to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:37 | 13.03.2017

Κοινωνία

Ένταση στην πορεία διαμαρτυρίας για την εκκένωση της βίλας Ζωγράφου

Ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εκκένωση της βίλας Ζωγράφου στην οποία συμμετείχαν άτομα από συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου.


Ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εκκένωση της βίλας Ζωγράφου, που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής Ζωγράφου. Επεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Γεωργίου Ζωγράφου όταν διαδηλωτές πέταξαν μάρμαρα και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. έριξαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Γαρδένιας και είχε κατεύθυνση τη βίλα Ζωγράφου και συμμετείχαν αλληλέγγυοι καθώς επίσης και μέλη συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

(φωτογραφία: Nasim Lomani στο facebook)

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε επιχείρηση στη βίλα Ζωγράφου και έγιναν 7 συλλήψεις.

Όπως αναφέρεται στα καλέσματα που δημοσιεύθηκαν για την σημερινή κινητοποίηση, οι αλληλέγγυοι της κατάληψης της βίλας Ζωγράφου ζητούν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και καταδικάζουν την αστυνομική επιχείρηση τόσο για την εκκένωση της βίλας Ζωγράφου όσο και του κτιρίου στην οδό Αλκιβιάδου.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, έγινε με εισαγγελική παραγγελία κατόπιν εγκλήσεων των ιδιοκτητών των υπό κατάληψη κτιρίων. Συγκεκριμένα, για τη Βίλα Ζωγράφου, ο δήμος Ζωγράφου σκοπεύει να δημιουργήσει ενιαίο πάρκο πρασίνου και αναψυχής από τον Αγ. Γεώργιο έως την πλατεία Αλεξανδρή (πρώην Γαρδένια) ενώ το κτίριο της οδού Αλκιβιάδου ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και προορίζεται για τη στέγαση των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στη διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής μεταφέρθηκαν 127 Σύροι πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από την κατάληψη της οδού Αλκιβιάδου στην Αθήνα, ενώ επτά άτομα προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ από τη Βίλα Ζωγράφου, μετά την αιφνιδιαστική επιχείρηση που έγινε το πρωί από την Αστυνομία, για την εκκένωση των δύο καταλήψεων.

Οι Σύροι πρόσφυγες θα παραμείνουν προσωρινά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, μέχρι να μεταφερθούν σε δομές προσφύγων.

 car, night and outdoor

(Ξημερώματα η εκκένωση του κτιρίου στην οδό Αλκιβιάδου)

Οι επτά που προσήχθησαν από του Ζωγράφου είναι αλληλέγγυοι οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο της κατάληψης την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης, καθώς μέσα στο κτίριο δεν υπήρχαν άτομα.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η επιχείρηση της ΕΛΑΣ έγινε με εισαγγελική παραγγελία κατόπιν εγκλήσεων των ιδιοκτητών των υπό κατάληψη κτιρίων. Συγκεκριμένα, για τη Βίλα Ζωγράφου είχε υποβληθεί έγκληση από το δήμο, στον οποίο ανήκει το κτίριο, επειδή, όπως λέει, θέλει να το κάνει ωδείο, ενώ το κτίριο της οδού Αλκιβιάδου ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και προορίζεται για τη στέγαση των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων.

(ΜΑΤ στη Βίλα Ζωγράφου)

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει αναβρασμό, καθώς από το πρωί γίνονται μέσω Διαδικτύου καλέσματα προς αλληλέγγυους, για συγκεντρώσεις στην πλατεία Εξαρχείων και στου Ζωγράφου, καθώς και ενίσχυση σε άλλα υπό κατάληψη κτίρια.

(ένα από τα καλέσματα για το απόγευμα της Δευτέρας)

Ήδη, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 60 άτομα στην πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου, ενώ προγραμματίζονται και πορείες για το απόγευμα. Η Αστυνομία, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ πραγματοποιούνται συσκέψεις προκειμένου να γίνεται εκτίμηση της κατάστασης και για τη λήψη μέτρων.

