to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 01.12.2021

Κοινωνία

Ασφυκτιούν τα δημόσια νοσοκομεία: Ο φονικός Νοέμβριος και οι εφιαλτικές προβλέψεις

Με περίπου 200.000 νέα κρούσματα, περισσότερους από 2.200 θανάτους και 664 διασωληνωμένους έκλεισε ο προηγούμενος μήνας, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται σπασμωδικά, με τιμωρητική λογική και η «Όμικρον» απειλεί την Ευρώπη με νέο πανδημικό κύμα


Ως ο τρίτος πλέον θανατηφόρος μήνας κατά την περίοδο της πανδημίας κορονοϊού, καταγράφεται στην Ελλάδα ο φετινός Νοέμβριος, καθώς οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ξεπέρασαν τις 2.200. Τον ίδιο μήνα καταγράφηκε μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων που πλησίασαν τις 200.000, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός.

Ο εν λόγω απολογισμός, προβληματίζει έντονα για τη συνέχεια, καθώς τα κρούσματα παραμένουν πάνω από τις 6.300 την ημέρα και ο Δεκέμβριος προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολος εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών αλλά και της επικείμενης εισβολής της παραλλαγής Όμικρον. Επίσης ο προηγούμενος μήνας κλείνει με 664 διασωληνωμένους και το 95% των κλινών σε ΜΕΘ covid κατειλημμένες, ενώ περίπου 5.000 είναι συνολικά οι ασθενείς που νοσηλεύονταi σήμερα λόγω covid.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά τον Νοέμβριο εντοπίστηκαν 196.733 νέα κρούσματα κορονοϊού τα οποία αποτελούν το 21% των συνολικών κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στη χώρα από το ξέσπασμα της επιδημίας το Φεβρουάριο του 2020. Ο υψηλός αυτός αριθμός αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα πολλά τεστ που έγιναν.

Ειδικότερα τον Νοέμβριο σημειώθηκε ρεκόρ τεστ τα οποία έφτασαν στα 10.349.954, όταν συνολικά από την έναρξη της πανδημίας είναι 36.357.597. Τα μέτρα για το υποχρεωτικό τεστ σε ανεμβολίαστους πολίτες προκάλεσε όπως είναι λογικό και στην αύξηση των ελέγχων.

Αξίζει να κάνουμε μια σύγκριση με τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο καταγράψαμε 86.403 κρούσματα σε ένα συνολικό αριθμό τεστ 5.868.870.

Συγκρίνοντας τα παραπάνω στοιχεία βλέπουμε όμως ότι τον Οκτώβριο το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,47% και τον Νοέμβριο 1,9%. Δηλαδή με περισσότερα τεστ υψηλότερο ποσοστό θετικών, αποτελεί μια αρνητική παράμετρο.

Υψηλός ο αριθμός των θανάτων

Όπως είναι λογικό ο μεγάλος αριθμός νοσηλειών και διασωληνώσεων προκάλεσε την αύξηση των θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ συνολικά έχασαν τη ζωή τους μέσα στο μήνα 2.219 συμπολίτες μας. Με βάση τον αριθμό αυτό ο Νοέμβριος αναδεικνύεται ο τρίτος πλέον θανατηφόρος μήνας από την αρχή της πανδημίας

Να θυμίσουμε ότι ο μήνας κατά τον οποίο καταγράψαμε τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία ήταν ο Δεκέμβριος του 2020. Εκείνο το μήνα θρηνήσαμε 2.432 ζωές εξαιτίας του κορονοϊού. Ακολουθεί ο Απρίλιος του 2021 με 2.288 χαμένες ζωές λόγω Covid ενώ κατά τον περσινό Νοέμβριο είχαμε 1.780.

Αν επαναληφθεί το περσινό σενάριο, θα δούμε και πάλι τον Δεκέμβριο να υποχωρούν τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις, αλλά οι θάνατοι θα αυξάνονται. Δεν είναι λοιπόν άτοπη η αναφορά επιστημόνων ότι μπορεί μέχρι τα Χριστούγεννα να δούμε και 3.000 νεκρούς λόγω covid.

Στενάζουν τα δημόσια νοσοκομεία

Με δραματικούς τόνους περιγράφουν την κατάσταση στο ΕΣΥ οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Δεκάδες ασθενείς βρίσκονται πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ γεγονός που εδώ και καιρό έχει οδηγήσει στην έκρηξη της θνητότητας.

