to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Άσχημες οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων του Ζωολογικού Κήπου Θεσ/κης

Πανευρωπαϊκή έρευνα καταπέλτης για τους Ζωολογικούς Κήπους.


Σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν πολλά από τα φιλοξενούμενα ζώα του Ζωολογικού κήπου Θεσσαλονίκης, ενώ, παρά τις εκκλήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο κεντρικός Δήμος δεν αποφασίζει τη μεταφορά των αρκούδων και των λύκων στα καταφύγια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όπου θα μπορούσαν να ζήσουν σε μια έκταση 600 στρεμμάτων από το μόλις ένα που είναι αναγκασμένα να ζουν σήμερα.
 
Από τον περασμένο Αύγουστο, πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις- ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και ΑΝΙΜΑ- έχουν καταθέσει σχετικό υπόμνημα στο Δήμο Θεσσαλονίκης ζητώντας τη μετατροπή του Ζωολογικού Κήπου σε Καταφύγιο Άγριων Ζώων, με στόχο τη φιλοξενία ειδών της άγριας πανίδας που δεν μπορούν να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, με αυστηρό σεβασμό στην έκθεση των ζώων στο κοινό, αλλά και την ενημέρωση του κοινού.
 
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής & Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ξεκαθάρισε ότι, ναι μεν οι οργανώσεις έχουν δίκιο που ζητούν την μεταφορά των ζώων, αλλά όταν συζητήθηκε το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο, εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις.
 
«Πολλοί άνθρωποι θεώρησαν τη μεταφορά των ζώων ως εχθρική πράξη γι' αυτό αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τους επόμενους δύο μήνες τις επαφές ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τον σχεδιασμό μας» ανέφερε ο κ.Ζέρβας, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011, είχε προαναγγείλει την άμεση μεταφορά των δύο αρκούδων στο Νυμφαίο της Φλώρινας, στις εγκαταστάσεις του "Αρκτούρου" καθώς πουθενά στην Ευρώπη, όπως είχε πει, «δεν υπάρχει δημοτικός ζωολογικός κήπος με άγρια ζώα».
 
Ωστόσο, καμία εξέλιξη δεν υπήρξε έκτοτε γύρω από το αίτημα των οργανώσεων για την απομάκρυνση των 2 αρκούδων και των 5 λύκων που φιλοξενούνται στο Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά τους στο Καταφύγιο της Αρκούδας και το Καταφύγιο του Λύκου, στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά της Φλώρινας αντίστοιχα, επιχείρηση που είχε προταθεί να γίνει με αφορμή τον εορτασμό της 4ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Προστασία των Ζώων.
 
Μάλιστα, η όλη επιχείρηση μεταφοράς των ζώων αλλά και η μόνιμη φιλοξενία τους θα επιβάρυνε οικονομικά τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορούσε, αν το επιθυμούσε να συνεισφέρει, με μια ετήσια εισφορά στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.
 
Σε άσχημη κατάσταση τα ζώα του Ζωολογικού Κήπου
Η μεικτή ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, σε επίσκεψη στο Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε πολλά προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση των ζώων και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας.
 
Για παράδειγμα, παρατηρήθηκε πελαργός με σοβαρή αναπηρία στο αριστερό φτερό, γερακίνα με εμφανέστατο σοβαρό τραύμα στο ράμφος και βασικές ελλείψεις περίθαλψης, ενώ το τσιμεντένιο υπόστρωμα σε όλα τα σαρκοφάγα (αρκούδα, λύκος, αγριόγατα, αλεπού), όπως και ο μικρός και περιορισμένος χώρος διαβίωσής τους, αποτελούν, σύμφωνα με τους μελετητές, βασικές ελλείψεις υποτυπώδους φυσικού περιβάλλοντος που απαιτεί η βιολογία των συγκεκριμένων ζώων.
 
Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις στο υπόμνημα που κατέθεσαν στην Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος αλλά και στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Γιάννη Μπουτάρη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ζωολογικού Κήπου πρώτα από όλα απαιτείται η αλλαγή φιλοσοφίας, με βασικό άξονα τον αποκλεισμό μόνιμης φιλοξενίας ζώων που είναι δυνατή η επανένταξή τους στη φύση και την εξασφάλιση της ευζωίας τους, με τη φιλοξενία τους σε χώρους που ικανοποιούν τις βιολογικές τους ανάγκες και τα βασικά δικαιώματά τους.
 
«Για την εξασφάλιση των βιολογικών απαιτήσεων των ζώων προτείνονται η άμεση ενίσχυση της κτηνιατρικής περίθαλψης και η αποκατάσταση των προβλημάτων υγείας των ζώων σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, η αποσαφήνιση του στόχου του Ζωολογικού Κήπου σε σχέση με τα είδη των ζώων που φιλοξενεί, η σταδιακή μείωση του αριθμού των ειδών και η ενίσχυση του χαρακτήρα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του χώρου» αναφέρεται στο υπόμνημα.
 
Ως πιο ρεαλιστική λύση προτείνεται η εξειδίκευση του Ζωολογικού Κήπου σε χώρο φιλοξενίας για συγκεκριμένες ταξινομικές ομάδες των ζώων (οπληφόρων θηλαστικών, πουλιών και ερπετών που προέρχονται από κατάσχεση), έτσι ώστε να μπορεί να μετεξελιχθεί σε Καταφύγιο Άγριων Ζώων.
 
Επίσης, προτείνεται η φιλοξενία οικόσιτων ζώων και η αξιοποίηση του χώρου σε βοτανικό κήπο, με πινακίδες ενημέρωσης για τα είδη των φυτών και κυρίως των δένδρων και των θάμνων.
 
Πανευρωπαϊκή έρευνα- καταπέλτης για τους ζωολογικούς κήπους
Τριετής έρευνα για τους ζωολογικούς κήπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διενήργησε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP) σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες ζώα, σε εκατοντάδες ζωολογικούς κήπους, κρατούνται σε κακές έως αποκρουστικές συνθήκες ενώ σε καμία από τις 20 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα δεν βρέθηκε ζωολογικός κήπος που να πληροί τις προϋποθέσεις.
 
Ήδη, από το 2005, όλοι οι ζωολογικοί κήποι στις χώρες της ΕΕ οφείλουν να πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις κοινοτικής οδηγίας και αφού περάσουν από μία διαδικασία ελέγχου και επιθεώρησης, να εφαρμόσουν μία σειρά μέτρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την ενημέρωση του κοινού και την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των ζώων.
 
"Παρόλο, όμως, που η Κοινοτική Οδηγία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, οι εθνικές νομοθεσίες δεν διαθέτουν αναλυτικές διατάξεις για την προστασία των ζώων. Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών στηρίζονται αποκλειστικά στις ασαφείς απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας, που οδηγούν σε αντιφάσεις στη μετάφραση, και διαιωνίζουν την αιχμαλωσία των ζώων σε απαράδεκτες συνθήκες" αναφέρεται σχετικά στην έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.
 
Ν. Κ.

αναδημοσίευση από Babylonia.gr
 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)