to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:36 | 11.03.2021

Κοινωνία

Αστυνομική εισβολή αξημέρωτα στο ΑΠΘ για να σπάσουν την κατάληψη που ...θα έληγε σήμερα (βίντεο)

Ενώ η συνέλευση της κατάληψης της Πρυτανείας του ΑΠΘ είχε ανακοινώσει ότι η κατάληψη θα έληγε σήμερα, μετά την προγραμματισμένη πορεία, ο Χρυσοχοϊδης επέλεξε να στείλει αξημέρωτα τα ΜΑΤ για να προχωρήσει σε σόου καταστολής με 33 προσαγωγές, drone και ελικόπτερα - Εικόνες ντροπής με τα ΜΑΤ σαν στρατός κατοχής να καταδιώκουν τους φοιτητές στου διαδρόμους και τα γρασίδια του Πανεπιστημίου - Σε εξέλιξη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας


H αστυνομοκρατία δεν θα περάσει:  σε εξέλιξη η μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Πέμπτης

H αστυνομία περικύκλωσε από τις 6 το πρωί της Πέμπτης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με σκοπό την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας, ενώ ήταν γνωστό ότι η συνέλευσή της είχε αποφασίσει τη λήξη της μετά την πορεία σήμερα το μεσημέρι. Προχώρησε, όπως ανακοίνωσε, σε 33 προσαγωγές (26 άνδρες και 7 γυναίκες) που μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης «προκειμένου να γίνει η ταυτοποίησή τους και να εξεταστούν», και κατέληξε σε 16  συλλήψει.

Με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι οι 16 συλληφθέντες, με δικογραφία για το αδίκημα «της παράνομης παραμονής σε δημόσια υπηρεσία».  Λόγω των περιορισμών για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, η εισαγγελική Αρχή αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι.

Κουκουλοφόροι «ασφαλίτες» περνούν χειροπέδες (πλαστικά δεματικά) σε φοιτητές του ΑΠΘ - Δείτε σχετικά: Μονταρισμένα πλάνα και φοιτητές με τάιρ απ στα χέρια: Το βίντεο της αστυνομίας από την εκκένωση του ΑΠΘ

Ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την αναίτια επίθεση - Συγκέντρωση στις 11 στην Καμάρα

Με απόφασή τους, φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε νέα συγκέντρωση, στις 11, στην Καμάρα και καταγγέλλουν την περικύκλωση του ΑΠΘ από τις αστυνομικές δυνάμεις και την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας απαιτώντας την άμεση απόσυρση της αστυνομίας από το Πανεπιστήμιο. 

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη και αναίτια επίθεση που δέχθηκαν επειδή απλά βρίσκονταν στον χώρο και καταδίκαζαν την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ καλώντας τους άμεσα να αποχωρήσουν από αυτό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και σημειώνεται πως «δεν θα επιτρέψουμε η καταστολή να κυριαρχήσει στις σχολές μας, ο φόβος και ο αυταρχισμός να επιβληθεί σπέρνοντας την υποταγή στην πολιτική τους». Επισημαίνεται δε, ότι από την πρώτη στιγμή στον χώρο βρέθηκαν συνδικαλιστές φοιτητικών συλλόγων, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων.

«Οι επιθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους φοιτητές αλλά και σε όποιον αγωνίζεται είναι καθημερινές, όμως δεν μας τρομάζουν, δυναμώνουμε τον αγώνα και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις!», προσθέτει το Bloco και καλεί σε προσυγκέντρωση στις 11 στο Άγαλμα Βενιζέλου και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη 1.00 μ.μ. στον ίδιο χώρο.

Η επιχείρηση της αστυνομίας

-> Δείτε τις εικόνες ντροπής με τα ΜΑΤ να απωθούν βίαια και απρόκλητα τους φοιτητές στο ΑΠΘ (βίντεο) // Οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Μητσοτάκης - Χρυσοχοΐδης προτίμησαν αντί για ειρηνική αποχώρηση, σόου με συλλήψεις φοιτητών»

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 6 το πρωί, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή γύρω από την Πανεπιστημιούπολη. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν αρχικά αστυνομικούς με πολιτικά να μπαίνουν στους χώρους του αποκλεισμένου ΑΠΘ με φακούς, ενώ ακολουθούν τα ΜΑΤ που σαρώνουν τους χώρους του ΑΠΘ διώχνοντας τους φοιτητές από τα προαύλια, και απειλώντας δημοσιογράφο που καταγράφει τα τεκταινόμενα:

(Σημειώστε ότι τα ΜΑΤ συνοδεύει και κουκουλοφόρος αστυνομικός που βιντεοσκοπεί...)

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές στην τύχη από τους περίπου 120 φοιτητές που βρίσκονταν εκτός του κτιρίου, έχοντας προσαγάγει ως τώρα περίπου 40.