«Χαρακτηριστικό είναι ότι τόνισαν στον Αλέξη Τσίπρα, πως σήμερα, 148 ασθενείς βρίσκονται πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που εδώ και καιρό έχει οδηγήσει στην έκρηξη της θνητότητας, καθώς δεν λαμβάνουν την αρμόζουσα φροντίδα», ανέφερε την Τρίτη 30/11 το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση του προέδρου του κόμματος με την ΕΙΝΑΠ.  Παράλληλα, οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην ακύρωση χειρουργείων και κρίσιμων θεραπειών για σοβαρές ασθένειες εξαιτίας της μονοθεματικής λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι (εξουθενωμένοι από τη μάχη με την πανδημία) νοσοκομειακοί γιατροί τόνισαν εμφατικά την ανάγκη άμεσης στήριξης στο ΕΣΥ (κάτι που αποφεύγει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη) με:

  • άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων για νοσηλεία και Covid περιστατικών

  • άμεση πρόσληψη με κατεπείγουσες διαδικασίες όλων των επιλαχόντων γιατρών σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ

  • διατήρηση στο ΕΣΥ των 1.500 εξειδικευμένων νοσηλευτών σε ειδικά τμήματα, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις.

  • την επιστροφή στα καθήκοντά 530 μάχιμων γιατρών, που έχουν βγει σε αναστολή εργασίας, με αυξημένα υγειονομικά στάνταρ και αυξημένο τέστινγκ

Δεν εμπνέει αισιοδοξία η πορεία των εμβολιασμών

Όσον αφορά στην πορεία των εμβολιασμών, η κατάσταση δείχνει να κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Ο συνολικό αριθμός αυξήθηκε λόγω των χορηγήσεων αναμνηστική δόσης, όμως από κει και πέρα δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα η εμβολιαστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εμβολιασμοί συνολικά αυξήθηκαν κατά 1.623.167. Όμως 1.031.125 αφορούσαν τη χορήγηση τρίτης δόσης. Μέσα στον Νοέμβριο μόνο 408.612 συμπολίτες μας έκαναν την πρώτη δόση εμβολίου και 232.556ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης στην προώθηση του εμβολιασμού στις κρίσιμες ηλικίες υπογράμμισε μιλώντας στο Mega (1/12) ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Θα έπρεπε αυτή η απόφαση να έχει παρθεί πιο νωρίς, το λέγαμε», είπε ο κ. Τζανάκης, την ώρα που ο Νοέμβριος ολοκληρώθηκε με 2.145 θανάτους. Από αυτούς, υπογράμμισε, 1.785 ή το 83% ήταν άνω των 65, ενώ για τους άνω των 60 ετών το ποσοστό προσεγγίζει το 91%. Και από αυτούς το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Αν αυτοί οι 500.000 περίπου (σ.τ.σ. το ECDC εκτιμά τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών σε 618.000 στην Ελλάδα) εμβολιαστούν στο 99%, 100%, οι θάνατοι θα μειωθούν στο ένα έβδομο ή όγδοο, αντί για 90-100 θανάτους την ημέρα θα έχουμε 11-12, υπογράμμισε.

Προσέθεσε επίσης ότι «δεν είναι μόνο αυτοί που μπορεί να χάσουν τη ζωή τους ... απασχολούν το σύστημα Υγείας, το κάνουν μονοθεματικό, με αποτέλεσμα όλοι όσοι έχουν  είτε χρόνια προβλήματα είτε προβλήματα επείγουσας διάγνωσης (καρκίνοι, κτλ.), επείγουσας διαχείρισης σοβαρής νόσου, "περιμένουν στην ουρά". Το υγειονομικό σύστημα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο χρόνο που πρέπει ... άνθρωποι με πρόβλημα άλλο εκτός κορωνοϊού δεν βρίσκουν λύση αυτή τη στιγμή. Είναι ανήθικο αυτό το πράγμα».

Κατά τον κ. Τζανάκη πρέπει να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση για τους ένστολους, τις Ένοπλες Δυνάμεις, ευρύτερα όσους εργάζονται στο Δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι η υποχρεωτικότητα όπως επιβλήθηκε στην Υγεία συνέβαλε στην αποδυνάμωση του συστήματος με υποχρεωτικές αργίες στο 8%-10% των υγειονομικών.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)