to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ασύλληπτη επιτελική… αντισύλληψη

Γέλασε κι ο κάθε πικραμένος με το σαρδάμ του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια, την ώρα που ανακοίνωνε τα νέα μέτρα για την πανδημία.


Τι ήταν όμως τόσο αστείο;

Μήπως ότι ένας υπουργός είχε δικαιολογημένο τρακ, λόγω της σοβαρότητας της στιγμής;

Μήπως ότι ένας υπουργός έκανε ένα σαρδάμ, που θα μπορούσε να τύχει στον οποιονδήποτε;

Ή μήπως το γεγονός ότι ο υπουργός υγείας, την ώρα που ανακοίνωνε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που υποτίθεται θα αντιμετωπίσουν τη σοβαρή επιδείνωση της πανδημίας, δεν είχε το μυαλό του στη δημόσια υγεία, της οποία η ευθύνη είναι η μοναδική του αρμοδιότητα, αλλά το είχε στην… αντισύλληψη;

Δυστυχώς για τη χώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά.

Ο υπουργός εμφανίστηκε στις τηλεοράσεις για να ανακοινώσει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την επιδείνωση της πανδημίας, χωρίς να διαθέτει και συνεπώς και χωρίς να εμπνέει την απαιτούμενη, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, σοβαρότητα.

Η επιλογή της στιγμής των κυβερνητικών ανακοινώσεων μάλιστα, που έγιναν την ημέρα ακριβώς κατά την οποία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έσπασε όλα τα ρεκόρ και ξεπέρασε κάθε προηγούμενη τιμή, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, έπρεπε να είναι αιτία για να αντιμετωπίσει ο υπουργός υγείας με πολύ πιο μεγάλη σοβαρότητα και ευθύνη τις ανακοινώσεις του.

Κι αυτό, έχοντας ως δεδομένο ότι η καλοκαιριάτικη υγειονομική υποτροπή συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Καθώς όλες οι υπόλοιπες, 48 τον αριθμό, ευρωπαϊκές χώρες δεν αντιμετωπίζουν καμία επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, καθώς τα κρούσματα που διαγιγνώσκονται εκεί καθημερινά απέχουν μακράν από τα μέγιστα των καμπύλων που καταγράφουν την πορεία της πανδημίας. Κυμαινόμενα σε φυσιολογικές τιμές μεταξύ του 10% και 40% των μέγιστων τιμών που έχουν ποτέ εμφανιστεί.

Το γεγονός λοιπόν και μόνο ότι η υγειονομική υποτροπή στη χώρα δεν οφείλεται σε γενικότερες αιτίες, αλλά αντίθετα, οφείλεται αποκλειστικά σε φαινόμενα που έχουν να κάνουν με την εγκατάλειψη, από πλευράς κυβέρνησης, κάθε προσπάθειας λήψης μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας για το καλοκαίρι, θα έπρεπε να κάνει την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε με πολύ μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης.

Διαψεύδοντας τις προσδοκίες όμως, ο υπουργός υγείας αντί να παρουσιάζει τα νέα μέτρα από στήθους, αποδεικνύοντας τη βαθιά γνώση του για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του και την καλή του προετοιμασία για την κορυφαία στιγμή της ανακοίνωσης των μέτρων, εκείνος εμφανίστηκε αδιάβαστος, καταφεύγοντας μάλιστα σε σκονάκι προκειμένου να διαβάζει από μέσα τα μέτρα που εξήγγειλε.

Μέτρα τα οποία υποτίθεται ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός έλαβε μετά από εμβριθή μελέτη και ανάλυση των δεδομένων, μετά από εξαντλητικές συζητήσεις και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με επιστήμονες και ειδικούς, που δεν δικαιολογούν ο υπεύθυνος υπουργός υγείας, που υποτίθεται συμμετείχε σε όλη αυτή τη κοπιώδη διαδικασία, να μην μπορεί να τα συγκρατήσει και να τα θυμηθεί.

Κι ακόμη χειρότερα, δεν νοείται ο υπουργός υγείας όχι μόνο να διαβάζει από σκονάκι τις αποφάσεις που υποτίθεται ότι πήρε ο ίδιος, αλλά και να τις διαβάζει λάθος, σαν να τις βλέπει για πρώτη φορά στη ζωή του.

Αντί για αντισηπτικά, διάβασε… αντισυλληπτικά.

Με το λάθος αυτό έδειξε πόσο πρόχειρος και πόσο απροετοίμαστος ήταν, καθώς και με πόση έλλειψη σοβαρότητας και ευθύνης αντιμετωπίζει τα ζητήματα της δημόσιας υγείας της χώρας, σε εποχή μάλιστα σοβαρής υγειονομικής υποτροπής.

Όπως ο άλλος υπουργός, ο αρμόδιος για την προστασία του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος την ώρα που καίγονταν η μισή Ελλάδα αβοήθητη, εξ αιτίας των πράξεων και κυρίως των παραλείψεων της κυβέρνησης και του υπουργείου του οποίου ο ίδιος προίσταται, με ανεπαρκή επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης, με ελάχιστους πυροσβέστες, αφού τις συμβάσεις 5.000 πυροσβεστών δεν τις ανανέωσαν φέτος και χωρίς να έχει γίνει καμία σχεδόν προετοιμασία σε επίπεδο πυροπροστασίας στα δάση, έστελνε φωτογραφίες του από τα μέτωπα της φωτιάς, με τη μάνικα στο χέρι.

Αγωνιώντας τις δύσκολες ώρες για τη δική του εικόνα και όχι για την καταστροφή που η πλημμελής προετοιμασία και η επιτελική ανετοιμότητα του υπουργείου του την κρίσιμη ώρα προκάλεσε.

Μα, η ευθύνη ενός υπουργού δεν είναι να κάνει τον πυροσβέστη, αλλά να φροντίζει εγκαίρως ώστε να υπάρχουν ικανοί πυροσβέστες και επαρκή πυροσβεστικά μέσα. Αυτό ακριβώς δηλαδή που δεν έκανε ο υπουργός προστασίας του πολίτη και η κυβέρνηση, οδηγώντας στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που συνέβη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με 1,5 εκατομμύριο στρέμματα δάσους καμένα.

Όπως και ευθύνη του υπουργού υγείας δεν είναι να διαβάζει από σκονάκι ανεπαρκή μέτρα για να αντιμετωπιστεί μια υγειονομική υποτροπή που οι δικές του πράξεις και παραλείψεις, όπως και οι πράξεις και οι παραλείψεις της κυβέρνησης στην οποία ανήκει, συνέβαλαν να συμβεί. Την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση.

Το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος, από εκεί που ξεκίνησε σαν υποτίθεται κράτος των αρίστων, κατέληξε σήμερα να σκορπά γέλιο με τις… ασύλληπτες γκάφες των επιτελικών στελεχών του, που αναδεικνύουν το πόσο ο βασιλιάς είναι τραγικά γυμνός, ειδικά όταν χρειάζεται να φορέσει τα καλά του.

Τις ικανότητες της κυβέρνησης στον τομέα της αντισύλληψης τις γνωρίζει, ίσως, καλύτερα ο υπουργός υγείας. Εκείνο που οι πολίτες γνωρίζουν με βεβαιότητα πια, μετά από το φετινό καλοκαίρι, είναι η ασύλληπτη ανεπάρκεια και η απίστευτη ανετοιμότητα με τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της υγειονομικής και της οικολογικής συγκυρίας.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)