to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 03.10.2019

Πολιτική

Άρση ασυλίας για Λοβέρδο, Κυρανάκη και Δ. Χατζηδάκη

Υπέρ της άρσης ασυλίας και για τις τρεις υποθέσεις που εισήχθησαν σε ψηφοφορία, αποφάνθηκε την Πέμπτη 3/10 η Ολομέλεια


Υπέρ της άρσης ασυλίας και για τις τρεις υποθέσεις που εισήχθησαν σε ψηφοφορία, αποφάνθηκε η Ολομέλεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis τάχθηκαν 224 βουλευτές, ενώ μόλις ένας ψήφισε κατά, σε σύνολο 225 βουλευτών.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκαρφίστηκαν νέο «κόλπο» για να παγώσει η έρευνα Novartis...

Για την υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Κυρανάκη, μετά από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «τα επιδόματα πρέπει να δίνονται μόνο στα Ελληνόπουλα», σε σύνολο 233 βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 219 βουλευτές και 14 κατά. Την άρση ασυλίας του κ. Κυρανάκη δήλωσε ότι καταψηφίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Για την υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ, Διονύση Χατζηδάκη, για υπόθεση που αφορά τη θητεία του στο δήμο Παλαιού Φαλήρου, υπέρ ψήφισαν 194 βουλευτές και κατά 18, σε σύνολο 224 ψηφισάντων.

Τι ισχυρίζεται ο Λοβέρδος

Την άρση ασυλίας του ζήτησε ο ίδιος ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. «για να συντρίψει», όπως είπε, τους σκευωρούς, με τα όπλα που διαθέτει κάθε απλός πολίτης και χωρίς βουλευτικά ή υπουργικά προνόμια, ζήτησε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, υπερασπιζόμενος από το βήμα της Ολομέλειας τον εαυτό του κατά τη συζήτηση επί του αιτήματος για άρση ασυλίας του για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

«Πρόσωπο με πρόσωπο θα συντρίψω τη σκευωρία. Και ενώπιος ενωπίοις θα αποκαλύψω τους εμπνευστές και εκτελεστές αυτής της πλεκτάνης, κουκουλοφόρους και μη», τόνισε και έκανε λόγο «για στοχοποίηση του κόμματός του και του ίδιου προσωπικά από πολιτικούς τους αντιπάλους, με τη χρησιμοποίηση παραδικαστικού κυκλώματος και εμπλεκόμενους εισαγγελικούς λειτουργούς.

«Αυτούς, όμως, τους σκοτεινούς κύκλους θα τους συντρίψω χωρίς βουλευτικά και υπουργικά προνόμια. Η αντίσταση έντιμων δικαστικών λειτουργών φέρνει στο φως το άθλιο πολιτικό-παραδικαστικό ρασπουτινικό κύκλωμα, που οργάνωσε την πολιτική και ηθική εξόντωση δέκα πολιτικών προσώπων και μέσω της καταστροφής τους των πολιτικών τους κομμάτων», υποστήριξε ο Ανδρ. Λοβέρδος, ο οποίος χθες κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Ακόμα, έκανε λόγο «για σχέδιο πολιτικής συμμορίας», για «σαθρές κινήσεις αντιπερισπασμού όσων ενέχονται στη σκοτεινή υπόθεση» και για προσπάθειες «να συγκαλύψουν τις μεθοδεύσεις τους, και να αποσείσουν τις βαριές και σοβαρές ευθύνες που τους βαραίνουν».

«Με χρησιμοποιούν ως φύλλο συκής. Το άλλοθι, όμως, του παραδικαστικού και των πολιτικών του εμπνευστών στην κατάχρηση εξουσίας αποκαλύπτεται. Πρόκειται για τον τελευταίο σπασμό του Ρασπούτιν», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Μίλησε επίσης για «συμβόλαια πολιτικής, ηθικής που εκτελούνταν, και προσωπικής εξόντωσης με εντολές υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης», αλλά και «για κακούργημα κατάχρησης εξουσίας που έχει συντελεστεί από εισαγγελείς διαφθοράς», τους οποίους έχει μηνύσει, και οι οποίοι, όπως είπε, απέκρυψαν έγγραφα και καταθέσεις που δεν τα έχουν στην «ψευδοδικογραφία».

Αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης, ο κ. Λοβέρδος απέρριψε μία προς μία όλες τις κατηγορίες που του προσάπτουν, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ήταν εκείνος ο υπουργός Υγείας που ανέκτησε «από τη διαφθορά και τη σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου δυο δισ. ευρώ ετησίως» και, όπως είπε, βάσει των δικών του μέτρων, «οι υπουργοί Σαλμάς και Γεωργιάδης εξοικονόμησαν άλλα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως από τη σπατάλη αυτή».

«Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η υπόθεση Νοβάρτις θα διδάσκεται στη συνταγματική και πολιτική ιστορία ως σκευωρία ενός παραδικαστικού κυκλώματος», επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.

Σε σχέση με το αίτημα άρσης ασυλίας του παρενέβη νωρίτερα στην Oλομέλεια, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είναι απόλυτα αντίθετη με το αίτημα αυτό διότι είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του, αλλά επιπλέον είναι φανερό ότι υπάρχει και θέμα νομιμότητας όλης αυτής της διαδικασίας, και αυτό θα έπρεπε να απασχολήσει και το προεδρείο της Βουλής και τα υπόλοιπα κόμματα», είπε νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά.

«Είναι σαφές ότι η υπόθεση Novartis δεν είναι απλώς ένα μέρος του σκανδάλου στο νευραλγικό τομέα του φαρμάκου, αλλά αποτελεί και πολιτική σκευωρία. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι στήθηκε και λειτούργησε ένα παραδικαστικό κύκλωμα, σκοτεινό, το οποίο γεννήθηκε στα σπλάχνα μέρους της Δεξιάς, αλλά το υιοθέτησε, το στήριξε και το καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε επίσης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: «Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να μένει αμέτοχη μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις που αποτελούν πλήγμα στους θεσμούς και άρα στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Όλοι μας, όλη η ΚΟ θα συμβάλει ενεργά έτσι ώστε, στο πλαίσιο αυτής της Προανακριτικής, να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι όλης αυτής της σκοτεινής υπόθεσης. Να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες μας παρακολουθούν και μας κρίνουν αυστηρά».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Ευαγγελος Βενιζέλος, με άρθρο του στο διαδίκτυο, όπου κάνει λόγο για «μη νόμιμο αίτημα άρσης της ασυλίας».

«Η επιστημονική μου γνώμη είναι ότι το μη νόμιμο αίτημα πρέπει να επαναδιαβιβαστεί από τη Βουλή στον κ. Εισαγγελέα του ΑΠ για τις δικές του ενέργειες. Άλλωστε ακόμη και μετά την τυχόν άρση της ασυλίας για λόγους ευθιξίας του βουλευτή που είναι κοινωνικά και πολιτικά απολύτως κατανοητοί και αναμενόμενοι αλλά συνταγματικά αδιάφοροι, δεν μπορεί να ακολουθήσει νομίμως καμία δικονομική ενέργεια εκτός δικαιοδοσίας ποινικών δικαστηρίων και πολύ περισσότερο από δικαστικά πρόσωπα για τα οποία συντρέχει λόγος αποχής ή εξαίρεσης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)