to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 22.08.2014

πηγή: ertopen.com

Οικονομία

Ασφυκτιούν (και) οι μεταφορείς από τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, οι μεταφορείς βρίσκονται εκτός αποζημιώσεων. Στα 10 εκατ. η ζημιά και 300 φορτηγά εκτός εργασίας


Στην ανακοίνωσή της η ΟΦΑΕ αναφέρει ότι: «Σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών διεθνών μεταφορών, μετά από το εμπάργκο της Ρωσίας. Από την μία η ζημιά που υπόκεινται και από την άλλη η παράδοξη σιωπή του πολιτικού κόσμου, σε συνδυασμό με την ουσιαστική άρνηση της κυβέρνησης και της ΕΕ να αποζημιώσει τους μεταφορείς για την ζημιά που υπέστησαν, δημιουργεί μία ζοφερή κατάσταση επιτείνοντας ακόμη περισσότερη την ασφυξία στον κλάδο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΦΑΕ η ζημιά για τους Έλληνες μεταφορείς σε ετήσια βάση λόγω του εμπάργκο φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ. H πλήρης αποτυχία της μεταρρύθμισης στο κλάδο των μεταφορών, η οικονομική κρίση και η παράνομη μεταφορά είχε και έχει ως αποτέλεσμα το 60% περίπου των μεταφορέων να βρεθούν χωρίς εργασία ή στην καλύτερη περίπτωση να υποαπασχολούνται. Το νέο πρόβλημα που ήρθε να προστεθεί από το εμπάργκο στέλνει στη ανεργία άλλους 300 μεταφορείς.

Περίπου 220 φορτηγά απασχολούνταν με μεταφορές προς την Ρωσία σε μόνιμη βάση και άλλα 50 περίπου σε εποχική. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς το γεγονός ότι και η αγορά της Ουκρανίας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λόγω της έκρυθμης κατάσταση στην περιοχή, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση στον κλάδο γίνεται πλέον τραγική, καθώς η μείωση των μεταφορών στην Ουκρανία φτάνει τουλάχιστον το 50%.

H ΟΦΑΕ εκπέμπει SOS προς όλους τους αρμόδιους φορείς και ζητά την στήριξη της Πολιτείας με όποιον τρόπο μπορεί ώστε να μην οδηγηθεί ένας δυναμικός κλάδος της οικονομίας στον αφανισμό. Το πρόβλημα της παράνομης μεταφοράς δεν είναι σημερινό, αλλά χρονίζει. Δυστυχώς η Πολιτεία για ένα ζήτημα που είναι της άμεσης αρμοδιότητάς της, ουσιαστικά αδρανεί και την στάση της αυτή «επιδοτεί» μία νοσηρή κατάσταση που στερεί εργασία από τους μεταφορείς και έσοδα από το δημόσιο. Έστω και τώρα μπορεί να λάβει εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν την νομιμότητα και θα στηρίζει την ελληνική μεταφορά.

Η ΟΦΑΕ ζητά επιτέλους να εφαρμοστούν οι νόμοι που η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει και θεωρεί την άμεση και πλήρη αποζημίωση των αυτοκινητιστών, αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ταυτόχρονη αποζημίωση των αγροτών και παραγωγών και ως εκ τούτου εκφράζει έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά για την παράλειψη οποιασδήποτε σχετικής εξαγγελίας παρά την πλήρη γνώση του θέματος. Είναι μία από τελευταίες ευκαιρίες που υπάρχουν προκειμένου να αποσοβήσει την κατάρρευση του κλάδου των μεταφορών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)