to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αστική ευγένεια

Η «κυρία Τασία» φταίει λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, αλλά σύμφωνα και με τα στελέχη των μισών κομμάτων της Βουλής, που «η Ελλάδα έγινε ένα απέραντο χοτ-σποτ»...


«Η κυρία Τασία». Ή «η κυρα-Τασία», όπως το προτιμούν όσοι θέλουν να δείξουν ακόμα μεγαλύτερη την περιφρόνησή τους όχι μόνο προς μια γυναίκα πολιτικό αλλά προς τις γυναίκες συνολικά, που πρέπει να μάθουν να μην μπλέκονται σε δουλειές προορισμένες για όσους φορούν παντελόνια. Εντάξει. Να το λένε και να το γράφουν, τάχα για να ειρωνευτούν, τίποτε κομματικά στελέχη δεύτερης και τρίτης κλάσης, κι από κοντά σχολιαστές που δεν βρίσκουν άλλον πρόσφορο τρόπο να επιδείξουν την ανωτερότητά τους και να αποδείξουν τη σοφία τους, είναι περίπου κατανοητό. Αλλά να το λέει κοτζάμ πρώην πρωθυπουργός, και μάλιστα όχι σε κομματική συγκέντρωση πωρωμένων αλλά σε ημερίδα της Ομοσπονδίας επαγγελματικών και βιοτεχνικών σωματείων, στην Ξάνθη, είναι, εκτός από πολιτικάντικο, απρεπές και ανάγωγο. Και αποτελεί αποδεικτικό, όχι βέβαια κεντροδεξιάς μετριοπάθειας αλλά μετριότητας στο δύσκολο άθλημα της πολιτικής σκέψης.

Την «κυρία Τασία» βρήκε, λοιπόν, να καταγγείλει για το προσφυγικό και ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Εννοούσε την πρώην υπουργό κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου. Αλλά φαίνεται δεν θέλει να της κάνει τη χάρη να την προσδιορίσει με το ονοματεπώνυμό της. Οπως άλλωστε δεν είχε κάνει τη χάρη –σε ένα άλλο επεισόδιο αστικής ευγένειας, στο οποίο πρωταγωνίστησε– στον κ. Αλέξη Τσίπρα να του παραδώσει τον Γενάρη του 1915 το Μέγαρο Μαξίμου, όπως όφειλε. Θαρρείς και δεν είχαν προηγηθεί εκλογές, με σαφέστατο αποτέλεσμα, αλλά γιούργια κατσαπλιάδων και κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων της Ηρώδου Αττικού.

Η «κυρία Τασία» φταίει λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, αλλά σύμφωνα και με τα στελέχη των μισών κομμάτων της Βουλής, που «η Ελλάδα έγινε ένα απέραντο χοτ-σποτ». Διότι, λέει, «προσκάλεσε κατά εκατομμύρια τους λαθρομετανάστες» να έρθουν στην Ελλάδα και δι’ αυτής στην Ευρώπη. Εύκολα μπορούμε να τα φανταστούμε: Στα βουνά του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, στο Ιράκ και την Παλαιστίνη, στην Υεμένη και στην Ερυθραία, στη Συρία βέβαια, μυριάδες βασανισμένοι άνθρωποι είναι καρφωμένοι στο ραδιοφωνάκι τους προσπαθώντας ν’ ακούσουν τα προσκλητήρια της «κυρίας Τασίας», οι δε πιο προχωρημένοι τα αναζητούν στο Διαδίκτυο. Ολοι αυτοί δεν έχουν ακούσει τίποτε για την κ. Αγκελα Μέρκελ. Δεν έμαθαν ποτέ πως είπε ότι η Γερμανία μπορεί να δεχτεί μισό εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες. Οχι. Τ’ αυτί τους και το μυαλό τους είναι προσηλωμένα στην «κυρία Τασία». Αυτή μετράει. Από αυτήν κρέμονται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή επηρεάζει την Αυστρία, την Ολλανδία, την Πολωνία. Γνωστό. Πασίγνωστο. Σε τρεις ηπείρους. Ευρώπη, Ασία, Αφρική.

Ούτε και ο κ. Σαμαράς, όμως, φαίνεται να άκουσε ποτέ το προσκλητήριο της κ. Μέρκελ, όπως άλλωστε και κανένας από τους τόσους και τόσους που ξεσπαθώνουν κατά της «κυρίας Τασίας». Ε, τι, με τη Μέρκελ θα τα βάλουμε τώρα; Αυτή, άλλωστε, δεν είναι «κυρα-Αγγελα». Είναι καγκελάριος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)