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε με αστυνομικούς με πολιτικά και φακούς να εισβάλλουν στο προαύλιο του Πανεπιστημίου:

Χαρακτηριστικό το βίντεο:

Πριν από λίγο:

Και το μπλόκο των ΜΑΤ σε φοιτητές κι εργαζόμενους:

Η εικόνα έξω από το Πανεπιστήμιο:

ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: «Κύριε Μητσοτάκη είστε ο θύτης και ο κατηγορούμενος»

Η αστυνομική επέμβαση στην πρυτανεία του ΑΠΘ, τα ξημερώματα και ενώ οι φοιτητές είχαν εξαγγείλει τη λήξη της κατάληψης για σήμερα στις 11:00, αποτελεί άλλη μια αντιδημοκρατική πρόκληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τι εξυπηρέτησε άραγε μια τέτοια αχρείαστη ενέργεια, δεδομένου ότι η κατάληψη της πρυτανείας είχε ουσιαστικά τελειώσει, χάρη στο διάλογο που προηγήθηκε εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας; Η απάντηση είναι προφανής· στην αναστήλωση του καταρρακωμένου γοήτρου της κυβέρνησης, ενόψει της αυριανής απολογίας του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Αυτοί που έσπειραν διχασμό, αστυνομοκρατία, ξυλοφόρτωμα των νέων και διαστρέβλωση, θερίζουν τώρα τις θύελλες της αποδοκιμασίας. Όλους αυτούς δεν μπορείτε να τους «εκκενώσετε» κύριε Μητσοτάκη.  Γιατί στο πρόσωπο και στην κραυγή «Πονάω» του νεαρού που χτυπήθηκε ανηλεώς από τους πραιτοριανούς σας στη Νέα Σμύρνη, οι πάντες αναγνώρισαν τον εαυτό τους - θύματα της πολιτικής σας.

Μην ψάχνετε λοιπόν για αντιπερισπασμούς. Εσείς είστε ο εμπνευστής της επίθεσης εναντίον της κοινωνίας και της νεολαίας. Εσείς κύριε Μητσοτάκη είστε ο θύτης και ο κατηγορούμενος.

Κάλεσμα του Bloco και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στις συγκεντρώσεις

«Η αστυνομοκρατία δεν θα περάσει», δηλώνει το Bloco σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, τονίζοντας ότι «η επιχείρηση της αστυνομίας στο ΑΠΘ δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως άλλη μια επίδειξη δύναμης αφού οι φοιτητικοί σύλλογοι με χθεσινή απόφαση που πάρθηκε από την γενική συνέλευση της κατάληψης αποφάσισαν την λήξη της. Η αστυνομία προέβη σε πάνω από 40 προσαγωγές φοιτητών και δεν δίστασε να κάνει ρίψει χημικών ενώ απαγόρευε την είσοδο στο campus φοιτητών καθηγητών και εργαζομένων».

«Οι επιθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους φοιτητές αλλά και σε όποιον αγωνίζεται είναι καθημερινές, όμως δεν μας τρομάζουν, δυναμώνουμε τον αγώνα και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις!», προσθέτει το Bloco και καλεί σε προσυγκέντρωση στις 11 στο Άγαλμα Βενιζέλου και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη 1.00 μ.μ. στον ίδιο χώρο. 

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τονίζει ακόμα πως «σήμερα φάνηκε ξεκάθαρα πως όλο αυτό το διάστημα πρύτανης και κυβέρνηση δεν είχανε ως στόχο την επαναφορά του πανεπιστημίου στην «εύρυθμη λειτουργία» όπως διατείνονταν αλλά την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών. Οι μάσκες πέσανε για πολλοστή φορά, και αποδείχθηκε ποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τα πανεπιστήμια».

«Ο Μ.Χρυσοχοΐδης κι ο Κ.Μητσοτάκης έχουν επιδοθεί στη στρατηγική της έντασης. Εγκαθιδρύουν την κρατική τρομοκρατία και προσπαθούν να χτίσουν ένα νέο κράτος αυταρχισμού ως αρωγό στη βίαιη φτωχοποίηση που ετοιμάζονται να μας επιβάλλουν. Η νίκη της Δευτέρας 11/3 των φοιτητών – τριών απέναντι σε δυνάμεις καταστολής, πρύτανη και κυβέρνηση θα είναι ο οδηγός μας», προσθέτει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καλώντας στις συγκεντρώσεις στις 11 και τη 1 μ.μ.:

Δεν θέλουν τους φοιτητές στους δρόμους

Η σημερινή κατασταλτική κίνηση Χρυσοχοϊδη - και μάλιστα σε τεταμένο κλίμα μετά τα πολλαπλά περιστατικά αστυνομικής βίας στο Σύνταγμα, στο Χαλάνδρι, στα Πετράλωνα, στη Νέα Σμύρνη, στη Νίκαια - αποδεικνύει την «στρατηγική της έντασης» που ακολουθεί η κυβέρνηση και τη σιωπή νεκροταφείου που θέλει να επιβάλλει. Μόλις χθες, σε μεγάλα  συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για τις κλειστές σχολές, αλλά και συνολικά για όσα φέρνει ο αντιδραστικός νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη. Σήμερα, και ενώ το απόγευμα υπάρχει νέο κάλεσμα σε ημέρα δράσης για τα δημοκρατικά δικαιώματα, η αστυνομία καταστέλλει βίαια μια φοιτητική διαμαρτυρία. Τα συμπεράσματα, εύλογα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)