to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ασωπός: Θα μπει, επιτέλους, τέλος στο έγκλημα;

Το ιστορικό της υπόθεσης και η εγκληματική αδράνεια της πολιτείας διαχρονικά


Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Σταθιάς

Να διακόψει τη λειτουργία των ρυπογόνων βιομηχανιών στην περιοχή του Ασωπού, «χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, κάλεσε την πολιτεία το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του που δημοσιοποιήθηκε αργά το απόγευμα, χθες Τετάρτη. Ως πολύ θετική, στην κατεύθυνση στην οποία κινείται ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος, χαρακτήρισαν εν πρώτοις την απόφαση κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο www.stokokkino.gr


Η απόφαση υπ. αριθ. 3943/2015 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήρθε μετά από προσφυγή των κατοίκων των περιοχών Χαλκουτσίου, Σκάλας Ωρωπού, Νέων Παλατιών και Δηλεσίου, οι οποίοι ζητούσαν την λήψη άμεσων μέτρων, καθώς όπως υπογράμμιζαν, οι περιοχές τους επηρεάζονται καθοριστικά από τη ρύπανση του Ασωπού, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία τους, από την ρύπανση των υπόγειων υδάτων.

Με την υπ. αριθ. 3943/2015 απόφαση του, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έρχεται να δικαιώσει τους κατοίκους, ζητώντας από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ καλεί την πολιτεία:

- Να διακόψει την λειτουργία όσων μονάδων δεν διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων ή λειτουργούν κατά παράβαση των σχετικών με την επεξεργασία αποβλήτων περιβαλλοντικών όρων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ρύπανση του οικοσυστήματος,

- Να επιλύσει γενικότερα το πρόβλημα επεξεργασίας αποβλήτων, είτε με την κατασκευή κεντρικής μονάδας, είτε με όποιο αντίστοιχο έργο επιλέξει και

- Να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος.

Ασωπός

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στο Ασωπό ποταμό, πέρα από την διατάραξη του οικοσυστήματος, έχει δημιουργήσει και άμεσο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων», αποδέχεται στην απόφασή του το ΣτΕ, το οποίο χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ότι και στο παρελθόν έχει εκδώσει αποφάσεις, στις οποίες επισημαίνεται η αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα και να επιβληθούν κυρώσεις, ακόμη και διακοπή λειτουργίας, στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν με υγρά απόβλητα τον Ασωπό.

«Θετική απόφαση», η πρώτη αντίδραση από το υπ. Περιβάλλοντος

Πηγές του υπ. Περιβάλλοντος, σε μια πρώτη αντίδραση και μέχρι να έχουν ακριβή γνώση της απόφασης, σχολίασαν στο www.stokokkino.gr ότι είναι πολύ θετική, στην κατεύθυνση στην οποία κινείται ήδη το υπουργείο, έχοντας θέσει τις βάσεις για την επίλυση του θέματος. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μετά την επανεκλογή της τον Σεπτέμβριο, δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Επί 40 χρόνια οι κάτοικοι έπιναν δηλητήριο –Καρκίνος η κύρια αιτία θανάτου στην περιοχή

Από τη δεκαετία του ’70, ο Ασωπός λειτουργούσε ως αγωγός λυμάτων για εκατοντάδες βιομηχανίες στη Βοιωτία, στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι, που εκμεταλλεύτηκαν τα κίνητρα που ήδη από το 1969 έδωσε η χούντα για την εγκατάστασή τους εκεί, χωρίς άδεια και χωρίς έλεγχο, δημιουργώντας μία άναρχη βιομηχανική ζώνη. Άναρχη σε τέτοιο σημείο, ώστε μέχρι σήμερα οι αρχές να μη γνωρίζουν με ακρίβεια πόσες βιομηχανίες λειτουργούν στην περιοχή.

Περιβαλλοντικές υποχρεώσεις για τις βιομηχανίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 1986 και πάλι όμως οι αρχές απέφυγαν το ζήτημα της μη ρυθμιζόμενης απόρριψης υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στον Ασωπό, ενώ το όλο θέμα των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία πέρναγε στα ψιλά.

