to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 14.02.2014

Κοινωνία

Associated Press: Ελληνίδα δικαστής απαγορεύει δημοσιογραφική τηλεοπτική εκπομπή

«Η απόφαση της Σταμολέκα, ήρθε μια μέρα αφότου το διεθνές παρατηρητήριο για τον Τύπο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, έριξαν την Ελλάδα 14 θέσεις στον δείκτη για την παγκόσμια ελευθερία του Τύπου 2014»


Το δημοσίευμα του AP σε μετάφραση lefteria - news:

Μία Ελληνίδα δικαστής απαγόρευσε την Πέμπτη σε έναν κορυφαίο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό να βγάλει στον αέρα ρεπορτάζ σχετικά με  έρευνα για ένα θανατηφόρο δυστύχημα με βάρκα μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το απόρρητο της εν εξελίξει επίσημης έρευνας. 

Η δικαστής Αντιγόνη Σταμολέκα προειδοποίησε το Mega TV με "αυστηρές νομικές κυρώσεις" αν μεταδώσει το ρεπορτάζ - ή ακόμα και αν συνεχίσει να προβάλλει διαφημιστικά σποτ για αυτό - πριν ολοκληρώσει την έρευνά της. 

Το Mega είπε ότι η απόφαση ήταν μια απαράδεκτη πράξη λογοκρισίας, και επέμεινε ότι θα ολοκληρώσει και θα μεταδώσει το ρεπορτάζ  όπως είχε προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια του επεισοδίου της επόμενης εβδομάδας στη δημοφιλή εκπομπή "Πρωταγωνιστές".

«Θα ήταν μια θλιβερή κατάσταση, εάν οι δημοσιογράφοι έπρεπε να εξασφαλίζουν την άδεια των δικαστών για να διερευνήσουν μια ιστορία», δήλωσε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος παρουσιάζει τους «Πρωταγωνιστές».

Στις 20 Ιανουαρίου προκλήθηκε ναυάγιο ενός σκάφους που προσπαθούσε να περάσει μετανάστες στην Ελλάδα από την κοντινή τουρκική ακτή, ενώ υπήρχαν έξι νεκροί και έξι ακόμη οι οποίοι θεωρείται ότι πνίγηκαν κοντά στο Φαρμακονήσι στο ανατολικό Αιγαίο.

Το πλοίο ήταν υπό ρυμούλκηση από ταχύπλοο της ακτοφυλακής. Οι επιζώντες κατηγόρησαν τους λιμενικούς ότι προσπαθούσαν να τους επιστρέψουν παράνομα σε τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν έφεραν εις πέρας την προσπάθεια διάσωσης – ενώ και τα δύο τα αρνείται η ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανώσεις δικαιωμάτων ζήτησαν τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

Η απόφαση της Σταμολέκα, η οποία εδρεύει στο αιγαιοπελαγίτικο νησί της Κω, κοντά στο Φαρμακονήσι, ήρθε μια μέρα αφότου το διεθνές παρατηρητήριο για τον Τύπο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, έριξαν την Ελλάδα 14 θέσεις στον δείκτη για την παγκόσμια ελευθερία του Τύπου 2014, στον οποίο είναι πρώτη η Φινλανδία. 

Η οικονομικά υποβαθμισμένη Ελλάδα κατατάσσεται 99η μεταξύ 180 χωρών. Η οργάνωση εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από το ναζιστικής εμπνεύσεως κόμμα, Χρυσή Αυγή, καθώς και το κλείσιμο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ από την ελληνική κυβέρνηση το περασμένο έτος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)