to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Ασφαιρη» η Δικαιοσύνη για τα 45άρια των αδελφών Ψωμιάδη

Προς νέα αναβολή οδηγείται η υπόθεση με την κατάτμηση των έργων που προκάλεσε ζημιά πάνω από 4 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο - Επί 15 χρόνια παραμένουν αδιερεύνητες οι ευθύνες για το σκάνδαλο


H απόδοση δικαιοσύνης… αναβάλλεται στο διηνεκές! Δεκαπέντε χρόνια μετά τις πρώτες καταγγελίες και δέκα χρόνια από την ποινική δίωξη, η Θέμις δείχνει να αδιαφορεί, αν όχι να παρέχει άτυπη ασυλία στους αδελφούς Ψωμιάδη και τους συγκατηγορούμενούς τους για το περιβόητο σκάνδαλο με τα «45άρια» έργα στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Η δίκη αναβλήθηκε για πέμπτη φορά τον περασμένο Ιούνιο και ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκειται νέα αναβολή αύριο Πέμπτη 19 Ιανουαρίου - ημερομηνία τελευταίου προσδιορισμού.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί με αμετάκλητο βούλευμα να εκδικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, αλλά εδώ και χρόνια δεν γίνεται. Τελευταία φορά, στις 6 Ιουνίου 2022, το δικαστήριο έκανε δεκτό άλλο ένα αίτημα αναβολής, καθώς δύο εκ των δικηγόρων επικαλέστηκαν κωλύματα. Θυμίζουμε ότι αρχικά είχε προσδιοριστεί προς εκδίκαση στις 19 Ιανουαρίου 2019. Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο -άλλοτε αντινομάρχης- αδελφός του Διονύσης και ακόμη έξι τότε στελέχη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Δυστυχώς, μια σοβαρή ποινική υπόθεση που αφορά δημόσιο χρήμα, αντί να επισπευσθεί για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ακόμη και η πιθανή «ρετσινιά» για τους κατηγορουμένους, σέρνεται μια δεκαπενταετία, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Ενα άλλο ζήτημα που έχει ανακύψει εν μέσω τόσων αναβολών είναι η θέσπιση του άρθρου 67 του νόμου 4735/2020, με το οποίο αίρεται το αξιόποινο των πράξεων των αιρετών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και στο οποίο αναμένεται να γίνει επίκληση από την υπεράσπιση. Το άρθρο αυτό ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα προβληθεί ότι εξασφαλίζει αμνηστία στα κακουργήματα που αναλυτικά περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Με την ορθή ερμηνεία, όμως, του άρθρου δεν αίρεται το αξιόποινο των πράξεων των κατηγορουμένων καθότι αυτές δεν προέκυψαν με βάση ελέγχους στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά με βάση το πολυσέλιδο πόρισμα οικονομικού επιθεωρητή.

Η υπόθεση με τα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη, που σέρνεται χρόνια τώρα στα πινάκια του Εφετείου Θεσσαλονίκης χωρίς να εκδικάζεται, περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα κατά την περίοδο 2005-2010, με τη ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ. Ενα δεύτερο σκέλος της υπόθεσης αφορά 83 συμβάσεις με εργαζόμενους που εισέπραξαν παράνομα χρήματα, με ζημιά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο.

Βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση είναι ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων και σήμερα επικεφαλής συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)