to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:19 | 30.11.2020

Κοινωνία

Αθ. Λινού: Υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού.


Το θέμα των τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού σχολίασε η Αθηνά Λινού, η οποία δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είχαν όλοι οι πολίτες την οικονομική δυνατότητα να τα πραγματοποιήσουν και γι αυτό, δεν υπάρχουν αντιπροσωπευτικές μελέτες.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ANT1 είπε: «Στα τεστ κορωνοϊού προστέθηκε μία ανισότητα. Μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα. Το ίδιο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή. Επίσης, υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά τα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν έχουμε δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσα πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας. Εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι».

Η κα Λινού αναφέρθηκε και στην άρση του lockdown και κατά πόσο μπορεί να συμβεί. «Είχα πει ότι θα ήταν καλό στο τέλος του lockdown να έχουμε 1.200-1.800 κρούσματα. Σε τρεις εβδομάδες θα υποδιπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Τα τεστ είναι πολύ λιγότερα από τις προηγούμενες ημέρες. Να πάρουμε μέτρα διευκόλυνσης της κατάστασης. Να διευρυνθεί το τηλεμπόριο και να το αποδεχτούμε σαν πολίτες. Οι επιχειρήσεις να αυξήσουν στο μέγιστο το delivery δώρων, φαγητών, φαρμάκων. Η Πολιτεία να επιδοτήσει άμεσα τις επιχειρήσεις. Να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε έτσι τη διαφορά. Εάν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να ρυθμίσει την ώρα που έρχονται και φεύγουν τα παιδιά στο σχολείο, άλλη τάξη να πηγαίνει στις 08:00, άλλη στις 08:15, θα μπορούσαν να ανοίξουν. Αλλιώς θα υπάρξει συρροή».

Τέλος η κα Λινού σχολίασε και τις δηλώσεις του Κώστα Τσόκλη: «Εγώ είμαι χριστιανή και η ανθρώπινη ζωή είναι ισότιμη για όλους. Δεν ξέρουμε αν ένα παιδάκι ρομά θα γίνει ένας αυριανός ηγέτης ή αν ο επώνυμος επιστήμονας δεν εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εγκληματία. Δεν μετριούνται αυτά τα πράγματα. Η ζωή είναι ζωή».

«Παρέμβαση εισαγγελέα και δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών στοιχείων»

Τη δήμευση και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που καταγράφουν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας προκρίνει η Αθηνά Λινού, επιδημιολόγος, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά και τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις περί ύπαρξης διπλής βάσης επιδημιολογικών δεδομένων από τις αρχές, με συνέπεια την μη πλήρη εικόνα της κατάστασης για την επιτροπή επιδημιολόγων.

Μιλώντας Στο Κόκκινο, στη Μαρίνα Μάνη και τον Χρυσόστομο Λουκά η κα Λινού δήλωσε πως δεν την εκπλήσσουν τέτοιες αποκαλύψεις καθώς στη χώρα μας ο καθένας να κρατάει στοιχεία για τον εαυτό του και κάλεσε σε παρέμβαση όχι μόνο του εισαγγελέα για διερεύνηση του θέματος αλλά και σε παρέμβαση των επιτροπών δεοντολογίας, ώστε με διαφάνεια να μπορούν όλοι οι επιστήμονες να έχουνε πρόσβαση στα στοιχεία και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Για τα περί διαφωνιών  εντός της επιτροπής ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, η γνωστή καθηγήτρια ιατρικής τόνισε πως μπορούν να βγουν οι ίδιοι οι επιστήμονες - εφόσον διαφωνούν με τις αποφάσεις που λαμβάνονται - και να πούνε τη γνώμη τους ανοιχτά.

Για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εν όψει και των εορτών, η Αθηνά Λινού είναι απόλυτη για το άνοιγμα της αγοράς η οποία θα πρέπει να παραμείνει κλειστή όπως είπε, όπως και η εστίαση, αλλά σαφώς με ενίσχυση και στήριξη των επαγγελματιών που πλήττονται  καθώς και των εργαζομένων.

Σε επίπεδο πολιτών θα πρέπει να στηριχθεί το εξ αποστάσεως εμπόριο, ενώ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, λέει η κ. Λινού, θα πρέπει να το περιορίσουμε στην «πυρηνική οικογένεια μόνο», κάθε οικογένεια δηλαδή θα πρέπει να αποφασίσει να φιλοξενήσει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, «τον παππού και την γιαγιά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)