Μέχρι που γύρω στο 2000, ο βιοχημικός μηχανικός Θανάσης Παντελόγλου, κάτοικος και ο ίδιος των Οινοφύτων, άρχισε να ενημερώνει τον κόσμο ότι έπινε μολυσμένο νερό. Ακούγοντάς τον, ο παππάς των Οινοφύτων, ο παπά Γιάννης Οικονομίδης, άρχισε να ψάχνει τις άδειες ταφής της ενορίας του και ανακάλυψε ότι ο καρκίνος ως αιτιολογία θανάτου στα Οινόφυτα είχε αυξηθεί μέσα σε 15 χρόνια από 6% σε 30%, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου. Την πρωτόλεια έρευνά του ήρθε να επιβεβαιώσει το 2010 σχετική επιδημιολογική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η αύξηση της θνησιμότητας λόγω καρκίνου στα Οινόφυτα έφτασε το 2009 μέχρι και το 92,5% σε σχέση με τη λοιπή Βοιωτία!

Κάτω από την πίεση του αγώνα ελάχιστων κατοίκων, το 2007, μια έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους είχε ήδη αποκαλύψει το μέγεθος του περιβαλλοντικού σκανδάλου και της απειλής κατά της υγείας των κατοίκων. Σύμφωνα με την έκθεση, ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής συγκέντρωνε υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου. Πρόκειται για μια ένωση του χρωμίου ιδιαίτερα τοξική και καρκινογόνο, όπως βεβαιώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η οποία δεν υπάρχει ελεύθερη στη φύση, αλλά προκύπτει από τη βιομηχανική δραστηριότητα. Επί 40 και πλέον χρόνια δηλαδή, οι κάτοικοι της περιοχής έπιναν το δηλητήριο που οι βιομηχανίες έριχναν ανεξέλεγκτα στον Ασωπό.

Ασωπός

Διαχρονικά αδρανής η πολιτεία απέναντι στο έγκλημα

Η αποκάλυψη του περιβαλλοντικού σκανδάλου προσέλκυσε για ένα διάστημα τα φώτα της δημοσιότητας και φάνηκε να προκαλεί την αντίδραση της πολιτείας. Έγιναν κάποιοι έλεγχοι, επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα, αποδείχτηκε όμως ότι περισσότερο έγινε μια επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με το να πάει στα χωριά του Ασωπού πόσιμο νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, χωρίς όμως να ληφθεί κανένα άλλο μέτρο για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ρύπανσης από τις βιομηχανίες.

Η πρώτη κίνηση στη σωστή κατεύθυνση ήρθε τον Μάιο του 2010 με τον «Νόμο Μπιρμπίλη» (ΚΥΑ 20488-2010), όπως έμεινε γνωστός από την τότε αρμόδια υπουργό Περιβάλλοντος. Με τον νόμο αυτό απαγορεύτηκε η υπόγεια απόρριψη υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στον Ασωπό, ενώ προβλεπόταν ότι οι υπάρχουσες άδειες βιομηχανιών οι οποίες επέτρεπαν αυτές τις πρακτικές έπρεπε να αποσυρθούν. Θεσπίστηκαν, επίσης, αυστηρές τιμές ορίων για τις ρυπογόνες ουσίες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και αυτός ο νόμος όμως έμεινε στα χαρτιά.

«Τρία χρόνια μετά τη θέσπιση της ΚΥΑ […] διαπιστώνεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη συμμόρφωση με το θεσπισμένο προστατευτικό πλαίσιο που ισχύει για τον Ασωπό, παρά την αναγνώριση του κινδύνου που εγκυμονεί η ρύπανσή του για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία», διαπιστώνει έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, τον Ιούλιο του 2014. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων είχε αποφανθεί ότι το ελληνικό κράτος έχει αποτύχει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να εφαρμοστούν οι υφιστάμενοι κανονισμοί.

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει δράση …διευκολύνοντας τους βιομηχάνους!

Απέναντι σε αυτή την ομοβροντία των δικαστικών αποφάσεων, ποια ήταν η απάντηση της πολιτείας; Τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, τον Ιανουάριο του 2015, ο υπουργός Υγείας κ.Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγάρας και συναρμόδιοι υπουργοί, πέρασαν τροπολογία του «Νόμου Μπιρμπίλη» (2015-01-22 ΦΕΚ 135), με την οποία διπλασίασαν το όριο των επιτρεπτών ρύπων και χαλάρωσαν τον προβλεπόμενο ελεγκτικό μηχανισμό…

Ασωπός

Η απειλή για την υγεία των κατοίκων είναι πάντα εδώ

Η παρούσα ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται να αποδείξει αν και πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με τις προεκλογικές, αλλά και προγραμματικές της δεσμεύσεις.

Εν τω μεταξύ, μέτρηση που έγινε στον ρηχό υδροφορέα της περιοχής των Οινοφύτων έδειξε σημειακή ρύπανση με εξασθενές χρώμιο της τάξης των 10.000 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο(μg/l), όταν σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, η μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση είναι 11μg/l !..

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)