to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 20.03.2013

Κοινωνία

Άρτα: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Γιάννη Μπανιά

Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή και συγκινητική εκδήλωση διοργάνωσαν ο Μ/Φ Σύλλογος «ΣΚΟΥΦΑΣ» και ο Δήμος Αρταίων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, το βράδυ της Πέμπτης 14 στην Αίθουσα του Μ/Φ «ΣΚΟΥΦΑΣ».


Μια εκδήλωση μνήμης και τιμής, αφιερωμένη στον Γιάννη Μπανιά. Μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της κομμουνιστικής ανανέωσης, έναν άνθρωπο που ανιδιοτελώς εντάχθηκε στις γραμμές της Αριστεράς από νεαρή κιόλας ηλικία και “έφυγε” όρθιος. 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τον θάνατό του Γιάννη Μπανιά και της δωρεάς από την οικογένεια Μπανιά της βιβλιοθήκης του στον «ΣΚΟΥΦΑ». Πρόκειται για πάνω από 2000 τίτλους βιβλίων, που, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, έχουν αρχειοθετηθεί και εκτίθενται σε ειδική πτέρυγα στο κτίριο της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου. 

Πολλοί οι φίλοι και συνεργάτες του Γιάννη Μπανιά που βρέθηκαν στο ιδιαίτερο αυτό μνημόσυνο, αλλά πολλοί και οι απλοί πολίτες, αυτοί που είχαν τη χαρά να τον γνωρίζουν ως άνθρωπο, αλλά και πολύς κόσμος που θέλησε να τιμήσει με την παρουσία του τον άνθρωπο και Αριστερό, που σε κάθε ευκαιρία εκδήλωνε την αγάπη του για την Άρτα, τα Τζουμέρκα και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τους Μελισσουργούς.

Για τον Γιάννη Μπανιά μίλησαν ο Σύμβουλος ε. τ. του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρ. Γιώργος Γρ. Παππάς, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και η  φιλόλογος, Ειδική Γραμματέας και Έφορος Φιλολογικού – Βιβλιοθήκης του Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Μαρία Δέτσικα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αδερφός του, Νίκος Μπανιάς, ο πρόεδρος του ΣΚΟΥΦΑ Γιάννης Κουτσούμπας, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, ο σ. Σταύρος Πιστιώλης εκ μέρους της Πολιτικής Οργάνωσης της ΑΚΟΑ και ο συντοπίτης του αντιδήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Βασίλης Ρίζος.

Η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Όλγα Γεροβασίλη, που είχε στενούς οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς με τον Γιάννη Μπανιά, μεταξύ άλλων ανέφερε στην ομιλία της: 

«Η διαδρομή και η προσωπικότητα του Γιάννη Μπανιά είναι τόσο πλούσιες, που ο περιορισμένος χρόνος μιας εκδήλωσης τιμής και μνήμης, σαν την αποψινή, δεν φτάνει ούτε για να τον σκιαγραφήσεις. [...] 

Η προσωπική προβολή ήταν έξω και απέναντι απ’ την πρόθεση και την συμπεριφορά του, ήταν κόκκινο πανί για το αξιακό του σύστημα. [...]

Ο Γιάννης έμπαινε βαθύτερα στις κοινωνικές διεκδικήσεις και τον πολιτικό στίβο, απ’ την πολιτική του εφηβεία ακόμη, ο άνθρωπος Μπανιάς απορροφούνταν από τον πολιτικό Μπανιά και ταυτόχρονα, ο πολιτικός πλούτιζε απ’ τον άνθρωπο. 

Ήταν πάντοτε ουσιαστικά απλός και ουσιαστικά ανθρώπινος. Συμμετείχε με όρεξη και πάθος για προσφορά, δούλευε με συνέπεια και ανιδιοτέλεια, συνεισέφερε κριτικά και γόνιμα, ενέπνεε και καθοδηγούσε. Ήταν ο ίδιος, αυτό που συνήθιζε να λέει, επιδιώκοντάς το για την Αριστερά. Ένας κοινωνικά γειωμένος άνθρωπος. [...]

Αυτή η σταθερή, ανυπότακτη, μαχητική, γενναία και έντιμη πορεία του Γιάννη Μπανιά έγινε σε εποχές που ούτε η δημοκρατία ευημερούσε,  ούτε η αριστερά συνέκλινε και ασφαλώς απείχε πολύ απ’ το να είναι πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. 

Ο Γιάννης έδωσε τις μάχες του σε μια από τις σκληρότερες πολιτικοκοινωνικές περιόδους της Ελλάδας. Υπερασπίστηκε τις αξίες και τις αρχές του, τα ιδανικά της Αριστεράς, του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού,  κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της σύγχρονης Ιστορίας μας. Και ήταν απ’ αυτούς που πλήρωσε το τίμημα των επιλογών του. Και μάλιστα αγόγγυστα.

Έδωσε μάχη για να ανοίξει δρόμους στη ριζοσπαστική αριστερά, για να φτάσει ένα βήμα κοντύτερα στο πολιτικό και κοινωνικό του όραμα, το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, εκμετάλλευση και πολέμους, ενός σοσιαλισμού με δημοκρατία, ελευθερία, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και αυτοδιαχείριση. 

Ήταν σταθερά προσηλωμένος στο καθήκον, συνεπής ιδεολόγος και πεισματάρης άνθρωπος. Γι’ αυτό και έμπαινε συνεχώς μπροστά σε σκληρές ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Γι’ αυτό και συγκρουόταν με το πολιτικό κατεστημένο εντός και εκτός αριστεράς, διακινδυνεύοντας πολλές φορές  την πολιτική του ύπαρξη.

Ο Γιάννης είχε φτιάξει ένα αρμονικό χαρμάνι απ’ την οικογενειακή του παράδοση, την θεωρητική του συγκρότηση, την ευφυΐα του, την διάθεσή του για προσφορά, την βαθιά δημοκρατικότητά του, την ανιδιοτέλειά του, την πολιτική του διορατικότητα και τις ενωτικές επιλογές του. Όλα αυτά τον έκαναν να είναι ταυτόχρονα ηγέτης και εργάτης της Αριστεράς.

Είχε φτιάξει ένα χαρμάνι απ’ την ανθρωπιά του, το αδιαμφισβήτητο ήθος του, την φυσική του ευγένεια, την πλατιά και βαθιά καλλιέργειά του, την ευαισθησία του, την διαλλακτικότητά του, την σταθερότητα και την εντιμότητα του, που τον έκαναν να έχει πολύ μεγάλη κοινωνική διεισδυτικότητα και αποδοχή από ανθρώπους όλων των πολιτικών χώρων, που τον έκαναν να μην έχει εχθρούς, αλλά μόνο πολιτικούς αντιπάλους, αντιπάλους που τον άκουγαν με προσοχή, τον εκτιμούσαν και τον σέβονταν.

Ο Γιάννης Μπανιάς ήταν απ’ τους σπάνιους ανθρώπους, είχε βαρύ ίσκιο. Όλοι όσοι είχαμε την τύχη και την χαρά να τον ζήσουμε από κοντά, τον Γιάννη τον έχουμε χαράξει μέσα μας. Έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε τις στιγμές μας, να τον ξαναφέρουμε μπροστά μας, να τον ξανακούσουμε, να πάρουμε χαρά απ’ τις μνήμες μας, να κλείσουμε με τις εικόνες μας τα κενά που άφησε η απουσία του.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)