to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 09.07.2021

Πολιτική

Αρβανίτης για τις παρεμβάσεις στο camp της Ριτσώνας: Στήνουν τα Ευρωπαϊκά «Γκουαντάναμο» ενόψει του νέου Pact

Η συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας στα αντιπροσφυγικά σχέδια της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργεί μείζον θέμα και δικαιώνει την κριτική που επανειλημμένα έχει ασκηθεί


Σε πλήρη γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι προδιαγραφές με βάση τις οποίες κατασκευάζεται το ύψους τριών μέτρων τείχος στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας, όπως προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση 16 Ευρωβουλευτών από όλο το φάσμα του Δημοκρατικού Τόξου. Από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της ευρωομάδας, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Κώστας Αρβανίτης.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που προκαλεί η επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποκλείσει ουσιαστικά τον καταυλισμό, είναι πως την ερώτηση υπογράφουν και 4 μέλη της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Σώματος, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και το κυβερνητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στη λίστα βρίσκουμε ακόμη δύο μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, έναν από το φιλελεύθερο Renew, δύο από τους Πράσινους και συνολικά επτά Ευρωβουλευτές της Ομάδας της Αριστεράς / The Left. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρωτοβουλία της ερώτησης ανήκε σε Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ προκαλούν ανησυχία και αντιδράσεις και μέσα στην ίδια την πολιτική της ομάδα.

Η αρμόδια Επίτροπος Γιοχάνσον, στην απάντησή της σημειώνει πως για τις εν λόγω περιφράξεις έχει προβλεφθεί ευρωπαϊκό κονδύλι ύψους 9 εκατ. € συνολικά (και όχι μόνο για τη Ριτσώνα), χρήματα τα οποία αποτελούν τμήμα συνολικότερης χρηματοδότησης 180 εκατ €.

Από το γεγονός πως η περίφραξη υλοποιείται με Ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και από την ευθεία παραδοχή της Επιτρόπου πως «Ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές πριν από την κατασκευή των περιφράξεων», συνάγεται το συμπέρασμα πως το παραπάνω έργο, είναι μεν απόφαση κι επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης, ωστόσο δεν μπορεί παρά να εκτελείται με τη σύμφωνη γνώμη και την απόλυτη έγκριση της Κομισιόν!

Η συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας στα αντιπροσφυγικά σχέδια της Δεξιάς Κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργεί μείζον θέμα και δικαιώνει την κριτική που επανειλημμένα έχουμε ασκήσει στο υπό διαπραγμάτευση νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης, ότι παγιώνει το ρόλο δεσμοφύλακα που ελέω Δουβλίνου είχαν αναλάβει οι χώρες πρώτης υποδοχής!

Το νέο Σύμφωνο μπορεί να βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, αλλά τα Ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο που θα φέρει ετοιμάζονται ήδη και περιβάλλονται με τείχη ύψους τριών μέτρων.

Αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει.

Πάρτε το τώρα πίσω!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)