to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 07.09.2015

Οικονομία

Αστικός μύθος ότι η Εκκλησία δεν φορολογείται, λέει η Ιερά Σύνοδος

Την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου προκάλεσε η «ατυχής», όπως τη χαρακτηρίζει, αναφορά που φέρεται να έκανε προχθές ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης σχετικά με την έλλειψη τόλμης των κυβερνήσεων της χώρας να φορολογήσουν την Εκκλησία - Την ίδια στιγμή ο Μητροπολίτης Άνθιμος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί η λειτουργία του Χαρίσειου Γηροκομείου, "αν επιμείνει το κράτος” στην καταβολή ΕΝΦΙΑ


Όπως αναφέρει η Ιερά Σύνοδος σε σχετική ανακοίνωσή της «σε ομιλία του στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, απαντώντας στην ερώτηση του Μητροπολίτη κ. Ανθίμου «πού πάνε οι φόροι που εισπράττει το κράτος», φέρεται να προέβη, αντί απαντήσεως επί της ουσίας, σε μια ad hominem υπόδειξη προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί, γιατί μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να φορολογήσει την Εκκλησία».

Η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι «προκαλεί απορία η αναπαραγωγή του αστικού μύθου ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν φορολογείται ή έχει φορολογικά προνόμια από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας της χώρας».

Στη συνέχεια μάλιστα απαριθμεί τους φόρους που πληρώνουν τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα:

α. Φόρος Εισοδήματος με συντελεστή 26% για τα έσοδά τους, τα οποία μάλιστα θεωρούνται κατά νόμον ως «έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα», και προκαταβολή Φόρου Εισοδήματος επομένου έτους με συντελεστή 55% (άρθρα 44, 45 περ. γ', 47 παρ. 2, 58, 71 παρ. 1 του Ν. 4172/2013).

β. Φόρος Δωρεών και Κληρονομιών με συντελεστή 0,5%, όπως προβλέπεται για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ (άρθρα 25 παρ. 3, 29 παρ. 5 43 Κεφ. Β' περ. α' Ν. 2960/2001, 25 παρ. 9, 14, 16 Ν. 3842/2010).

γ. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) με τους ίδιους συντελεστές, οι οποίοι γενικώς ισχύουν για παραδόσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών, που αποτελούν εμπορική δραστηριότητα (Ν. 2859/2000).

δ. Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ), κύριος και συμπληρωματικός, για όλα τα ακίνητά τους (άρθρα 5 παρ. 3 Ν. 4223/2013, δέκατο όγδοο παρ. 1.β Ν. 4286/2014). Απαλλάσσονται μόνο οι λατρευτικοί χώροι και οι κοινωφελείς χώροι (π.χ. γηροκομεία, αίθουσες συσσιτίων) που ιδιοχρησιμοποιούνται. Η εν λόγω απαλλαγή ισχύει όχι μόνο για την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και για όλους τους νόμιμα υφισταμένους λατρευτικούς χώρους ή ακίνητα κοινωφελούς χρήσεως που χρησιμοποιούνται από όλες τις γνωστές θρησκείες και όλα τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (σωματεία, ιδρύματα κ.λπ.) (άρθρο 3 παρ. 1 περ. δ', ε', στ'.α) Ν. 4223/2013).

Επιπλέον παρακρατούνται και αποδίδονται από τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα φόροι για παροχή μισθωτών ή ανεξάρτητων υπηρεσιών (άρθρο 61, 62, 64 παρ. 1δ Ν. 4172/2013) και καταβάλλονται τέλη χαρτοσήμου (κωδ. Π.Δ. της 28.7.1931) και όλες οι κρατήσεις (π.χ. ΟΓΑ) επί της αξίας συναλλαγών, που ισχύουν γενικώς για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα.

Όπως σημειώνει τέλος η ανακοίνωση, «η οποιαδήποτε ανησυχία της Εκκλησίας, την οποία διασκέδασε ο κ. υπουργός κατά τον ανωτέρω ατυχή τρόπο, σε σχέση με την υπερφορολόγηση των πολιτών και την αποτελεσματική διαχείριση από το κράτος των φορολογικών εσόδων, προέρχεται από την ζωντανή εμπειρία μέσα από τις ενορίες, τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και τα φιλόπτωχα ταμεία, που παρέχουν ηθική και υλική συμπαράσταση στη διαρκώς αυξανόμενη ανθρώπινη ανάγκη, φτωχοποίηση και έλλειψη ελπίδας των κατοίκων αυτής της χώρας, γεγονός που συνεπάγεται ότι η Εκκλησία δικαιούται και υποχρεούται ‘διά να ομιλεί’ για τα θέματα αυτά, ελευθέρως και ακωλύτως, στην πολιτική ηγεσία της πατρίδας».

Άνθιμος: Κλείνει το Χαρίσειο Γηροκομείο αν το κράτος επιμείνει στην καταβολή ΕΝΦΙΑ - Οι υποχρεώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος δημιουργούν ουσιαστικό άγχος

Ανοιχτό άφησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος το ενδεχόμενο να διακοπεί η λειτουργία του Χαρίσειου Γηροκομείου, "αν επιμείνει το κράτος” στην καταβολή ΕΝΦΙΑ.


"Ποιός θα πάρει αυτούς τους γέροντες, αν συμβεί αυτό;”, αναρωτήθηκε ο κ.Άνθιμος, ο οποίος υπενθύμισε ότι το Ίδρυμα του οποίου προεδρεύει, πλήρωσε πέρυσι 450.000 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είπε ότι η Εκκλησία είναι ανοιχτή να συζητήσει το ενδεχόμενο μίας επιπλέον συνεισφοράς της Εκκλησίας στον προϋπολογισμό. "Όταν θα γίνει η καινούργια κυβέρνηση, όποιο κόμμα κι αν είναι, εμείς είμεθα ανοιχτοί να συζητήσουμε, να συνεννοηθούμε κι ό,τι μπορούμε, θα βοηθήσουμε”, είπε ο κ.'Ανθιμος.

Απαντώντας στο ερώτημα για το κατά πόσο η Εκκλησία της Ελλάδος θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Εκκλησίας της Κύπρου που έθεσε την περιουσία της στη διάθεση του κράτους για την υπέρβαση της κρίσης, ο κ.Ανθιμος είπε ότι "πρόκειται για τελείως διαφορετικά τα μεγέθη”, καθώς "η Εκκλησία της Κύπρου είναι μία μικρή Εκκλησία που έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά της, ενώ οι υποχρεώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος δημιουργούν ουσιαστικό άγχος”.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη η κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας διαθέτει κάποια ακίνητα, τα έσοδα από τα οποία, όμως, δεν πηγαίνουν στα ταμεία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, οι ενορίες της οποίας παράγουν το βασικό φιλανθρωπικό έργο για μεγάλο αριθμό πολιτών.

"Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έχει μόλις 2-3 διαμερίσματα στην ιδιοκτησία της”, είπε ο κ.Άνθιμος, προσθέτοντας ότι "τα δυσφημιστικά που λέγονται για την Εκκλησία της Ελλάδος προέρχονται από αυτούς, που έχουν αντίθετη ιδεολογία και δε θέλουν την Εκκλησία ως παράγοντα ζωής, όπως είναι επί 2.000 χρόνια”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)