to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 22.02.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Ασπίδα σε 400.000 οφειλέτες που δεν εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη

Αλλάζει η «κοσμοθεωρία της αποπληρωμής χρεών» από επιχειρήσεις προς πολλούς πιστωτές με το νομοσχέδιο για ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των 60 δισ. ιδιωτικού χρέους και 400.000 επιχειρήσεις, είπε ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φ. Κουρμούσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στ. Σχινά. Πρώτα θα καθορίζεται το ύψος της συνολικής δόσης που μπορεί να πληρωθεί, στη συνέχεια θα κατανέμεται στους πιστωτές, με ρόλο κλειδί για τους δικηγόρους που έχουν πιστοποίηση μεσολαβητή.


Ο νόμος πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, αφορά όλες τις επιχειρήσεις, τις μεγάλες, τις μικρές και μεσάιες, αλλά όχι τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς αυτοί έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο υφιστάμενο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Το χρονοδιάγραμμα της νομοθέτησης της ρύθμισης για τα χρέη επιχειρήσεων είναι το εξής:

  • ο νόμος βρίσκεται σε διαβούλευση
  • θα ακολουθήσουν τυχόν βελτιώτικές ενέργειες, με βάση και τις εισηγήσεις που θα υπάρξουν
  • η τελική έκδοση του νομοσχεδίου θα συζητηθεί με τους θεσμούς και θα πάει για ψήφιση στο πακέτο του κλεισίματος της αξιολόγησης

Όποιος δεν μπορεί να πάει στο νόμο Κατσέλη, καλύπτεται από το νέο νόμο, που αφορά οφειλές 20.000 ευρώ και άνω (μικρότερα ποσά θεωρείται ότι μπορούν να ρυθμιστούν απευθείας με τους πιστωτές).

Κλειδί ο ρόλος των δικηγόρων-μεσολαβητών

«Σήμερα το πρόβλημα στην αγορά αφορά τη συγκέντρωση από μία επιχείρηση μεγάλων οφειλών σε πολλούς πιστωτές», σημείωσε ο κ.Κουρμούσης και «επειδή δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ τους, δημιουργήσαμε το νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού, που ουσιαστικά βάζει στο τραπέζι όλους τους πιστωτές για να συζητήσουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας». Η διαδικασία θα γίνεται με την εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπως υπογράμμισε.

«Οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι, οι επιχειρήσεις που δυνητικά αφορά το νομοσχέδιο ανέρχονται σε 400.000 ... δεν υπάρχουν τόσοι δημόσιοι υπάλληλοι να χειριστούν τις υποθέσεις, γι' αυτό αξιοποιούμε τους δικηγόρους που έχουν διαπίστευση μεσολαβητή, στους οποίους αναθέτουμε να είναι "τα μάτια και τα αυτιά μας", οι συντονιστές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης». Δεν έχει πάντως καθοριστεί ακόμη το κόστος της διαδικασίας και το πώς καλύπτεται (από τον πολίτη ή το Δημόσιο), όπως ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, «υπάρχουν ήδη πάνω από 1.500 δικηγόροι που έχουν αυτή την πιστοποίηση ... που λαμβάνουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να ενταχθούν στο Μητρώο Πιστοποιημένων Διαμεσολαβητών», αφού κάνουν ειδικά σεμινάρια και δώσουν εξετάσεις, όπως είπε ο κ.Κουρμούσης. 

Μόνο ένα κριτήριο

Έχει πολλά οφέλη αυτός ο νόμος, συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δημοσιεύματα που προκαλούν σύγχυση, με αναφορές σε πολύ δύσκολα κριτήρια.

«Έχουμε μελετήσει αντίστοιχους νόμους σε πάρα πολλές άλλες χώρες ... Το ευνοίκότερο πλαίσιο της Πορτογαλίας π.χ. έχει 17 κριτήρια για ένταξη, ο δικός μας μόνο ένα. Είναι μακράν τα ελαστικότερα κριτήρια σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης», όπως είπε. Οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση, τουλάχιστον όσον αφορά τα κριτήρια ένταξης, προσέθεσε.

Με την υλοποίησή της, θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων, που είναι περίπου 60 δισ. ευρώ, εκτίμησε ο κ.Κουρμούσης.

Είναι πολύ σημαντικό ότι με το νομοσχέδιο πλέον θα μπορούν να ρυθμίζονται όλες οι οφειλές, τόσο προς τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως είπε ο ίδιος. Δυνατότητα υπάρχει και για χρέη προς ιδιώτες, αλλά δεν είναι η πρώτη στόχευση του νομοσχεδίου, διευκρίνισε.

Αλλάζει η κοσμοθεωρία της αποπληρωμής χρέους

Σήμερα, όλοι οι πιστωτές δίνουν στις εταιρείες μία ρύθμιση κάποιων δόσεων, αδιαφορώντας εάν μπορούν να τις αποπληρώσει, συνέχισε ο κ.Κουρμούσης. «Για πρώτη φορά, αυτό το νομοσχέδιο λέει "δεν θα ξεκινάς με έτοιμες λύσεις, αλλά με μελέτη της εταιρείας, τι μπορεί να πληρώσει ... αφού βρεις τι μπορεί να πληρώσει η εταιρεία σε όλους τους πιστωτές, στη συνέχεια θα γίνεται κατανομή αυτού του ποσού μεταξύ τους».

«Ξεκινάμε αντίστροφα, τι μπορεί κανείς να πληρώσει, είναι πολύ μεγάλη αλλαγή της κοσμοθεωρίας αποπληρωμής χρεών», τόνισε ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)