to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:48 | 22.02.2018

Οικονομία

Aθ. Μπακαλέξης, διοικητής ΕΦΚΑ: «Τα στοιχεία διαψεύδουν όλα τα δημοσιεύματα περί αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών»

«Οι μη μισθωτοί καταβάλλουν πλέον χαμηλότερες και δικαιότερες εισφορές με βάση το εισόδημα και όχι επί πλασματικών και αυτόματα αυξανόμενων ανά τριετία ασφαλιστικών κλάσεων» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Αθανάσιος Μπακαλέξης, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία διαψεύδουν όλα τα δημοσιεύματα περί αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών.


Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπακαλέξης σημειώνει, πως απ' τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι δεν έχει καμία βάση η καταστροφολογία που προηγήθηκε: «Το 2017, με την κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων, το ποσοστό των μη μισθωτών που πλήρωσε εισφορές έως 200 ευρώ μηνιαίως, ανήλθε στο 86,8%, ενώ το 2018, το ποσοστό των μη μισθωτών που καλείται να καταβάλει εισφορές έως 200 ευρώ μηνιαίως, ανέρχεται στο 87,7%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής του ΕΦΚΑ, προσθέτοντας ότι το 75% του συνολικού αριθμού των αυτοαπασχολουμένων θα συνεχίσει να καταβάλλει την κατώτατη εισφορά που αντιστοιχεί στον κλάδο του.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία, υπογραμμίζοντας ότι απ' την κατανομή των ειδοποιητηρίων για τις εισφορές του ΕΦΚΑ τον Ιανουάριο του 2018 και τον αντίστοιχο μήνα του 2017, προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής: «Το 2016, το ποσοστό των μη μισθωτών που πλήρωσε εισφορές έως 200 ευρώ μηνιαίως, ήταν 27%. Το 2017, με την κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων, το ποσοστό των μη μισθωτών που πλήρωσε εισφορές έως 200 ευρώ, μηνιαίως, ανήλθε στο 86,8% (περίπου 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένοι). Το 2018, το ποσοστό των μη μισθωτών που καλείται να καταβάλλει εισφορές έως 200 ευρώ, μηνιαίως, ανέρχεται στο 87,7% (περίπου 1,23 εκατομμύρια ασφαλισμένοι)».

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε ότι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών δεν προκάλεσε καμία γενικευμένη τάση απόκρυψης εισοδημάτων, καθώς η διαστρωμάτωση των εισοδημάτων παρέμεινε για τη συντριπτική πλειονότητα των μη μισθωτών στα επίπεδα που ήταν, πριν από την ψήφιση και εφαρμογή του Ν. 4387/16.

Αναλυτικά εδώ τα στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο

tags: ΕΦΚΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)