to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:27 | 08.09.2016

Κοινωνία

Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες επισκέφτηκαν την έκθεση σχολικών ειδών της UNICEF στο Σύνταγμα

Τα δέκα παιδιά, που φιλοξενούνται στους ξενώνες της ΜΚΟ «Ιατρική παρέμβαση» και του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων, βρέθηκαν στο χώρο και αφού ενημερώθηκαν για το έργο της UNICEF, πήραν ως δώρο, σχολικά είδη για τη νέα σχολική σεζόν.


Το σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, όπου φιλοξενείται το παζάρι σχολικών ειδών της UNICEF, επισκέφθηκαν σήμερα ασυνόδευτοι ανήλικοι, από δύο δομές φιλοξενίας της Αθήνας.

 

Τα δέκα παιδιά, που φιλοξενούνται στους ξενώνες της ΜΚΟ «Ιατρική παρέμβαση» και του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων, βρέθηκαν στο χώρο και αφού ενημερώθηκαν για το έργο της UNICEF, πήραν ως δώρο, σχολικά είδη για τη νέα σχολική σεζόν.

 

Τα παιδιά, ηλικίας 14-17 ετών, κατάγονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Ερυθραία. Ανάμεσά τους ήταν και ο 16χρονος Σύρος Μοχανάντ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι να καταφέρει να ενταχθεί σε πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης, για να βρεθεί δίπλα στον αδελφό του στη Γερμανία. «Αναγκαστήκαμε να φύγουμε λόγω βομβαρδισμών από τη Συρία και να κάνουμε αυτό το δύσκολο ταξίδι για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας. Τώρα η προσπάθειά μου είναι να φτάσω στον αδελφό μου στη Γερμανία, αλλά η σκέψη μου είναι και στους γονείς μου που έχουν μείνει πίσω στη Συρία και κινδυνεύουν διαρκώς», εξομολογείται, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Τώρα ονειρεύεται το μέλλον του και τις σπουδές του, που θέλει «να είναι σε ένα αντικείμενο που θα ωφελεί τον άνθρωπο», λέει. Τη Δευτέρα πάντως, ο Μοχανάντ, μαζί με άλλα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, θα ξεκινήσει να φοιτά στο διαπολιτισμικό σχολείο.

«Σήμερα καλέσαμε εδώ ασυνόδευτα παιδιά από δομές της Αθήνας, γιατί θέλαμε να τους δώσουμε χαρά και ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της UNICEF, Ηλίας Λυμπέρης. Ο ίδιος προσθέτει: «Το σύνθημά μας είναι “Παιδιά πρόσφυγες, παιδιά μετανάστες, παιδιά πάνω από όλα”».

 

Με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων να αποτελεί προτεραιότητα για τους εμπλεκόμενους φορείς στην Ελλάδα, η UNICEF συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων. «Είναι πολύ σημαντικό τα προσφυγόπουλα να ενταχθούν στην ελληνική εκπαίδευση, να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, γιατί πρέπει να μάθουν να ζούνε μαζί», επισημαίνει η πρόεδρος της UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου. Ήδη, έχει δώσει χρηματοδότηση για εκπαιδευτικές δράσεις ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, σε δώδεκα οργανώσεις ανά την Ελλάδα.

 

Μία από τις περιπτώσεις αυτές, είναι η συνεργασία της UNICEF με το Ανοιχτό Σχολείο Πειραιά, που παρέχει μαθήματα, εκπαιδευτικό υλικό, σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και τεχνική υποστήριξη σε 650 παιδιά στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.

Το παζάρι σχολικών ειδών στο μετρό Συντάγματος, που θα διαρκέσει έως το ερχόμενο Σάββατο, πλαισιώνεται από έκθεση με φωτογραφίες δράσεων της UNICEF, στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Τα έσοδα από το παζάρι θα διατεθούν για τα προγράμματα εκπαίδευσης των παιδιών.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)