to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:26 | 10.06.2015

Κοινωνία

Άρση αδικιών: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στις αρμόδιες επιτροπές το ν/σ για την ιθαγένεια

Mε ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην αρμόδια Eπιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ενώ στις 4 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συζήτηση επί των άρθρων.


Η φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίηση για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν, φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια, ζουν, θέλουν και αξίζουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα, χωρίς την καθημερινή αγωνία πως «δεν έχουν χαρτιά». Το ν/σ δικαιώνει τους πολύχρονους αγώνες δεκάδων συλλογικοτήτων μεταναστών και αλληλέγγυων.

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής, από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου) το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, η Χρυσή Αυγή καταψήφισε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται αυτή την ώρα επί των άρθρων, ενώ προηγήθηκε ακρόαση εκπροσώπων περίπου 20 φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων.

Οι εκπρόσωποι συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους για τη σημασία του νομοσχεδίου, καθώς καλύπτει ένα σημαντικό κενό για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Επίσης, ζήτησαν αλλαγές σε κάποια σημεία του νομοσχεδίου, όπως η επιτυχής ολοκλήρωση της φοίτησης ως προϋπόθεση για την απόκτηση της ιθαγένειας, η απουσία μέριμνας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και για τα παιδιά που φοιτούν σε ξενόγλωσσα σχολεία, η απόρριψη των αιτήσεων εάν συντρέχει ποινικό κώλυμα και η σύνδεση της απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά με την κατάσταση νομιμότητας των γονιών τους.

___________________________________________

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Χτες Τρίτη (9/6) ξεκίνησε στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής η συζήτηση. Με το νομοθέτημα  δίνεται η δυνατότητα στους μετανάστες 2ης γενιάς να αποκτήσουν επιτέλους την ελληνική ιθαγένεια, καθιστώντας τους ισότιμους πολίτες. 

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης "Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας" εισήχθη χτες Τρίτη για επεξεργασία και εξέταση στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Σημειώνεται ότι η διαδικασία συνεχίζεται με ακρόαση φορέων και συζήτηση επί των άρθρων, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωση.

O M. Afolayan χαιρετίζει τη συζήτηση στη Βουλή για την ιθαγένεια:

Τρία από τα κόμματα της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να ψηφίσουν θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, όπως προκύπτει από τη σημερινή πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ δήλωσαν την επιφύλαξή τους, αν και υπήρξε η κοινή διαπίστωση όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας.

Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε από την πλευρά της ότι στην πορεία της συζήτησης θα αναζητήσει ένα κοινό πλαίσιο, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. "Θέλαμε να φτιάξουμε έναν νόμο που να αντέχει στο χρόνο, να μην έχει κίνδυνο να υποστεί άλλες δικαστικές περιπέτειες, να ικανοποιήσει τα παιδιά δεύτερης γενιάς που ζουν στη χώρα και περιμένουν με αγωνία την ψήφιση του νόμου, καθώς και να είναι συμβατός και με το Σύνταγμα και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, θέλουμε να δείξουμε ότι η ελληνική Βουλή είναι σε θέση, μετά από τόσα χρόνια, να στείλει το μήνυμα κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής αποδοχής στα παιδιά δεύτερης γενιάς που ζουν στη χώρα μας, που σπουδάζουν εδώ και που επιθυμούν να γίνουν τμήμα του ελληνικού λαού", τόνισε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή της η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, υπογράμμισε ότι "η νομοθέτηση της ιθαγένειας είναι κρίσιμη γιατί τα τελευταία χρόνια ζουν πολλά παιδιά στην Ελλλάδα που είναι γεννημένα και μεγαλωμένα στο περιθώριο της χώρας. Το νομοσχέδιο είναι σε όφελος του ελληνικού λαού γιατί θέλουμε να έχουμε με το μέρος του λαού μας τα παιδιά αυτά που θέλουμε να διαμορφώνουν συνείδηση ως μέλη αυτής της χώρας. Η ιθαγένεια δεν είναι έπαθλο, ούτε προνόμιο, αλλά δικαίωμα για αυτούς που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτό τον τόπο".

Η ίδια επισήμανε ότι προσωπικά μπορεί να προβληματίζεται με κάποια σημεία του νομοσχεδίου, όπως με την επιτυχή φοίτηση των παιδιών, γιατί "δεν θεωρώ ότι μόνο οι καλοί μαθητές είναι κομμάτι της κοινωνίας" ή με την εξάρτηση των παιδιών από την νομιμότητα των γονέων, "τη στιγμή που λόγω κρίσης πολλοί γονείς έχασαν τη νομιμότητά τους", αλλά κατέληξε ότι υποστηρίζει πλήρως το νομοσχέδιο, διότι "είναι ένα νομοσχέδιο μετρημένο, με ορθό συγκερασμό και πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανάγκη να αποδώσουμε ιθαγένεια και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θέλω ένα νομοσχέδιο που θα μείνει στο χρόνο, με αντοχή, που θα βάζει στο χάρτη τη δεύτερη γενιά μεταναστών και θα αποδεικνύει ότι Έλληνες και γεννιέσαι και γίνεσαι".

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να γίνει ακρόαση φορέων. Στην ακρόαση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Συνήγορος του Πολίτη, η Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και η οργάνωση νέων «Generation 2.0».

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι, την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν:
 

  • Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
  • Επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία απώλειας της ελληνικής ιθαγένειας από τέκνο αλλοδαπού που την απέκτησε με δήλωση ή πολιτογράφηση.

