to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ελληνική συμμετοχή με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα Διαστημικής Τηλεπισκόπησης

Μία ελληνική συμμετοχή με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα Διαστημικής Τηλεπισκόπησης από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών, Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για μείωση του χάσματος Έρευνας και Καινοτομίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.


Στις 22 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν τα 30 νέα έργα Σταδίου Συνεργασίας 1 που επιλέχθηκαν ώστε να μειωθεί το χάσμα Έρευνας και Καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα από τα έργα είναι και το EXCELSIOR ERATOSTHENES - Excellence Research Centre for Earth Surveillance and Space-Based Monitoring of the Environment, που υποβλήθηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, στο οποίο εμφανίζεται η μοναδική συμμετοχή από την Ελλάδα, μεταξύ των επιλεγμένων εταίρων που είναι το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών, Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και ειδικότερα η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί σε αυτό μέσω:

1. Tης λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου αριστείας δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND, για την διαχείριση του περιβάλλοντος και της προστασίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές.

2. Της λειτουργίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (European Space Agency) του επίγειου Κέντρου συλλογής και αναδιανομής των δορυφορικών δεδομένων Sentinels, (Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα Copernicus

3. Της δράσης συντονισμού GEO-CRADLE που έχει αναλάβει η ίδια ομάδα του ΕΑΑ για την ανάπτυξη των μεγάλων προγραμμάτων δορυφορικής Τηλεπισκόπησης GEO και Copernicus στη Β. Αφρική, Μέση Ανατολή, και τα Βαλκάνια.

Το έργο στο στάδιο Συνεργασίας 1 θα λάβει 400.000 Ευρώ για να αποδείξει τις δυνατότητες ανάπτυξης του μελλοντικού Κέντρου Αριστείας EXCELSIOR ERATOSTHENES στη Κύπρο, με την ανάπτυξη ενός υγιούς σχεδίου δράσης. Επί 12 μήνες το έργο θα συγκεντρώσει τις γνώσεις των εμπλεκόμενων συνεργατών ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το Κέντρο Αεροδιαστημικής της Γερμανίας (DLR), καθώς και το Κέντρο Τροποσφαιρικών Ερευνών της Λειψίας (TROPOS). Ο δεύτερος γύρος των έργων Συνεργασίας που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» περιλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη του Κέντρου EXCELSIOR ERATOSTHENES.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)