to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Άστρο «Μαθουσάλας» το αρχαιότερο του σύμπαντος

Το άστρο «Μαθουσάλας» του γαλαξία μας, με την επίσημη ονομασία HD 140283, θεωρείτο έως τώρα ότι είχε ηλικία 16 δισεκατομμυρίων ετών, τη στιγμή που το σύμπαν εκτιμάται πως δημιουργήθηκε πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια


Το άστρο «Μαθουσάλας» του γαλαξία μας, με την επίσημη ονομασία HD 140283, θεωρείτο έως τώρα ότι είχε ηλικία 16 δισεκατομμυρίων ετών, τη στιγμή που το σύμπαν εκτιμάται πως δημιουργήθηκε πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια! Η νέα πιο ακριβής εκτίμηση των αστρονόμων τοποθετεί την ηλικία του άστρου στα 14,5 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή και πάλι εμφανίζεται αρχαιότερο από το σύμπαν!

Επειδή όμως παραμένει ακόμα ένας βαθμός αβεβαιότητας στις μετρήσεις (συν/πλην 800 εκατ. χρόνια), οι αστρονόμοι θεωρούν ότι τελικά το άστρο μπορεί να έχει ηλικία οριακά μικρότερη από το σύμπαν, δηλαδή 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, με άλλα λόγια να είναι τελικά ένα από τα πρώτα άστρα που φώτισαν το αρχαίο διάστημα.

Το εν λόγω άστρο, που βρίσκεται στις παρυφές του γαλαξία μας, εκεί όπου υπάρχουν και άλλα αρχαία άστρα, είναι γνωστό εδώ και πάνω από ένα αιώνα, κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα στον ουρανό (περίπου 1,3 εκατ. χλμ. την ώρα). Σήμερα βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ζυγού και μπορεί να γίνει ορατό ακόμα και με κιάλια.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι νέες μετρήσεις στο μέλλον θα το χρονολογήσουν με βεβαιότητα λίγο μετά τη γέννηση του σύμπαντος. Αλλιώς, το παράδοξο για την κοσμολογία θα παραμένει!

Πηγή: www.skai.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)