to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:15 | 26.08.2019

Κοινωνία

Ασφυκτική και αποπνικτική η κατάσταση στη Μόρια

Ασφυκτική και αποπνικτική και σήμερα η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης Μόριας με τον αναπληρωτή Διοικητή, Δημήτρη Βαφέα να δηλώνει ότι ο πληθυσμός σήμερα αγγίζει τους 9.600 αιτούντες άσυλο, καθώς 8 βάρκες έφτασαν σήμερα στη Λέσβο και το ΚΥΤ έχει παραλάβει τις 6 με 180 άτομα


Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Θρ. Αβραάμ στην τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, ασφυκτική και αποπνικτική και σήμερα, Δευτέρα 26/8 η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης Μόριας με τον αναπληρωτή Διοικητή, Δημήτρη Βαφέα να κρατά μεν την ψυχραιμία του, αλλά να σημειώνει στην εν λόγω ιστοσελίδα ότι ο πληθυσμός σήμερα αγγίζει τους 9.600 αιτούντες άσυλο, καθώς 8 βάρκες έφτασαν σήμερα στη Λέσβο και το ΚΥΤ έχει παραλάβει τις 6 με 180 άτομα.

139 άτομα χωρίς γεωγραφικό περιορισμό αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα με το πλοίο της γραμμής στην ενδοχώρα σε 12 δομές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ 26 ευάλωτοι μεταφέρθηκαν μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε διαμερίσματα και αναμένεται και αυτή την εβδομάδα να μεταφερθούν.

Όλα τα παραπάνω στον απόηχο του τραγικού φόνου του περασμένου Σαββάτου του 15χρονου Αφγανού στη safe zone του ΚΥΤ και τις δύο συλλήψεις ομοεθνών του. Tην ασφαλή προστατευμένη ζώνη safe zone του ΚΥΤ για τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες, δεν έχει στην αρμοδιότητά του κάποια ΜΚΟ όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στο δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, αλλά στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί δεν δουλεύουν σε ΜΚΟ, αλλά στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ.

Πάντως όλες οι πηγές αναφέρουν στο «Νησί» ότι για ασήμαντη αφορμή έγινε ο διαπληκτισμός, άλλοι κάνουν λόγο για ένα τραγούδι, άλλοι για μία κοπέλα. Η αστυνομία πάντως έχει κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της, αν και αντικειμενικά δεν μπορεί να βρίσκεται εντός των container.

Χαρακτηριστικό της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού, αλλά και τον ολοένα και αυξανόμενων αφίξεων, όπως έλεγε ο κ. Βαφέας στο «Νησί» είναι ότι δεν υπάρχουν ούτε διαθέσιμα λεωφορεία για να κάνουν τις μεταφορές προς το ΚΥΤ .

Τραγική ειρωνεία είναι ότι ξεκίνησε δοκιμαστικά να λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός, το έργο- γεφύρι της Άρτας- το οποίο ολοκληρώνεται σε 10 ημέρες, και αναμένεται να γίνει και σχετική σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Και λέμε τραγική ειρωνεία γιατί είναι πολλές χιλιάδες ανθρώπων με τουαλέτες για μόλις 3.000 και τα λύματα κάθε καλοκαίρι ήταν βρωμερά και αηδιαστικά. Σε 10 ημέρες που λειτουργεί ο βιολογικός κάτι θα κάνει, αλλά και τι να πρωτοκάνει…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)