to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:16 | 11.01.2021

Πολιτική

Άρση του καθεστώτος «πατέντας» για τα εμβόλια Covid-19 ζητά ο Ανδρ. Ξανθός από τον Β. Κικίλια

Ο τομεάρχης Υγείας της κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια επισημαίνει την ανάγκη άρσης του καθεστώτος προστασίας της «πατέντας» όσο κρατάει η πανδημία.


Την ανάγκη άρσης του καθεστώτος προστασίας της «πατέντας» που έχουν κατοχυρώσει οι φαρμακευτικές εταιρίες στα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 που ήδη κυκλοφορούν ή για όσα επίκειται η έγκρισή τους, τονίζει ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας της κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Στόχος, όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Ξανθός, «είναι να δοθεί η δυνατότητα μαζικής παραγωγής και γρήγορης διάθεσής τους και σε φαρμακοβιομηχανίες στις χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου».

Ο κ. Ξανθός κάνει λόγο για «σοβαρά προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην ανταπόκριση των κατασκευαστριών εταιρειών στην αυξημένη ζήτηση και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των αναγκαίων δόσεων με βάση την κεντρική συμφωνία με την ΕΕ» και προσθέτει ότι «αυτό σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση στην επίτευξη "συλλογικής ανοσίας", παράταση της υγειονομικής κρίσης με όλες τις συνέπειες στη δημόσια υγεία και στην οικονομία και αδυναμία αναχαίτισης ενός πιθανού 3ου επιδημικού κύματος τους πρώτους μήνες του 2021».

«Είναι προφανές ότι η ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να καλύψει με όρους καθολικότητας και ισότητας την ανάγκη γρήγορης πρόσβασης στα νέα εμβόλια και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτικό αίτημα για αλλαγή πλαισίου στα θέματα της προστασίας των "πνευματικών δικαιωμάτων" της φαρμακοβιομηχανίας για τα νέα εμβόλια. Η καθυστέρηση στους μαζικούς εμβολιασμούς και στη δημιουργία "ανοσιακού φραγμού" στο γενικό πληθυσμό, ενισχύει τη δυσπιστία της κοινωνίας και τα αντι-επιστημονικά -συνομωσιολογικά σενάρια», υπογραμμίζει ο κ. Ξανθός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)