to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:23 | 08.11.2018

Πολιτική

Το «Άστρο της Φιλίας» απένειμε η Παλαιστινιακή Αρχή στον Τάσο Κουράκη

Την ύψιστη τιμητική διάκριση του “Άστρου της Φιλίας”, απένειμε ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς στον Α' αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τάσο Κουράκη, για τη διαχρονική συνεισφορά του στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης.


Το μετάλλιο απένειμε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Φατάχ, κ. Azzam Alahmad, στα πλαίσια διευρυμένης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Παλαιστίνης, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση. Τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Φατάχ συνόδευαν οι βουλευτές - μέλη του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου, κ. Moheeb Salama, (Μέλος του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου, Μέλος της Επιτροπής κατά του Τείχους και των Εποικισμών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου), Issa Qaraqi, (Πρώην Υπουργός Υποθέσεων Κρατουμένων, Μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Μέλος του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου) και Ahmad Abu Hashish (Εκτελεστικός Διευθυντής στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο). Τα μέλη της Παλαιστινιακής αποστολής συνόδευσε στη Βουλή ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα κ. Marwan Toubassi.

Στη διευρυμένη συνεδρίαση που ακολούθησε την απονομή, οι αντιπροσωπείες είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη συζήτηση για την ισχυροποίηση των δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Παλαιστίνη, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία επίσημης αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους, αλλά και σε κρίσιμα θέματα συμβολής της Βουλής στην διεθνοποίηση του παλαιστινιακού αγώνα. Επίσης, οι Έλληνες βουλευτές ενημερώθηκαν για την τρέχουσα κατάσταση στην Παλαιστίνη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους παράνομους εποικισμούς, τον αποκλεισμό της Γάζας και τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατουμένους από το Ισραήλ.

Ολόκληρη ηε εισήγηση του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής στη συνεδρίαση: 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αξιότιμα μέλη του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου, αξιότιμε κύριε Πρέσβη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης της Βουλής των Ελλήνων και για την επίσκεψή σας στην Αθήνα και να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου για την ευκαιρία που μας δίνεται να ανταλλάξουμε σκέψεις σε σχέση με τις εξελίξεις στο παλαιστινιακό, αναζητώντας ταυτόχρονα μία νέα δυναμική συνεργασίας στις διμερείς μας σχέσεις.

Θα ήθελα να ξεκινήσω από το γεγονός ότι κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, από το 2015 μέχρι σήμερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Παλαιστίνης έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο δραστήριες του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η εντατικοποίηση της δουλειάς μας έχει στηριχθεί ιδιαίτερα και από τον αξιότιμο κύριο Πρέσβη της Παλαιστίνης, ο οποίος με τις διαρκείς και θετικές του πρωτοβουλίες έχει συμβάλλει καθοριστικά στην δραστηριότητα αυτή.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω επιγραμματικά σε ορισμένα ορόσημα αυτής της δουλειάς, ξεκινώντας βέβαια από το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους και την ομιλία του Προέδρου Αμπάς στη Βουλή, στην οποία είχα την τιμή να προεδρεύω. Στο ίδιο πλαίσιο η Βουλή έχει πραγματοποιήσει δύο επίσημες επισκέψεις στην Παλαιστίνη. Στην πρώτη στις αρχές του 2017, επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ στη δεύτερη το 2018, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας, η κυρία Αννέτα Καββαδία, τέθηκε επικεφαλής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στην 23η Σύνοδο του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου. Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στην οικία του κυρίου Πρέσβη, εγώ και ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας κύριος Σταύρος Τάσσος με την Αχέντ Ταμίμι, καθώς βέβαια και στις 4 συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Παλαιστίνης με τον αξιότιμο κύριο Πρέσβη, αλλά και στις συχνότατες ανταλλαγές μας, στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης της Βουλής για τις εξελίξεις στο παλαιστινιακό.

