to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:07 | 14.01.2022

Κοινωνία

ΑΣΟΕΕ: Ξεκίνησε για να διακοπεί η δίκη για τοκογλυφία του καθηγητή

Ο καθηγητής που δέχθηκε επίθεση στην ΑΣΟΕΕ, μαζί με μία γυναίκα αντιμετωπίζουν την κατηγορία της τοκογλυφίας


Ξεκίνησε και διεκόπη για τις 28 Ιανουαρίου η δίκη για τοκογλυφία, του καθηγητή που δέχθηκε επίθεση στην ΑΣΟΕΕ.

Η κατηγορία ανάγεται σε αντιδικία των δύο πανεπιστημιακών οι οποίοι στο παρελθόν ήταν συνεργάτες σε επενδυτική εταιρία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο κατηγορούμενοι για τοκογλυφία (ο ένας καθηγητής της ΑΣΟΕΕ και μία γυναίκα) φέρονται να δάνεισαν στον αντίδικο τους, ο οποίος έχει τεθεί σε αργία, από το 2007 έως το 2013 ποσό άνω των 6 εκατ. ευρώ για το οποίο έλαβαν τόκο που ανήλθε σε ποσό 4,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή με επιτόκιο ύψους 70%.

Εν συνεχεία υπέγραψαν με τον νυν μηνυτή τους νέες δανειακές συμβάσεις που αφορούσαν ποσό άνω των 14 εκατ. ευρώ το οποίο αφορούσε τα αρχικά δάνεια αλλά και τους τόκους της τριετίας που τελικά διαμορφώθηκαν σε ποσό άνω των 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε επιτόκιο που ξεπερνούσε το 38% «ήτοι επιτόκιο κατά πολύ υπερβαίνον του ανώτατου επιτρεπτού εξωτραπεζικού από την Τράπεζα της Ελλάδος που για το έτος 2016 είχε οριστεί σε 5,25%» όπως αναφέρεται στην δικογραφία.

Η διαδικασία ξεκίνησε με σειρά ενστάσεων που υπέβαλε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων κυρίως όσον αφορά ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος λόγω αοριστίας και συνακόλουθα την ακύρωση της ποινικής δίωξης.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ανέφεραν ότι στο κατηγορητήριο περιγράφεται μια σειρά από συναλλαγές των εντολέων τους, όχι όμως με το μηνυτή αλλά με εξωχώριες εταιρίες «οι οποίες δεν υπέβαλλαν έγκληση ως παθούσες».

Οι ίδιοι δήλωσαν δε πως δεν δύνανται να βρουν ποιος είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος των εταιριών καθώς «είναι κενές περιεχομένου και διαλυμένες οι εταιρίες, δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα κύριε πρόεδρε».

Κατά τον εισαγγελέα της έδρας η εν λόγω ένσταση πρέπει να γίνει δεκτή από το δικαστήριο καθώς στο κλητήριο θέσπισμα δεν γίνεται σαφής διάκριση των συμβάντων, δεν επιμερίζονται τα ποσά και δεν καταγράφονται τα πρόσωπα με τα οποία συνήφθησαν οι επίμαχες δανειακές συμβάσεις.

Επομένως, κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, τίθεται ζήτημα για την άμυνα των κατηγορουμένων οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς γιατί κατηγορούνται.

Την απόρριψη των ενστάσεων ζήτησε ο συνήγορος του μηνυτή καθηγητή, Άγης Τάτσης ο οποίος ανέφερε πως «γίνεται προσπάθεια να αποφύγουν τις ευθύνες τους, μέσα από ένα τεχνικό ζήτημα που δεν έχει καμία αξία. Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη σταθεί στο ύψος της».

«Πρώτη φορά στη θεωρία και εφαρμογή του ποινικού δικαίου μια υπόθεση τοκογλυφίας με δανεισμό 6 εκατομμύρια και αίτημα απόδοσης που υπερβαίνει το 200% έρχεται να ακυρωθεί με μια εισαγγελική πρόταση. Γίνεται προσπάθεια να αποφύγουν τις ευθύνες τους, μέσα από ένα τεχνικό ζήτημα που δεν έχει καμία αξία. Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τάτσης.

tags: ΑΣΟΕΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)