στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη θέση ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή λύση του Κυπριακού με εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα. Θέση, που επί της αρχής υιοθέτησε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, η οποία, λόγω της ανελαστικής τουρκικής στάσης, οδηγήθηκε σε αποτυχία.

Αθήνα και Λευκωσία «χέρι με χέρι» έδωσαν μάχη για το Κυπριακό, δήλωσε ο Ι. Κασουλίδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ν. Κοτζιά. Ασφάλεια, εγγυήσεις πήραν την πραγματική τους διάσταση, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ 

Τη θέση ότι Λευκωσία και Αθήνα θα πρέπει να εργαστούν για μια νέα ευκαιρία προς επίλυση του Κυπριακού, διατύπωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συγχρόνως επισήμανε ότι η ευκαιρία αυτή «θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για να είναι αποτελεσματική». 

Ο Έλληνας υπουργός είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία πήραν μέρος ο Κύπριος ομόλογος του, Ιωάννης Κασουλίδης, και αντιπροσωπείες και από τις δύο κυβερνήσεις. Στην συνέχεια ο υπουργός πήρε μέρος σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία κράτησε περισσότερο από δύο ώρες. Οι συζητήσεις του κ. Κοτζιά ολοκληρώθηκαν στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο Κύπριος υπουργός παρέθεσε γεύμα εργασίας. 

Μετά το γεύμα οι δύο υπουργοί έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. 

Ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: 

-Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις πήραν την πραγματική τους διάσταση και αυτό αποτελεί «μια μεγάλη κατάκτηση» 

-Πολλοί είχαν την αίσθηση στη διάσκεψη της Γενεύης (τον περασμένο Ιανουάριο) ότι αυτά που λέγαμε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, «τα λέγαμε για το θεαθήναι». 

-Η Τουρκία διαπίστωσε στην πορεία ότι «όχι μόνο δεν παραδοθήκαμε, αλλά και ότι αυτά τα θέματα ( ασφάλεια- εγγυήσεις ) μπήκαν ψηλά στην ατζέντα».

 

Ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος –όπως είπε- στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου άκουσε με προσοχή τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, τον πρώην Πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, δήλωσε ότι ήταν τιμή του που παρευρέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο και υπενθύμισε ότι προσφάτως στην Ελλάδα Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με αντικείμενο το Κυπριακό εισηγητής ήταν ο ομόλογος του, Ιωάννης Κασουλίδης. 

Διηγήθηκα στο Εθνικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, την εμπειρία που απέκτησα στο Κραν Μοντανά. Εκεί, σημείωσε, «είδαμε μια Τουρκία που έπαιζε με τις λέξεις, αλλά, όταν ήρθε η ώρα των αποφάσεων, δεν ήταν έτοιμη για ουσιαστική λύση».

 Ο κ. Κοτζιάς καταλόγισε ευθύνη στον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, λέγοντας ότι «πήγε απροετοίμαστος στη διάσκεψη». 

Σε παρατήρηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι -σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό- πρώτος ο κ. Κοτζιάς και όχι ο γ.γ. του ΟΗΕ ανέφερε ότι η Κύπρος πρέπει να καταστεί «κανονικό κράτος», ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι το θεωρεί μεγάλη του τιμή ότι «οι διατυπώσεις που μπορεί να είναι καθημερινές όταν τις κάνω για συγκεκριμένα μεγάλα προβλήματα ότι αυτές υιοθετούνται από σημαντικές προσωπικότητες και αποκτούν τη δική τους δυναμική». 

Η διατύπωση, σημείωσε, ήταν «normal state», δηλαδή ένα «φυσιολογικό ή θα μπορούσε κάποιος να το πει νομικά, κανονικό κράτος». Συνεχίζοντας το σχόλιο του στην παρατήρηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε «Πήγαμε σε μια διαπραγμάτευση, που άρχισαν όλοι να λένε 1, 2, 3 , 4, 18, 48 και τους είπα: ωραία, για να κρίνουμε το 1, 2, 4, 48, 18, θα πρέπει να πούμε ποιος είναι ο στόχος αυτής της διάσκεψης. Και τους έβαλα το απλό ερώτημα: Είναι κοινός μας στόχος ότι η Κύπρος πρέπει να είναι ένα κανονικό, φυσιολογικό κράτος; Δηλαδή ένα κράτος, ανεξάρτητο, με εδαφική ακεραιότητα και πλήρη κυριαρχία; Και εάν συμφωνούμε σε αυτό, να κουβεντιάσουμε τον δρόμο, με τον οποίο θα φθάσουμε εκεί». 

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι τόνισε στη διάσκεψη πως κατά τη γνώμη της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας ο δρόμος αυτός είναι η απαλλαγή της Κύπρου από τα δεσμά δύο συνθηκών, του 1959-60 Ζυρίχης - Λονδίνου, της Συνθήκης των Εγγυήσεων και της Συνθήκης Συμμαχίας. 

Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού δεν είναι οι 10 μέρες στο Κραν Μοντανά. «Οι καθημερινές δηλώσεις, ο τρόπος που πείθει κανείς τη δικιά του κοινωνία, ο τρόπος που περιορίζει κανείς παίχτες, είναι στοιχεία διαπραγμάτευσης. Γι' αυτό μιλάμε για δημόσια διπλωματία κλπ. Ο πυρήνας είναι η καθ' αυτό διαπραγμάτευση. Όταν ακούτε λοιπόν τουρκικές δηλώσεις, λάβετε και αυτό υπόψη», είπε. 

Στο γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο υπουργών και των συνεργατών τους συζητήθηκαν η εντατικοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, ποια συνέχεια θα δοθεί αναφορικά με τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και η αξιοποίηση παραγόντων, όπως η ΕΕ, η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας κ.ά. 

Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δόθηκε μια μάχη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά «χέρι με χέρι» με την Ελλάδα . Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο φίλος Νίκος Κοτζιάς «έδωσαν μάχη σε πεδίο, που δεν δόθηκε ποτέ ξανά, στο πεδίο της ασφάλειας και των εγγυήσεων», επιήμανε ο κ. Κασουλίδης. 

Ο λόγος, που δεν επιτεύχθηκε λύση, είπε, είναι γιατί έλειπαν τα στοιχεία εκείνα που θα καθιστούσαν την Κύπρο ένα φυσιολογικό κράτος, το οποίο να μην περιλαμβάνει εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Επομένως, συμπλήρωσε, εκεί θα δοθούν και οι επόμενες μάχες, αν θέλει η διεθνής κοινότητα να πείσει την Τουρκία και αν οι Τουρκοκύπριοι «θέλουν λύση του Κυπριακού και όχι να είναι υποχείριο της Τουρκίας». 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά πόσον η Τουρκία μπορεί να επιδείξει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό, λαμβανομένων υπόψη των προεδρικών εκλογών στη χώρα το 2019, του Κουρδικού και του θέματος της Συρίας, είπε ότι αυτά είναι «αιτίες- αντικίνητρα» για την Τουρκία, αλλά, σημείωσε, υπάρχουν και κίνητρα. 

Ως τέτοια κίνητρα υπέδειξε τη σχέση της Τουρκίας με τον δυτικό κόσμο, το θέμα της τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές περιβάλλον «στο οποίο η Τουρκία δεν είναι νικηφόρα όσο ήλπιζε». Το βλέπουμε και στη Συρία, πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, «όπου έχουμε σχετικά εύκολη αποδιοργάνωση των στρατιωτικών της μονάδων, ο αήττητος σε εισαγωγικά τουρκικός στρατός δεν έχει τόσο εύκολη πορεία». «Υπάρχουν πάρα πολλές εσωτερικές αντιθέσεις στην Τουρκία που μπορούν, όταν θα εκδηλωθούν να την υποχρεώσουν να πάρει ένα διαφορετικό δρόμο», σημείωσε. Επίσης, είπε ότι υπάρχει ένα διεθνές περιβάλλον, στο οποίο πρέπει να δουλέψουν Αθήνα- Λευκωσία για «να υποχρεωθεί (η Τουρκία) να πειθαρχήσει με την καλή έννοια, δημιουργικά, στο διεθνές δίκαιο». 

Σε ερώτηση για τα όσα λέγονται από τουρκικής πλευράς περί σχεδίου Β' και Γ', ο κ. Κοτζιάς είπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα «για το κατά πόσο η Τουρκία οδήγησε τη διαπραγμάτευση στο ναυάγιο, έχοντας κατά νου να "παίξει" με άλλα πράγματα». Δουλειά μας, σημείωσε, είναι να την εμποδίζουμε να παίζει με σχέδια Β΄ και Γ'. 

Ο κ. Κοτζιάς, στη συνέχεια μετέβη στην αρχιεπισκοπή, όπου συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, και ακολούθως αναχώρησε για την Αθήνα.


Οι υπουργοί εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδος, κ.κ. Κασουλίδης και Κοτζιάς, δήλωσαν ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο ενοχλητικές κι αν είναι, είναι διαχειρίσιμες. 

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως δουλειά των υπουργών Εξωτερικών είναι «να βοηθήσουν την Τουρκία να καταλάβει τις υποχρεώσεις της». 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στα κατεχόμενα, δήλωσε πως «η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πάντα» και ανέφερε πως η διαδικασία λύσης διακόπηκε δύο φορές με αποτυχία. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας πως «δεν είναι σωστό να πραγματοποιεί μονομερώς η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία), βήματα στα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο». Σε αυτά, είπε, «μερίδιο έχει και ο τουρκοκυπριακός, λαός». 

Η ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL προχωρά ομαλά στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και αναμένεται ότι το γεωτρύπανο θα προσεγγίσει το κοίτασμα «Ονησίφορος». Το κοίτασμα έχει πάρει το όνομα του από τον τιμώμενο σήμερα 'Αγιο Ονησίφορο, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, και όταν ενηλικιώθηκε ήρθε στην Πάφο και έζησε στο χωριό Αναρίτα.



