to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 14.02.2014

Κοινωνία

Asante: Είμαστε ένα αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κοινωνίας - Απαραίτητο το δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής

Την πλήρη αντίθεσή της στην προτεινόμενη διάταξη που καταργεί το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών, αλλά και το δικαίωμα στο εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, εκφράζει σε δελτίο τύπου της η μεταναστευτική κοινότητα Asante


Ολόκληρο το δελτίο τύπου

Σχετικά με την προτεινόμενη διάταξη του Υπουργού Εσωτερικών κύριου Ιωάννη Μιχελάκη που ορίζει ότι:
 
1.     «Οι διατάξεις των άρθρων 14 εώς 21 του ν.3838/2010 (Α’49), καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 17, περ.β του ν.3870/2010 (Α’138) καταργούνται».
2.     «Οι διατάξεις των άρθρων 10 παρ. 2, 12 και 13 παρ.2 του ν.3852/2010, δεν εφαρμόζονται κατά το μέρος που αφορούν στους ομογενείς και νομίμως διαμένοντες αλλοδαπούς τρίτων χωρών». 


Η διάταξη εμπεριέχεται στην τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/1/ΕΕ του Συμβουλίου της 20ης Δεκεμβρίου 2012 για την τροποποίηση της οδηγίας 93/109/ΕΚ σχετικά με τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε ένα κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι στο ελληνικό δίκαιο και τροποποίηση του ν.2196/1994 (Α΄41)»

Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην προτεινόμενη διάταξη. Ως πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και επί μακρόν στην Ελλάδα έχουμε όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να συμμετέχουμε στις αποφάσεις που λαμβάνονται και τις πολιτικές που ασκούνται στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Όπως όλοι οι πολίτες, κάνουμε χρήση των υπηρεσιών του δήμου και όπως όλοι οι πολίτες συμβάλλουμε στα τέλη που τις χρηματοδοτούν. Βιώνουμε και συνδιαμορφώνουμε μαζί με τους έλληνες δημότες την καθημερινότητα των πόλεών μας, είμαστε ένα αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι μια δημοκρατική σχέση ανάμεσα στο δήμο και στον δημότη απαιτεί την πολιτική συμμετοχή όλων όσων έχουν εγκατασταθεί στην πόλη.
 
Εάν έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ένας πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος δεν είναι υπήκοος της χώρας αλλά διαμένει στην Ελλάδα για λίγους μήνες, θα πρέπει να αναγνωρίζεται και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης σε έναν πολίτη τρίτης χώρας ο οποίος διαμένει νόμιμα στη χώρα επί μακρά σειρά ετών. Άλλωστε, πολλές άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κ.α., παρέχουν εδώ και πολλά χρόνια αυτό το δικαίωμα σε μη κοινοτικούς μετανάστες σε διαφορετικά επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
 
Θεωρούμε το δικαίωμα αυτής της πολιτικής συμμετοχής απαραίτητο για την κοινωνική συνοχή και απαραίτητο για την κοινωνική ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών. Μόνο με την πολιτική συμμετοχή όλων μπορούν να επιλύονται τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μας, μικρά και μεγάλα.
  
ASANTE

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)