to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:45 | 25.01.2013

Κοινωνία

Ασφυξία στις νέες δικαστικές φυλακές Χανίων

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, μετά από ... διαβεβαιώσεις ότι θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της νέας δικαστικής φυλακής Χανίων, αλλά το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού παραμένει.


Όπως, μάλιστα, αναφέρουν, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, υπάρχει ο κίνδυνος οι κρατούμενοι να ... κοιμούνται στο πάτωμα καθώς οι δύο από τις πέντε πτέρυγες του σωφρονιστικού καταστήματος, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2012 στην περιοχή της Αγιάς, δεν χωράνε άλλους. Παράλληλα, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να ανοίξει τρίτη πτέρυγα.


Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είχαν αποφασίσει να αρνηθούν την παραλαβή νέων κρατουμένων, αλλά τους διαμηνύθηκε ότι θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος και έτσι ανακοίνωσαν την αναστολή της κινητοποίησή τους.


Να σημειωθεί ότι στις δύο πτέρυγες κρατούνται συνολικά 240 κρατούμενοι (120 στην καθεμιά), ενώ το προσωπικό φύλαξης για όλο το 24ωρο ανέρχεται συνολικά σε 38 σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Σε έγγραφο του προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, τις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές των Χανίων, το Σωματείο ενημερώνει για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων, που ελήφθη την περασμένη Τετάρτη.


Σύμφωνα με αυτήν αναστέλλουν την κινητοποίησή τους με την οποία, όπως σημειώνουν, με ευθύνη του σωματείου μας μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δεν παραλαμβάναμε νεοεισερχόμενους κρατουμένους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τη συνεχώς αυξανόμενη ροή νεοεισερχομένων κρατουμένων μετά την υπερπλήρωση των 2 ήδη λειτουργούντων πτερύγων του νέου Καταστήματος και το πιθανό άνοιγμα και τρίτης πτέρυγας.


Ακόμα εξηγούν: Δεν προχωρήσαμε να αποκαλύψουμε και ιδιαίτερες αδυναμίες της φυλακής για ευνόητους λόγους ασφαλείας αφού το προηγούμενο έγγραφο είχε τη μορφή δελτίου τύπου. Οι επισημάνσεις μας φαίνεται ότι δεν έγιναν κατανοητές αφού αντιληφθήκαμε τον εμπαιγμό μας από την Διεύθυνση του Καταστήματος αλλά και από τους ιθύνοντες του Υπουργείου που φαίνεται ότι είναι σε κοινή γραμμή και μάλλον έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να λειτουργήσουν το νέο Κατάστημα Κράτησης Κρήτη 1 με το υπάρχον προσωπικό.


Στο σημείο αυτό υπογραμμίζουν:


Σήμερα μας διαβεβαίωσαν αρχές που έχουν σχέση με την Υπηρεσία μας ότι θα κατηγορηθούμε για παράβαση καθήκοντος αν δεν παραλάβουμε 3 κρατουμένους και ζήτησαν τα ονόματα του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου. Στη φυλακή δεν υπάρχει χώρος παρά μόνο ελάχιστες θέσεις στο Πειθαρχείο, δηλαδή για κράτηση χωρίς προαυλισμό. Ήδη στο νέο κτήριο αν επιστρέψουν οι αδειούχοι και παραλάβουμε τις ήδη υπάρχουσες προφυλακίσεις, αποφάσεις της ΚΕΜ (Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών) και τις επαναμεταγωγές από τα Δικαστήρια, κρατούμενοι θα κοιμούνται στο πάτωμα.


Στη διάρκεια της κινητοποίησής μας παραλάβαμε κρατούμενους από επαναμεταγωγές και νεοεισερχομένους κρατούμενους με συμπληρωμένο το όριο για αποφυλάκιση. Δεν στερήσαμε λοιπόν κανένα δικαίωμα από τους κρατούμενους και δεν θέλουμε να κατηγορηθούμε σαν τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία του Καταστήματός μας αφού είναι πια γνωστό ότι όλα τα προβλήματα στις υπηρεσίες τα δημιουργούν οι συνδικαλιστές και οι παρεμβάσεις τους. Σταματάμε λοιπόν να κλείνουμε τις πόρτες αφήνουμε τους υπεύθυνους να αποφασίσουν όσο ψηλά και αν βρίσκονται να δώσουν λύσεις και ευχόμαστε να μας διαψεύσουν τα γεγονότα για το μέλλον της φυλακής μας.


Προσπαθήσαμε να έχουμε συνάντηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων αυτό δεν κατέστει δυνατόν και όταν επιμείναμε σε διάλειμμα της έδρας που εκείνη τη στιγμή δίκαζε μας είπε ότι δεν έχει κάτι να συζητήσει μαζί μας. Πήραμε λοιπόν το μήνυμά μας αφού δεν ήταν και ιδιαίτερα κρυπτογραφημένο. Πληροφορηθήκαμε ακόμη ότι δεν μπορούμε να ελεγχθούμε πράγμα που είναι ιδιαιτέρως κολακευτικό για μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Σωματείου, φανταστείτε να ίσχυε το αντίθετο. Ο Διευθυντής του Καταστήματος συμμετείχε σαν μέλος του Σωματείου και πρωτοστάτησε στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για το κλείσιμο της Φυλακής η οποία ήταν απολύτως ομόφωνη. 

Θέλουμε λοιπόν να πέσουν οι μάσκες γιατί θέλουμε σαφείς αποφάσεις και έγγραφες διεκδικήσεις των αναγκών που έχουμε διαπιστώσει για να λειτουργήσει πλήρως η φυλακή όπως πρέπει και όχι όπως μας αναγκάζουν άμεσα ή έμμεσα. Έχουμε ανεκτέλεστες αποφάσεις ΚΕΜ και έχουμε πληροφορηθεί ότι θα υπάρξουν και νέες. Προχωρήστε λοιπόν και τα αποτελέσματα σας θα είναι φανερά σύντομα. Δύο πράγματα έλειπαν από τα εγκαίνια ο Υπουργός και το προσωπικό.


Δεν θα γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα αυτής της κατάστασης που εσείς δημιουργήσατε και εμείς πρέπει να πληρώσουμε αυτοκαταδικάζοντας τους εαυτούς μας. Θα επανέλθουμε σύντομα με νέες κινητοποιήσεις πάντα με γνώμονα την προστασία των συναδέλφων μας ενημερώνοντας την Ομοσπονδία μας και ζητώντας τη συμπαράστασή της.
 

Πηγές:  Χανιώτικα Νέα, prismanews.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)