to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 08.12.2012

πηγή: https://left.gr/91

Αθλητισμός

"ΑΘΗΝΑ 2004": "Καρέ" της... ντόπας στην Αρχαία Ολυμπία!

"Φαρμακωμένοι" κι οι δύο "χρυσοί" νικητές, όπως και οι τρεις από τις πέντε πρώτες γυναίκες...


Για τον... κακό μας τον καιρό μας φταίνε τα "μεταφυσικά φαινόμενα", τόσο που κάποιοι χαρακτήρισαν "γρουσούζικο" το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου πραγματοποιήθηκε το αγώνισμα της σφαιροβολίας ανδρών και γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μετά το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ (όταν αποκαλύφθηκε τότε), αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ήταν... γρουσούζικο για τους κλέφτες που ανέβηκαν εκείνη την εποχή στο βάθρο των νικητών!


Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τέσσερις από τους-τις σφαιροβόλους που πήραν μέρος εκεί και μάλιστα οι "χρυσοί" Ολυμπιονίκες έχουν χαρακτηριστεί σε μια πορεία... οκτώ χρόνων ντοπαρισμένοι! Τα τότε υπάρχοντα μέσα του αντι-ντόπινγκ, που η ΔΟΕ τα χαρακτήριζε ως τα πιο σύγχρονα, "συνέλαβαν" μόνο την πρώτη νικήτρια των γυναικών, την Ρωσίδα Ιρίνε Κοζαλένκο, που είχε νικήσει με 21.06μ. και όλες οι έγκυρες βολές της (τέσσερις τον αριθμό) ήταν πάνω από 20μ. και βέβαια καλύτερες από το 19.59μ. της Κουβανής Γιουμιλέιντι Κούμπα, που πήρε λίγες μέρες μετά το χρυσό μετάλλιο, όταν αποδείχθηκε ότι η Κοζαλένκο είχε κάνει χρήση "σκληρών" αναβολικών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν οι πρώτοι που η ΔΟΕ κράτησε τα δείγματα των ντόπινγκ-κοντρόλ στα ντουλάπια της, με σκοπό να τα εξετάσει ξανά στο μέλλον, όταν οι τεχνικές του αντιντόπινγκ έχουν βελτιωθεί. Έτσι τις τελευταίες μέρες μάθαμε ότι κι ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης των ανδρών, Γιούρι Μπιλόνογκ, ήταν κι αυτός ντοπαρισμένος, αν και τα τότε μηχανήματα τον είχαν βγάλει "καθαρό"! Ο Μπιλόνογκ είχε ρίξει 21.16μ., όσο και ο δεύτερος Αμερικανός Άνταμ Νέλσον και με όλες τις έγκυρες βολές του πάνω από τα 21 μέτρα! Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΟΕ η Άνταμ παίρνει το χρυσό μετάλλιο, ο Δανός Ιοακίμ Όλσεν (21.07μ.) το αργυρό και ο Ισπανός Μανουέλ Μαρτίνεθ (20.84μ.) το χάλκινο...

Ήταν η πρώτη και η... τελευταία φορά που Μπιλόνογκ είχε βολές πάνω από τα 21 μέτρα σε μεγάλη διοργάνωση και ήταν εν δύναμει "ύποπτος" για χρήση ντόπινγκ, καθώς λίγες μέρες αργότερα είχε ρίξει μόνο 19.84μ. στον τελικό των γκραν πρι της IAAF στο Μόνακο, όπου πήρε την 8η θέση!


"Ντοπέ" η 1η, η 4η και η... 5η!!!

 

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο... δραματικά στις γυναίκες, καθώς αποδεικνύεται σήμερα ότι κι η τρίτη (μετά την ακύρωση της Κοζαλένκο), η επίσης Ρωσία Σβετλάνα Κριβέλιοβα (είχε ρίξει τότε 19.49μ.) ήταν κι αυτή ντοπαρισμένη! Η κατάσταση μοιάζει... κωμικοτραγική απ' το γεγονός ότι η ΔΟΕ θα πρέπει να καλέσει τώρα την... πέμπτη του "αμαρτωλού" αγώνα, την Λευκορωσίδα Ναντζέγια Όσταπτσουκ (με βολή στα 19.01μ.) να πάρει το μετάλλιο της, μόνο που κι αυτή δεν ανήκει πλέον στην "Ολυμπιακή Οικογένεια"!

Η Όσταπτσουκ είχε πολύ μεγάλη... βελτίωση στα 8 χρόνια, που πέρασαν από τότε και με καλύτερη βολή στα 21.36μ. αναδείχθηκε "χρυσή" Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Λονδίνου, μόνο που επτά μέρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι αγωνίστηκε "ντοπέ" και της αφαίρεσαν το μετάλλιο! Με βάση τους κανονισμούς της ΔΟΕ η Όσταπτσουκ αποβάλλεται από την "Ολυμπιακή Οικογένεια" μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο, όποτε είναι μάλλον απίθανο να γίνει κάποια τελετή για να της δώσουν το χάλκινο μετάλλιο της Αρχαίας Ολυμπίας!

Η Σβετλάνα Κριβέλιοβα, 43 χρόνων σήμερα, δεν είναι καμία "τυχαία". Πρόκειται για τη "χρυσή" Ολυμπιονίκη του 1992 στη Βαρκελώνη, με πάνω από δέκα μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ανοιχτού και κλειστού στίβου.

"Οκτώ χρόνια μετά θα ζητήσουν το μετάλλιό μου, δεν το δέχομαι. Άλλωστε τίποτα δεν πρόκειται να γίνει για την απονομή δικαιοσύνης από τη στιγμή που, αν εγώ ακυρωθώ, η πέμπτη στην κατάταξη και μετά τέταρτη τότε δεν είχε υποβληθεί όπως προβλέπουν οι κανονισμοί σε έλεγχο ντόπινγκ" δήλωσε η Κριβέλιοβα και εν μέρει έχει δίκιο. Δυστυχώς όμως για τις αντιπάλους της, δεν υπήρχαν πριν το 2004 οι σημερινές τεχνικές ελέγχου ντόπινγκ, γιατί το πιθανότερο είναι να είχε χάσει πολύ νωρίτερα κι αλλά από τα μετάλλια που έχει πάρει στην καριέρα της...

Η Πόπη Ουζούνη, που για μια θέση δεν είχε προκριθεί στον τελικό της σφαιροβολίας στην Αρχαία Ολυμπία (18.03μ.), με τη νέα κατάταξη βρίσκεται πλέον στην 12η θέση, ενώ κατά μια θέση βελτιώθηκε κι η Ειρήνη Τερζόγλου (17.34μ.), που είναι πλέον 18η σε 36 συνολικά συμμετέχουσες.

Θυμίζουμε ότι συνολικά στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας βρέθηκαν 26 αθλητές αλλά και άλογα της ιππασίας ντοπέ, σε τακτικούς και αιφνίδιους ελέγχους χρήσης απαγορευμένων ουσιών, που τώρα ανέβηκαν στους 31 μετά την επανεξέταση των δειγμάτων, που έγινε 8 χρόνια μετά...


Πηγή: Αυγή

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)