to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ασθένειες - ζόμπι

Η περίπτωση του κορωνοϊού φέρνει στο προσκήνιο την κλιματική κρίση ως παράγοντα δημιουργίας και επιτάχυνσης ενός νέου σύμπαντος ασθενειών που συνδέονται άμεσα με την υπερθέρμανση του πλανήτη


Η περίπτωση του κορωνοϊού φέρνει στο προσκήνιο την κλιματική κρίση ως παράγοντα δημιουργίας και επιτάχυνσης ενός νέου σύμπαντος ασθενειών που συνδέονται άμεσα με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Είτε πρόκειται για παλιές ασθένειες, όπως η ελονοσία είτε για καινούργιες, όπως η βορρελίωση. Ή ακόμη ενδεχομένως και κάποιες άλλες ξεχασμένες ασθένειες, τις λεγόμενες “ασθένειες - ζόμπι της κλιματικής αλλαγής”. Πρόκειται συγκεκριμένα για κάποιους ξεχασμένους σήμερα ιούς του παρελθόντος της ανθρωπότητας, που βρίσκονται “παγωμένοι” στην Αρκτική και που κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, μπορούν να... ξαναζωντανέψουν!

Φέρνουν μάλιστα το παράδειγμα ότι πριν από λίγα χρόνια επιστήμονες εντόπισαν στην Αλάσκα υπολείμματα της γρίπης του 1918... Αν και θεωρείται δύσκολο να επιβιώσουν οι παγιδευμένοι οργανισμοί από το... ξεπάγωμα, δεν μπορεί να αγνοηθεί εντελώς και η περίπτωση της μόλυνσης είκοσι ανθρώπων και του θανάτου ενός παιδιού, στη Ρωσία το 2016, από άνθρακα που απελευθερώθηκε κατά τη διαδικασία ξεπαγώματος από το κουφάρι ενός ταράνδου, που είχε πεθάνει από τα βακτήρια 25 χρόνια πριν.

Οι επιστήμονες πάντως πλέον συνδέουν την υπερθέρμανση του πλανήτη με την ανατροπή των μέχρι σήμερα σταθερών οικοσυστημάτων που περιόριζαν την έκταση των πανδημιών. Τα σύνορα πέφτουν καθώς σειρά ασθενειών αποκτούν μεγαλύτερη γεωγραφική διάδοση και παράλληλα μεταλλάσσονται, με την άνοδο της θερμοκρασίας να συμβάλλει στην επέκταση των τροπικών ζωνών και την εξάπλωση φορέων όπως κουνουπιών, τσιμπουριών, ψύλλων σε νέα φυσικά περιβάλλοντα. Το αποτέλεσμα είναι η Παγκόσμια Τράπεζα να προβλέπει ότι μέχρι το 2030 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν την ελονοσία ως άμεση συνέπεια της κλιματικής κρίσης, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής και της προσαρμοστικότητας ενός νέου σύμπαντος ιών.

Η καταστροφή των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας δεν έχει ανατρέψει μόνο την κλιματική ισορροπία αλλά και τις ζωές μας, από τον Καναδά έως την Αφρική, από τον Βόρειο έως τον Νότιο Πόλο.

Η κλιματική κρίση ευθύνεται (και) για τις σημερινές και μελλοντικές πανδημίες. Αυτή είναι η πραγματική υγειονομική βόμβα - δημιούργημα του καπιταλισμού, που συμβάλλει σε νέες πανδημίες βαθαίνοντας τις υπάρχουσες ανισότητες και δημιουργώντας νέες.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχισσα Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)