Κόλαφο για την κυβέρνηση και τον Κ.Αρβανιτόπουλο αποτελεί η χθεσινή ενέργεια του ΑΣΕΠ να επιστρέψει τα στοιχεία της απογραφής των διοικητικών υπαλλήλων στο υπουργείο Παιδείας.

Το ΑΣΕΠ έκρινε ότι τα στοιχεία που πήρε στα χέρια του ήταν ασαφή και μη πλήρη και επομένως ήταν αδύνατον να προβεί σε αξιόπιστη επεξεργασία και σε σύνταξη της λίστας διαθεσιμότητας. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι η διαδικασία που επέλεξε το υπουργείο Παιδείας για να επιβάλει τις διαθεσιμότητες ήταν διάτρητη και έωλη, όπως εγκαίρως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ενώ τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το αν μπορούν να τεθούν σε αργία οι 276 υπάλληλοι οι οποίοι δεν απεγράφησαν.

Μετά και απ' αυτήν την εξέλιξη, που αφήνει παντελώς εκτεθειμένη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μια μόνο λύση υπάρχει: Ο Κ. Αρβανιτόπουλος να πάρει πίσω το μέτρο της διαθεσιμότητας, ώστε να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και να εξομαλυνθεί όσο είναι δυνατόν, καθώς έχουν επιβληθεί τεράστιες περικοπές, η ακαδημαϊκή ζωή. Άλλες ασκήσεις αυταρχισμού δεν σηκώνουν τα πανεπιστήμια.

Νέα προκαταρκτική εξέταση

Παρά ταύτα, μια ακόμα προκαταρκτική εξέταση ρίχνει λάδι στη φωτιά. Χθες, δόθηκε εντολή για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, για το αδίκημα της παραβίασης δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες κηρύχθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων κρίθηκαν παράνομες και όχι καταχρηστικές, όπως ζητούσε ο υπουργός Παιδείας, και πλέον καλύπτονται από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο μεταξύ υπό κατάληψη τελούν όλες οι σχολές του Πολυτεχνείου, ενώ η E.E. της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να κηρύξει για αύριο πανελλαδική στάση εργασίας σε όλο το δημόσιο τομέα (από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου). Η ΑΔΕΔΥ διαμαρτύρεται για το μέτρο της διαθεσιμότητας, καταγγέλλει την ενεργοποίηση της ρύθμισης βάσει της οποίας τίθενται σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας οι υπάλληλοι των ΑΕΙ που δεν απεγράφησαν. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, επισημαίνεται σε ανακοίνωση, η κυβέρνηση ουσιαστικά ποινικοποιεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στη 1 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Συναυλία διαμαρτυρίας και ολονυκτία στο υπουργείο Παιδείας

Σε διήμερη πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στη διαθεσιμότητα καλεί αύριο και η ΟΛΜΕ. Αύριο, η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών διοργανώνει συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στις 12.30 μμ, με δίωρη στάση εργασίας (12 -2 μ.μ. και 2-4 μ.μ.).

Το απόγευμα στις 6 μ.μ. διοργανώνει διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας με συναυλία. Ακολουθεί ολονυκτία έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός του υπουργείου Παιδείας και θα ακολουθήσει συνέλευση των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα.

Στο μεταξύ, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε την έναρξη των μαθημάτων από την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, «εκτιμώντας την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του Πανεπιστημίου εξαιτίας του αυθαίρετου μέτρου της διαθεσιμότητας και της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του υπουργείου Παιδείας και αναλογιζόμενη παράλληλα την αγωνία χιλιάδων οικογενειών και των φοιτητών τους». Προς τούτο καλεί το Διοικητικό Προσωπικό κατά τη γενική του συνέλευση, την ερχόμενη Δευτέρα, να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση διδασκόντων και διδασκομένων στις αίθουσες διδασκαλίας.