Ν. Τόσκας: «Απολύτως δικαιολογημένες και οι δύο επιχειρήσεις εκκένωσης των κτiρίων»

Ερωτηθείς από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» για τις πρωινές επιχειρήσεις της αστυνομίας στα 2 υπό κατάληψη κτήρια ο Ν. Τόσκας, απάντησε: «Το πρώτο κτίριο στου Ζωγράφου, ανήκει στον δήμο Αθηναίων και το ήθελε για να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικός χώρος. Οι καταληψίες, περίπου 5-6 άτομα, βρίσκονταν μέσα αρκετό καιρό. Το δεύτερο κτίριο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και θέλει να το χρησιμοποιήσει για ασυνόδευτα παιδιά. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν πρόσφυγες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να είναι σε οργανωμένους χώρους. Όπως καταλαβαίνετε και οι δύο επιχειρήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες».

Δήμαρχος Ζωγράφου: Θα κάνουμε τη Βίλα Ζωγράφου πολιτιστικό κέντρο της πόλης μας

Αγαπητοί συμπολίτες,

Πριν λίγα χρόνια οι κάτοικοι της πόλης μας, μαζί με συλλόγους, δημοτικές παρατάξεις και την επιτροπή κατοίκων για τη Βίλα Ζωγράφου, αγωνίστηκαν για να σωθεί η Βίλα και το κτήμα Ζωγράφου από την οικοδόμηση και να γίνει πάρκο πρασίνου και αναψυχής.

Με τον αγώνα αυτό πετύχαμε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο το κτήμα της Βίλας Ζωγράφου χαρακτηρίστηκε «κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και πολιτισμού» και απαγορεύεται η οικοδόμησή του.

Εμείς συμμετείχαμε σε αυτό τον αγώνα και δεσμευτήκαμε απέναντι σας:

Να δημιουργήσουμε - στην καρδιά της πόλης μας - ένα ενιαίο πάρκο πρασίνου και αναψυχής από τον Αγ. Γεώργιο έως την πλατεία Αλεξανδρή (πρώην Γαρδένια).

Να γίνει η Βίλα Ζωγράφου κέντρο πολιτισμού για τους πολίτες και τη νεολαία του Δήμου μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα το 2015, αποφάσισε την μετεγκατάσταση του Δημοτικού Ωδείου, των Χορευτικών ομάδων και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων (οι οποίες στεγάζονται προσωρινά σε ακατάλληλους χώρους) στο κτίριο της Βίλας Ζωγράφου.

Ταυτόχρονα στόχος μας είναι να ανοίξει και να διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος, σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Στην προσπάθειά μας αυτή, συναντήσαμε αντιδράσεις και εμπόδια.

Αντιδράσεις από την οικογένεια Ζωγράφου, η οποία προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας και ζητά την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος που προστατεύει το χώρο ως κοινόχρηστο πράσινο.

Εμπόδια από μικρή ομάδα, που εμφανίστηκε μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο χαρακτηρίζει το κτήμα της Βίλας Ζωγράφου «κοινόχρηστο χώρο πρασίνου» και αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκεί κατάληψη, να οικειοποιηθεί τη χρήση του, διαδίδοντας ταυτόχρονα ΨΕΥΔΩΣ ότι εμείς σκοπεύουμε να «εμπορευματοποιήσουμε» το χώρο!

Ο Δήμος μας έχει ήδη πληρώσει 19.500.000 ευρώ για το χώρο της Βίλας και δεν επιτρέπεται να στερούνται οι κάτοικοι την ανάσα που θα τους προσφέρει ένα πάρκο στο πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης.

Οι επανειλημμένες προσπάθειες μας τα τελευταία δύο χρόνια να έρθουμε σε συνεννόηση και να μας αποδοθεί ο χώρος, απέβησαν άκαρπες.

Σήμερα 13/3/2017, αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν τη Βίλα και την παρέδωσαν στο Δήμο. Συνεργεία του Δήμου ήδη εργάζονται για την αποκατάσταση του χώρου. 

Καθήκον μας είναι να δημιουργήσουμε αυτό το πάρκο και να κάνουμε τη Βίλα Ζωγράφου πολιτιστικό κέντρο της πόλης μας, στη διάθεση όλων των κατοίκων και της νεολαίας.

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε σχέδια για το κτήμα Ζωγράφου, εκτός από το να αποδοθεί στους πολίτες του Δήμου μας, όσοι τα σκέφτονται πρέπει να τα ξεχάσουν.

    Η Δήμαρχος

 Τίνα Καφατσάκη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)