Ευχαριστίες του Εθνικού Συμβουλίου προς την κυβέρνηση της Ελλάδος 

Μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου στην οποία παραβρέθηκε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και των πολιτικών ηγετών της Κύπρου προς την κυβέρνηση της Ελλάδος και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για τη στήριξη, που προσέφεραν στην διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.

«Εκ μέρους των μελών του Εθνικού Συμβουλίου επιθυμώ να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για τη στήριξη που προσέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των διεργασιών στο Κραν Μοντανά για τη διάσκεψη της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είχε εικοσάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, 'Αγγελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε για το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα και συζήτησαν για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας.

Σε ερώτηση αν τα ευρωτουρκικά συνδέονται με τις προσπάθειες για το Κυπριακό και αν η Λευκωσία είναι έτοιμη να ζητήσει επανάληψη των διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο μετά τις εκλογές στη Γερμανία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι «κατ' αρχήν είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών, όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα». 

Πρόσθεσε ότι στο Κραν Μοντανά «δεν οδηγηθήκαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο: τη στάση της Τουρκίας στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το πλαίσιο που έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ». 

Από εκεί και πέρα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκείνο που προκύπτει σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό για να μπορεί, αν θέλετε, να δοθεί και ώθηση στην ευρωπαϊκή της πορεία. Δεν νοείται το αντίθετο, «δηλαδή να δοθούν ανταλλάγματα στην Τουρκία, στην ευρωπαϊκή της προοπτική, για να δώσει στο Κυπριακό» τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.



Δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Ικανοποιημένοι έμειναν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων από όσα άκουσαν στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Παρ’ όλα αυτά, όλοι, με εξαίρεση τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, εξακολουθούν να ασκούν κριτική στον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. 

«Ήταν μια εξαιρετική συνεδρίαση, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε και από τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το ανιδιοτελές στήριγμα στον αγώνα μας για την απελευθέρωση, η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και η Ελλάδα συμπαρίσταται στον αγώνα μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Η συζήτηση, είπε, ήταν για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Το πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ για την εγγυήσεις και την ασφάλεια «βρίσκει ικανοποιημένο τον ΔΗΣΥ», τόνισε ο κ. Νεοφύτου. 

Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε πως για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων «έχει λόγο η Ελλάδα, και είναι άποψη του κόμματος πως ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, έβαλε ένα πλαίσιο που ικανοποιεί απόλυτα την πλευρά μας και από δω και μπρος τα Ηνωμένα Έθνη και ο διεθνής παράγοντας πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία για να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού».

Για το πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ, είπε ότι «αυτό ικανοποιεί ως προς την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ενώ το μέλλον θα δείξει πώς αξιοποιούνται οι προτάσεις που κατατέθηκαν».

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, 'Αντρο Κυπριανού ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δεν αξιοποίησε το πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ. «Ό,τι και να λέμε, οι διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά δεν έφεραν το Κυπριακό κοντά στη λύση, αλλά την έχουν απομακρύνει, κι αυτό μας ανησυχεί», σημείωσε. «Πήγαμε απροετοίμαστοι, κάτι που φάνηκε και με τα όσα είπε ο κ. Κοτζιάς» συμπλήρωσε.

Η θέση για «μηδέν εγγυήσεις-μηδέν στρατό είναι εθνική γραμμή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Είπε ότι εισηγήθηκε την συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, το οποίο θα συγκαλεί κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών μια φορά το χρόνο. Το συμβούλιο αυτό, πρόσθεσε, θα περιλαμβάνει κοινές ομάδες εργασίας, ιδίως μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Αμύνης και Ενέργειας των δύο κρατών. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο συμπληρωματικό έγγραφο, με το οποίο επιχειρείται να δωθούν απαντήσεις με προτάσεις ενώπιον των εξελίξεων. «Στο έγγραφο που καταθέσαμε υπάρχουν προτάσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα, που στοχεύουν στη διαμόρφωση στρατηγικών και συντονισμό ενεργειών σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο». Επίσης, δήλωσε ότι «Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να μπλοκάρουν τη συμφωνία της τελωνιακής ένωσης, αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό».

«Δεν μπορεί να υπάρξει, έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης , μετά την πρώτη μέρα της λύσης του Κυπριακού», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της «Αλληλεγγύης», Πόλυς Παλλήκαρος. Πρόσθεσε ότι η «Αλληλεγγύη» έκανε προτάσεις στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε σχέση με τον (φυσικό) πλούτο που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. 

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε πως

υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν η Κύπρος και η Ελλάδα, πριν ζητηθεί νέα πρωτοβουλία από τον γ.γ. του ΟΗΕ.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Γεάδης Γεάδη δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία επιβεβαίωσαν τη θέση του κόμματος ότι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας «είναι ανέφικτη». Η μόνη βιώσιμη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό είναι «το ενιαίο κράτος», πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)