Η επίσκεψη της υψηλής Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στη Βουλή και οι συζητήσεις στις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε, έχουν ως στόχο την ανανέωση της δυναμικής των κοινοβουλευτικών μας παρεμβάσεων, σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με τις διμερείς μας σχέσεις. Το πρώτο στο οποίο βέβαια, όλοι μας θα θέλαμε πιο γρήγορες εξελίξεις είναι η επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από την κυβέρνηση. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας Παλαιστίνης, σε κάθε ευκαιρία, υπενθυμίζει τον στόχο αυτό στην κυβέρνηση και εργάζεται σταθερά ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η εκκρεμότητα.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο θα θέλαμε πιο γρήγορες διαδικασίες είναι εκείνο που σχετίζεται με την πλήρη εμβάθυνση των επεξεργασιών της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Παλαιστίνης, καθώς και την πρόοδο στις διυπουργικές συνεργασίες στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Το τρίτο ζήτημα, το οποίο θεωρούμε μείζον, και στο οποίο έχουμε εργαστεί πολύ στο παρελθόν, είναι η διευθέτηση του ζητήματος της αναγραφής των προϊόντων που προέρχονται από Παλαιστινιακές περιοχές και οι οποίες κατέχονται παράνομα από το Ισραήλ. Και η Ελλάδα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ισχυροποιήσουν το πλαίσιο για την ορθή αναγραφή των σημάνσεων των προϊόντων και για την προστασία των καταναλωτών, αλλά και για την προστασία των ίδιων των εδαφών, των φυσικών πόρων και της οικονομίας της Παλαιστίνης.

Σε σχέση με την συμβολή μας στην διεθνοποίηση του παλαιστινιακού αγώνα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας διατηρεί πολύ οξυμένα αντανακλαστικά και παρεμβαίνει με όλους τους διαθέσιμους τρόπους στην επικαιρότητα, ενώνοντας τη φωνή της με εκείνη του παλαιστινιακού λαού. Η συνάντησή μας με την Αχέντ Ταμίμι εντάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και άλλες σημαντικές ενέργειες που έχουν γίνει στο παρελθόν, όπως η συμμετοχή μας σε πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις της παλαιστινιακής πρεσβείας για τους πολιτικούς κρατουμένους, αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις της παλαιστινιακής κοινότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας - Παλαιστίνης απαρτίζεται από 21 μέλη, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συμμετέχουν σε αυτή βουλευτές από τα περισσότερα κόμματα της Βουλής.

Στόχος μας, λοιπόν, για το επόμενο διάστημα είναι να πυκνώσουμε ακόμα περισσότερο τις κοινές επεξεργασίες μας και να καταφέρουμε να χτίσουμε μία σημαντική θεσμική βάση, πάνω στην οποία θα δομηθούν ακόμα πιο ισχυρές σχέσεις με το Εθνικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο, αλλά και με το λαό της Παλαιστίνης στο σύνολό του.

Με αυτές τις πρώτες σκέψεις θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι στη Βουλή. Ως προς τη διαδικασία της σημερινής συζήτησης, θα πρότεινα να δώσω καταρχήν το λόγο στον αξιότιμο κύριο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Φατάχ για την ανάπτυξη των σκέψεών του και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε τοποθετήσεις εναλλάξ, ξεκινώντας από τον Αντιπρόεδρο της Ομάδας Φιλίας τον κύριο Στάυρο Τάσσο, την Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας, κυρία Αννέτα Καββαδία και συνεχίζοντας με τους βουλευτές που επιθυμούν να λάβουν το λόγο. Επίσης, στη σημερινή μας συνάντηση συμμετέχει και θα λάβει το λόγο εφόσον το επιθυμεί, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Ανδρέας Μιχαηλίδης. Η συμμετοχή του κυρίου Μιχαηλίδη, με την θεσμική του αυτή ιδιότητα σχετίζεται και με το γεγονός ότι η Παλαιστίνη αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και στο πλαίσιο αυτό, το έργο της Δ.Σ.Ο. μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)