Επίσης, στον νέο κώδικα, ρυθμίζονται θέματα για τη χορήγηση άδειας διαμονής με δικαίωμα εργασίας στους πολίτες τρίτων χωρών.

Ακόμα, προβλέπεται ότι:
 

  • Μειώνεται και ορίζεται στο ποσό των 50 ευρώ από 150 που ισχύει σήμερα, το απαιτούμενο τέλος που καταβάλλει ο εργοδότης για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που απασχολεί με εποχική εργασία.
  • Ο εργοδότης οφείλει για κάθε απασχολούμενο στην αγροτική οικονομία ή σε εποχική εκμετάλλευση, να προκαταβάλλει στον ΟΓΑ ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε διάστημα ενός μηνός.
  • Επιτρέπεται κατ' εξαίρεση, η χορήγηση θεώρησης εισόδου με δικαίωμα εργασίας σε εποχικά εργαζόμενους που εισέρχονται για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 90 μέρες.
  • Επιτρέπεται η χορήγηση θεώρησης εισόδου για εποχική εργασία πολλαπλών εισόδου μέγιστης διάρκειας διαμονής έξι μηνών ανά δωδεκάμηνο, με την οποία μπορεί να πραγματοποιήσει πολλαπλές εισόδους στην ελληνική επικράτεια.
  • Ενήλικες υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο δεν απαιτείται να πάρουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (όπως μεταξύ άλλων, θύματα και μάρτυρες εγκλημάτων ρατσιστικής βίας).
  • Στα μέλη της οικογένειας που συνοδεύουν πολίτη τρίτης χώρας, ιδιοκτήτη ακινήτων και στα οποία χορηγείται ατομική άδεια διαμονής, περιλαμβάνονται και οι απευθείας ανιόντες των συζύγων.
  • Παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης διαμονής μακράς διάρκειας και στους κατόχους Εθνικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.
  • Σε περίπτωση γέννησης τέκνου στην Ελλάδα, ως την έναρξη ισχύος του νόμου, από γονέα που διαμένει σε χώρα με άδεια διαμονής, μπορεί να χορηγηθεί στον έτερο γονέα άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση.
  • Μειώνεται και ορίζεται στα 150 ευρώ, από 1.500-3.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, το πρόστιμο που επιβάλλεται σε πρόσωπα που υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις ή βεβαιώσεις στο πλαίσιο του Κώδικα.
  • Επιτρέπεται η διατήρηση του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς των αλλοδαπών συζύγων ομογενών από την Αλβανία που έχουν πολιτογραφηθεί, εκτός των οριζόμενων περιπτώσεων.


* Τέλος, με τροπολογία συνίσταται Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε. (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε Α.Ε.).

Υπολογίζεται ότι το σύνολο των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα νόμιμα από την ηλικία των έξι ετών ως και 23 ετών είναι 150 χιλιάδες. Αυτοί, μαζί με όσους δεν πρόλαβαν να λάβουν ιθαγένεια με το νόμο 3838 του 2010 και είναι άνω των 23 ετών αποτελούν το μέγιστο αριθμό όσων θα αιτηθούν την ιθαγένεια.

Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγένειας όπως αναφέρονται στο κείμενο του ν/σ:

Στο 1ο άρθρο του νομοσχεδίου (διαβάστε το ολόκληρο όπως βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Βουλής) ορίζεται πως γίνεται δυνατή η απόκτηση ιθαγένειας από τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα:

Τι γίνεται με τα παιδιά που έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο:

Διαβάστε ακόμα την αιτολογική έκθεση του νομοσχεδίου, όπου αναλύεται η ανάγκη για τις παραπάνω ρυθμίσεις.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι' αυτό το ν/σ, γιατί  αυτά τα παιδιά δικαιούνται να είναι πολίτες αυτής της χώρας»

 

Η κ. Χριστοδουλοπούλου μίλησε επίσης στον Κώστα Αρβανίτη για το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. «Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια δεν είναι αυτονόητο.Θέλουμε να υπάρχει ένας νόμος που να ισχύει για πάντα, ώστε τα παιδιά να μην έχουν κανένα πρόβλημα», τόνισε η υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής.  «Για να το φτιάξουμε και να προσπαθήσουμε να μη μας το κηρύξουν ξανά αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά. Προσπαθήσαμε, με βάση την απόφαση που κήρυξε τον προηγούμενο νόμο για την ιθαγένεια αντισυνταγματικό, να κάνουμε έναν τέτοιο συνδυασμό των διατάξεων, ώστε πραγματικά να μη μπορεί να μας τον αγγίξει κανείς στο μέλλον», σημείωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου, για να καταλήξει: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που αυτή την εβδομάδα θα μπει στη βουλή, γιατί πραγματικά αυτά τα παιδιά δικαιούνται να είναι πολίτες αυτής της χώρας». 

(διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη της αν. υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής για όλη τη μεταναστευτική ατζέντα)

«Generation 2.0»: Ο Νίκος Οντουμπιτάν μιλάει στο left.gr για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς

Ο Νίκος Οντουμπιτάν είναι μέλος της Generation 2.0 for  Rights, Equality & Diversity (Generation 2.0 RED). Το εξαιρετικά ενδιαφέρον site τους θα το βρείτε στη διεύθυνση g2red.org. Ως οργάνωση έχουν εμπειρία στην κοινωνική δράση, στη κοινωνιολογική και νομική έρευνα, στη διαχείριση προγραμμάτων και στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Συμμετέχουν και συνεργάζονται με δίκτυα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)