to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αστροναύτης επέστρεψε στη Γη μετά από 165 ημέρες στο διάστημα

Με απόλυτη επιτυχία έγινε νωρίς το πρωί η προσγείωση του γερμανού αστροναύτη Α. Γκερστ μετά από 165 μέρες στον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS. Έκανε πολλά χρήσιμα πειράματα σε πολλούς τομείς, στην υπηρεσία του ανθρώπου.


Η επιστροφή του γερμανού αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ από το διάστημα συνέπεσε χρονικά με τη φαντασμαγορική λήξη των εορτασμών για τα 25χρονα από την πτώση του Τείχους. Το ρωσικό διαστημικό σκάφος Σογιούζ προσγειώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα στις στέπες του Καζαχστάν και ο 38χρονος αναμένεται το απόγευμα στην Κολωνία για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

«Να τον επαναφέρουμε σε συνθήκες γης»
«Ανακούφιση» ήταν το πρώτο συναίσθημα του Γιοχάνες - Ντίτριχ Βέρνερ, προέδρου του ΔΣ του Γερμανικού Κέντρου Διαστημοπλοΐας. «Η διαδικασία προσγείωσης, όσο κι αν περιγράφεται με χαλαρούς τόνους, κρύβει πολλούς κινδύνους. Καταρχήν, το σκάφος θα πρέπει να μπει από τη σωστή γωνία στην ατμόσφαιρα της γης, το αλεξίπτωτο θα πρέπει να ανοίξει και στο τέλος να λειτουργήσει το σύστημα φρένων. Δεν είναι κάτι το αυτονόητο και γι'αυτό το λόγο αυτή τη στιγμή πρυτανεύει το αίσθημα ανακούφισης».

Οι ιατρικές εξετάσεις στην Κολωνία είναι το επόμενο υποχρεωτικό βήμα για τον γερμανό αστροναύτη, που θα γίνει στο ειδικό ερευνητικό εργαστήριο Envihab. «Ο Αλεξάντρερ Γκερστ έκανε πολλά πειράματα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ιδιαίτερα στο θέμα της γήρανσης του δέρματος και των οστών. Τα πειράματα έγιναν πιο γρήγορα στο διάστημα και γι' αυτό υπάρχει ανησυχία για τον ίδιο τον αστροναύτη. Τώρα θα πρέπει να τον επαναφέρουμε σταδιακά σε συνθήκες βαρύτητας της γης. Φανταστείτε ότι επί 6 μήνες το κεφάλι του ήταν πιο χαμηλά από το σώμα του λόγω έλλειψης βαρύτητας στο διάστημα, θα πρέπει να επαναφέρουμε το σώμα σε συνθήκες γης, να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία του για να εξασφαλίσουμε την υγεία του και μελλοντικά».

Η επιστήμη στην υπηρεσία των ανθρώπων
Τα συναισθήματα είναι η μια πλευρά του νομίσματος, η άλλη είναι η επιστήμη και το ερώτημα εάν μπορεί να επωφεληθεί από τα πειράματα εκτός από την επιστήμη και ο άνθρωπος. «Καταρχήν ελπίζω ότι η επιστήμη θα πάντα είναι αρωγός του ανθρώπου» υποστηρίζει Γιοχάνες-Ντίτριχ Βέρνερ. «Αλλά στο διεθνή διαστημικό σταθμό ο Αλεξάντερ Γκερστ έκανε πειράματα που βοηθούν τον άνθρωπο στη γη. Για παράδειγμα η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς και που υπό συνθήκες έλλειψης βαρύτητας τα πειράματα έχουν μεγάλη αξία. Ή το ανοσοποιητικό σύστημα. Εμείς στη γη γνωρίζουμε ότι έχουμε δύο μεγάλα προβλήματα γι' αυτό. Από τη μια μπορεί να είναι εξασθενημένο και το ονομάζουμε AIDS, και από την άλλη μπορεί να είναι πολύ ισχυρό, κάτι που συμβαίνει σε μεταμοσχεύσεις. Στο διάστημα το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά διαφορετικά και οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν συμπεράσματα. Κι αυτό μπορεί να βοηθήσει άμεσα τους ανθρώπους στη γη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)