to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:05 | 30.07.2018

Κοινωνία

ΑΡΣΙΣ: Η οδύσσεια των παιδιών-προσφύγων

Συνηθισμένη περίπτωση είναι οι γονείς του παιδιού να δίνουν ένα ποσό σε γνωστό τους, που δηλώνει ότι θα φέρει το παιδί στην Ελλάδα, ή στην Ευρώπη, για να έχει καλύτερη τύχη. Όμως, μόλις τα παιδιά περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας οι διακινητές τα κρατάνε και ζητάνε από τους γονείς περισσότερα χρήματα για να τα ελευθερώσουν.


Την εμπειρία της απαγωγής υπολογίζεται ότι έχει βιώσει το 60% με 65% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ, με αφορμή την 30η Ιουλίου, η οποία έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

   "Το νούμερο αυτό προκύπτει από όσα μας έχουν πει οι ίδιοι οι ανήλικοι", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος παιδικής προστασίας στην ΑΡΣΙΣ Θωμάς Χαραλαμπίδης, προσθέτοντας ότι κάποιες υποθέσεις έχουν απασχολήσει και την Αστυνομία.

   Μια συνηθισμένη περίπτωση είναι οι γονείς του παιδιού να δίνουν ένα ποσό σε γνωστό τους, που δηλώνει ότι θα φέρει το παιδί στην Ελλάδα, ή στην Ευρώπη, για να έχει καλύτερη τύχη. Όμως, μόλις τα παιδιά περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας οι διακινητές τα κρατάνε σε ένα χώρο και ζητάνε από τους γονείς τους περισσότερα χρήματα για να τα απελευθερώσουν.

   Οι ομάδες Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο (Street Work) της ΑΡΣΙΣ, εντόπισαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 στη Θεσσαλονίκη 190 ανήλικα προσφυγόπουλα, πολλά από τα οποία είχαν πέσει θύματα παράνομης κατακράτησης.

   Όπως είπε ο κ. Χαραλαμπίδης, η ΑΡΣΙΣ παρέχει στα παιδιά έναν υπνόσακο και τροφή, νομική συμβουλευτική και απευθύνεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να μεριμνήσει για τη στέγαση τους. "Όσο πιο γρήγορα μπορεί ένα άστεγο παιδί να έχει στέγη, τόσο ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι γι΄ αυτό", δήλωσε ο κ. Χαραλαμπίδης. Όπως είπε, στο σύστημα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπάρχουν 1.200 θέσεις σε δομές φιλοξενίας και αυτή τη στιγμή στις λίστες αναμονής είναι 2.000 ανήλικα προσφυγόπουλα.

   Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, υπολογίζεται ότι 700 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, καθώς και παιδιά Ρομά από τα Βαλκάνια, έχουν εντοπιστεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και υπόκεινται σε κάθε είδους εκμετάλλευση.

   Η έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, καταλήγει στο ζοφερό συμπέρασμα ότι το 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι παιδιά, ενώ σε χώρες της Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας τα παιδιά αποτελούν την πλειοψηφία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)