to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:34 | 18.07.2012

Οικονομία

Άσμουσεν: Λύση η εκχώρηση κυριαρχίας

Η εκχώρηση κυριαρχίας αποτελεί τη μόνη οδό για την εμβάθυνση της ένωσης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιέργκ Άσμουσεν.


Οι αρχές της ευρωζώνης θα έχουν τη δικαιοδοσία να περιορίζουν τις δυνατότητες κάθε χώρας να διευρύνει το χρέος της και θα έχουν δικαίωμα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να αναγκάζουν τα κράτη μέλη να διορθώνουν τις πολιτικές τους, είτε στον χρηματοοικονομικό είτε στον δημοσιονομικό τομέα, υποστήριξε ο Άσμουσεν.

Όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης να εμβαθύνουν την τραπεζική, δημοσιονομική και οικονομική ένωση, ο Ασμουσεν είπε ότι αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές: "εάν υποτιμάτε τον βαθμό της πολιτικής δέσμευσης στο ενιαίο νόμισμα το κάνετε με δική σας ευθύνη".

Υποστήριξε επίσης ότι η ΕΕ και οι θεσμοί της πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι για τις χώρες που δείχνουν μεγαλύτερη βραδύτητα στην αντιμετώπιση των οικονομικών τους προβλημάτων και με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο και τις οικονομίες των άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μοναδικός τρόπος ώστε να επιτευχθεί αυτό είναι να εμπλακούν ενεργότερα τα εθνικά Κοινοβούλια, τα οποία μπορούν να συζητούν δημόσια τις συμβουλές για την οικονομική τους πολιτική που προσφέρει στα κράτη μέλη ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Όπως υποστήριξε, η ΕΚΤ είναι πλέον έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο ενός επόπτη του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης όμως είναι υψίστης σημασίας αυτό το πλαίσιο να επιτρέπει στην ΕΚΤ να δρα με αποτελεσματικότητα, ανεξαρτησία και χωρίς κινδύνους για τη φήμη της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)