to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ασπρόπυργος: Καταργείται το σχολείο-φυλακή

Το γνωστό Δημοτικό - γκέτο κλείνει επιτέλους από το ελληνικό κράτος έπειτα από εννιά χρόνια κινητοποιήσεων και δύο καταδίκες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Χρειάστηκαν περίπου εννιά χρόνια και δύο καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) μέχρι να αποφασίσει επιτέλους το ελληνικό κράτος να καταργήσει το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου, το γνωστό σχολείο–γκέτο για τους Ρομά.

Την απόφαση υπέγραψαν στις 12 Μαΐου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου (δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη «Διαύγεια»). Πρακτικά, σημαίνει ότι οι εγγεγραμμένοι μαθητές του σχολείου που δικαιώθηκαν στο ΕΔΔΑ πρέπει να εγγραφούν στο 11ο Δημοτικό Σχολείο, όπως έχουν δηλώσει πως επιθυμούν μέσω του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), που τους εκπροσωπεί νομικά.

Τα οργανικά κενά

«Μ’ έναν χρόνο καθυστέρηση, η πολιτεία σεβάστηκε επιτέλους την απόφαση του ΕΔΔΑ. Ελπίζουμε ότι θα επιβάλει στην πράξη την ένταξη των παιδιών Ρομά στο όμορο 11ο, όπως ζητήσαμε γραπτώς από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής από τις 28 Οκτωβρίου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Δημητράς από το ΕΠΣΕ.

Οσο για τους δασκάλους του σχολείου που χάνουν την οργανική τους θέση, θα τοποθετηθούν σε οργανικά κενά των σχολείων της περιοχής, αφού ληφθεί υπόψη η προτίμησή τους, όπως ενημερώνει την «Εφ.Συν.» η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.

Οι προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα του εκπαιδευτικού αποκλεισμού των Ρομά και του σχολείου–γκέτο στον Ασπρόπυργο κρατούν από το 2005.

Η πρόταση να μεταστεγαστεί το 12ο στις εγκαταστάσεις του 11ου Δημοτικού, που λειτουργούσε με κενές τις 8 από τις 14 αίθουσες διδασκαλίας, και στη συνέχεια να συγχωνευτούν τα δύο σχολεία, προσέκρουσε στις σφοδρές αντιδράσεις μη Ρομά κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατά της λειτουργίας του σχολείου προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ περίπου 10 γονείς Ρομά, οι οποίοι δικαιώθηκαν. Ωστόσο, το ελληνικό κράτος αγνόησε την απόφαση του Δικαστηρίου και δεν κατάργησε το σχολείο, γεγονός που οδήγησε σε νέες προσφυγές περίπου 40 γονέων Ρομά στο ΕΔΔΑ και δεύτερη καταδίκη της χώρας μας τον Δεκέμβριο του 2012.

Ερώτηση στη Βουλή

Ακόμα και μετά τη δεύτερη καταδίκη, ο δήμαρχος Ασπροπύργου Ν. Μελετίου συνέχισε να επιχειρεί να εμποδίζει την κατάργηση του σχολείου και την ένταξη των μαθητών στα άλλα σχολεία της περιοχής. Μεταξύ άλλων, έστειλε εξώδικο κατά του διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κ. Αρκιτσαίου, όπου κατέκρινε την απόφαση του ΕΔΔΑ πως «στηρίχθηκε σε επιλεκτική παρουσίαση» και επικαλέστηκε εναντίον της ένταξης των μαθητών τον… αντιρατσιστικό νόμο «καθόσον [η απόφαση] προσβάλλει έννομα αγαθά όλων των πληθυσμιακών ομάδων που διαβιούν στον Ασπρόπυργο, πλην των “ΡΟΜΑ”».

Με χτεσινή ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μ. Γιαννακάκη και Μ. Ρεπούση ρωτούν ποια μέτρα «θα ληφθούν ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ένταξη [των μαθητών Ρομά] στο νέο σχολείο, με δεδομένη τη ρητή και απειλητική αντίθεση του Δήμου Ασπροπύργου, ώστε να μην επαναληφθούν αντιδράσεις όπως εκείνες του 2005 που οδήγησαν στην περιθωριοποίηση των παιδιών Ρομά σε σχολείο-γκέτο».

«Η εκπαίδευση έκανε το καθήκον της με την κατάργηση του σχολείου. Από κει και πέρα, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες υπηρεσίες. Οταν υπάρχουν προβλήματα στέγασης, ύδρευσης και παροχής ηλεκτρισμού στους οικισμούς, η φοίτηση των Ρομά δεν διευκολύνεται», μας λέει ο Κ. Αρκιτσαίος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)