to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 07.06.2023

Κοινωνία

Το ασθενοφόρο άργησε 5 ώρες: Τραγωδία στη Νέα Μάκρη με 19χρονη έγκυο

Τραγωδία στη Νέα Μάκρη με μια 19χρονη έγκυο στον ένατο μήνα να χάνει τη ζωή της καθώς το ασθενοφόρο που κάλεσε η οικογένειά της έκανε 5,5 ώρες να φτάσει - Διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης, αλλά ήταν αργά τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυο - Π. Τσαπανίδου: «Αδιανόητο εν έτει 2023 να χάνονται ζωές με τέτοιο τρόπο» - Ελλείψεις σε προσωπικό στο ΕΚΑΒ, ιδίως στα νησιά, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ


Οι συγγενείς της κοπέλας αναφέρουν ότι καθώς δεν είχαν μέσο για να μεταφέρουν την 19χρονη έγκυο σε νοσοκομείο, κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο, όπως καταγγέλλουν, έφτασε με καθυστέρηση πέντε ωρών.

Η οικογένειά της αναφέρει ότι κάλεσαν το ασθενοφόρο στις 8:30 και έφτασε τελικά στις 13:30. Όπως λένε, η νεαρή κοπέλα, έγκυος στον ένατο μήνα, όταν μπήκε στο ασθενοφόρο ήταν ακόμα ζωντανή, ενώ οι διασώστες τη διασωλήνωσαν και τη μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης. Η οικογένειά της διερωτάται ακόμα γιατί, εφόσον η κατάστασή της ήταν σοβαρή, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας και όχι σε κάποιο νοσοκομείο της Αθήνας.

Οι δηλώσεις των συγγενών της άτυχης κοπέλας στο 3'13''

Από το Κέντρο Υγείας υποστηρίζουν ότι η κοπέλα όταν έφτασε ήταν ήδη νεκρή και παρουσίαζε μυδρίαση, δηλαδή έντονη διαστολή της κόρης του ματιού, κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα μπορεί να υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου της αναμένεται να διερευνηθούν.

H νέα τραγωδία έρχεται μια μέρα μετά το τραγικό περιστατικό στην Κω, όπου 63χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου επειδή το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού εξυπηρετούσε άλλο περιστατικό.

Π. Τσαπανίδου: «Αδιανόητο εν έτει 2023 να χάνονται ζωές με τέτοιο τρόπο»

«Δεν το χωράει ανθρώπινος νους, εν έτει 2023 να χάνονται συνάνθρωποι μας με αυτό τον τρόπο», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου για τον θάνατο της νεαρής εγκύου στη Νέα Μάκρη, και επισημαίνει:

«Μια γυναίκα στην Κω πέθανε γιατί δεν υπήρχαν οδηγοί για τα ασθενοφόρα του νησιού. Λίγες ώρες μετά, άλλη μια τραγική είδηση μας συγκλονίζει όλους.

Μια νεαρή γυναίκα στην Νέα Μάκρη 19 ετών έγκυος, έφυγε από τη ζωή μαζί με το αγέννητο μωρό της, λόγω καθυστέρησης ασθενοφόρου όπως καταγγέλλει η οικογένεια της.

Δεν το χωράει ανθρώπινος νους, εν έτει 2023 να χάνονται συνάνθρωποι μας με αυτό τον τρόπο. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ και αυτή η σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα, οφείλει να μας κινητοποιήσει άμεσα.

Η χώρα χρειάζεται ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις αυτονόητες ανάγκες όλων των ανθρώπων».

Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο της εγκύου στη Νέα Μάκρη

Ποινική έρευνα ξεκίνησε η Εισαγγελία για τον θάνατο της 19χρονης εγκύου. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος με αυτεπάγγελτη παρέμβαση του ζητά από την επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου να διενεργήσει η ίδια προκαταρκτική έρευνα για το περιστατικό. Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου προς την προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης είναι να μελετήσει όλα τα στοιχεία και να αναζητήσει προς κάθε κατεύθυνση ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αρμοδίων για την διαχείριση του περιστατικού αλλά και του χρόνου διακομιδής της 19χρονης στο νοσοκομείο.

Οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας, αναφέρουν κύκλοι του υπ. Υγείας. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αναμένει τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση

«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων», τονίζει ο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, για την κατάσταση στα νησιά της χώρας και επισημαίνει: «Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις, με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο, όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω, με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, με μόλις ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση είναι σήμερα η Κάλυμνος, η Κως, η Λέρος, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σάμος, η Σύρος, η Σαντορίνη και η Τήνος.

Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες, ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

«Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Με αφορμή το θάνατο της νεαρής εγκύου στη Νέα Μάκρη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις στο ΕΚΑΒ είναι καθημερινό φαινόμενο και αυτό γιατί επιχειρούν περί τα 40 ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και τη νύχτα μόλις 25 με 28 λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων. «Χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά», τόνισε. «Όταν έχεις τόση μικρή δύναμη διαθέσιμη στο δρόμο δεν μας εκπλήσσουν οι πολύωρες καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμη και τις 4-5 ώρες σε μη επείγοντα περιστατικά. Πολλές φορές όμως ένα περιστατικό αν και δεν δίνεται ως επείγον-υψηλής προτεραιότητας από τον καλούντα, η κατάσταση του επιβαρύνεται με την πάροδο της ώρας και χρήζει άμεσής αντιμετώπισης στο σημείο και διακομιδής σε νοσοκομείο, πράγμα το οποίο συνέβη στην 19χρονη έγκυο από την Νέα Μάκρη», πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκος.

«Όλα τα νησιά στο Αιγαίο έχουν ένα ασθενοφόρο εκτός Μυτιλήνης και Ρόδου»

Αντίστοιχη εικόνα για το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ασθενοφόρων και διασωστών στα νησιά, μετέφερε μιλώντας στο Open και ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος:

Γ. Γκιόκας: Για μια ακόμη φορά οι τραγικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι

 Είμαστε περήφανοι που τα έδρανα του ΚΚΕ ήταν  άδεια στο αίσχος που έγινε στην Βουλή - ALT.gr

Ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής, βρέθηκε σήμερα στο Κέντρο Υγείας της Ν. Μάκρης και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκεφτήκαμε σήμερα το Κέντρο Υγείας της Ν. Μάκρης, προκειμένου να ενημερωθούμε για το τραγικό αυτό περιστατικό, που μία νεαρή έγκυος γυναίκα έχασε τη ζωή της.

Διαπιστώνονται για μια ακόμη φορά οι τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ό,τι έχει να κάνει με το ΕΚΑΒ, με τις πολύωρες καθυστερήσεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζόμενων, ενώ η Αττική συνολικά θα έπρεπε να είχε 110 οχήματα διαθέσιμα για να καλύπτει τις ανάγκες, αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα οχήματα είναι λιγότερα από 50 κι αντίστοιχα μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που υπάρχουν στην Αν. Αττική, που έχουν χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και φυσικά το μόνιμο ζήτημα, που διεκδικούν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς της περιοχής, της δημιουργίας επιτέλους δημόσιου νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής. Όσο δεν επιλύονται αυτά τα προβλήματα, όσο η υγεία του λαού θυσιάζεται στο βωμό της εμπορευματοποίησης και της πολιτικής κόστους – οφέλους, τόσο θα θρηνούμε θύματα και θα βιώνουμε τραγικές καταστάσεις».

tags: ΕΚΑΒ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)