to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:54 | 02.12.2014

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Ασφαλιστικό: Και μειώσεις συντάξεων, πέρα από τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας...

Τι προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης για όρια ηλικίας, συγχωνεύσεις ταμείων, αποδοχές


Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος

Διπλό στόχο, εν αναμονή απάντησης της τρόικας για τις επίμαχες αλλαγές στο ασφαλιστικό, επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση εμφανίζοντας ταυτόχρονα ως... σωτήρια και για το ίδιο το σύστημα την άτακτη υποχώρησή της στις απαιτήσεις των δανειστών.

Πρώτος στόχος να αποφύγει τώρα την οριζόντια μείωση όλων των συντάξεων που απαιτεί η τρόικα με τη θεσμοθέτηση "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος" (προβλέπεται ήδη για τις επικουρικές) ή αλλαγής των συντελεστών για τις κύριες συντάξεις.

Ταυτόχρονα επιδιώκει να μεταθέσει τις συγκεκριμένες αλλαγές για το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Σε αυτή την περίπτωση οι μειώσεις και στις κύριες συντάξεις είναι πιθανό να συνδεθούν με την προληπτική γραμμής πίστωσης, δηλαδή το νέο πρόγραμμα - Μνημόνιο.

Η πρόταση που εστάλη για σταδιακή αύξηση όλων των ηλικιών συνταξιοδότησης (από το 2019 έως το 2021) προκειμένου να "κλείσουν" οι πόρτες εξόδου πριν το 62ο και 67ο έτος της ηλικίας -μέτρο που αλλάζει τον προγραμματισμό συνταξιοδότησης 300.000 ασφαλισμένων- αποτελεί τεράστιο βήμα υποχώρησης, μένει ωστόσο να αποδειχθεί αν είναι αρκετό για τους δανειστές. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η χορήγηση της κατώτατης σύνταξης με τη συμπλήρωση 20ετίας, αντί της ισχύουσας 15ετίας.

Η τρόικα ωστόσο ζητεί άμεση περικοπή της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης (προκειμένου να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού κενού) μέσω της αλλαγής των συντελεστών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των συντάξεων από το 2015 και μετά, αλλά και μειώσεις και στα κατώτερα όρια συντάξεων με περικοπή του μη ανταποδοτικού ποσού, που θα ρίξει τις αποδοχές των πλέον αδύναμων στα 340 ευρώ.

Με άλλα λόγια, ζητεί πλήρη αναμόρφωση επί τα χείρω του ασφαλιστικού νόμου (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) που ψηφίστηκε το 2010 με το πρώτο Μνημόνιο και η εφαρμογή του προβλέπεται από την 1.1.2015.

Δεύτερον, με βάση τις προτάσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει τις μειώσεις κύριων συντάξεων που συνεπάγονται από:

Τις ενοποιήσεις ταμείων, με την διαμόρφωση του ΙΚΑ σε "υπέρ- ταμείο" στο οποίο θα μεταφερθούν οι φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Αυτό συνεπάγεται μείωση των κύριων συντάξεων μέχρι και 30% για ασφαλισμένους και συνταξιούχους των λεγόμενων ειδικών ταμείων (ΔΕΚΟ, Τράπεζες), αλλά και ταυτόχρονα δραματική συρρίκνωση έως εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών.

*Τις αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, που περιλαμβάνει επανεξέταση του καταλόγου που θα περιλαμβάνει τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, θα έχει επιπτώσεις και στις συντάξιμες αποδοχές για όσα επαγγέλματα "αποχαρακτηριστούν" και μείνουν "εκτός λίστας", πέρα βέβαια από την επιβάρυνση στα όρια ηλικίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)