to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 18.01.2017

George Fiorakis

πηγή: Inexarchia

Πολιτισμός

Αρραγείς λέξεις: Η ομάδα που μοιράζει βιβλία σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Γιατί το βιβλίο έχει νόημα όταν κάποιος το διαβάζει.


Μιλήσαμε με το Παναγιώτη Σταυρόπουλο και μάθαμε περισσότερα για τις Αρραγείς Λέξεις. Μια ομάδα που μπορούμε να καλέσουμε σπίτι μας, να δώσουμε τα βιβλία που δεν θέλουμε πια ή ακόμη καλύτερα τα βιβλία που θέλουμε να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους, και εκείνοι με τη σειρά τους τα παραδίδουν σε γηροκομεία, άστεγους, φυλακισμένους και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Με απλά λόγια ''Αρραγείς Λέξεις'' είναι μία παρέα λίγων ατόμων που έχουν σκοπό να προσφέρουν βιβλία σε όποιον δεν μπορεί να τα αποκτήσει με άλλο τρόπο. Για να γίνει αυτό πράξη το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τα παιδιά και εκείνοι θα έρθουν να παραλάβουν τα βιβλία που θέλετε να δωρίσετε. Ένα ακόμη όμορφο της προσπάθειας είναι ότι δεν γίνεται τυχαία απλά δωρεά ενός βιβλίου σε κάποιον που μπορεί καν να μην το θέλει, σε φάση εγώ έκανα δήθεν την καλή πράξη. Οι ίδιοι οι άνθρωποι που παίρνουν τα βιβλία έχουν δει και επιλέξει πρώτα το είδος που θέλουν ή το συγκεκριμένο βιβλίο απο λίστα που τους παρέχεται νωρίτερα.

Όπως μας ενημέρωσε ο Παναγιώτης, αυτή την περίοδο λόγω των πολλών μηνυμάτων για προσφορά βιβλίων και επειδή γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν κάποιες ιδέες, θα χρειαστούν άτομα άμεσα για να συμβάλλουν στην προσπάθεια. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη από ποδηλάτες που θα βοηθήσουν να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των μηνυμάτων προσφοράς. Το ποδήλατο είναι το μοναδικό μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιείται για την παραλαβή και την προσφορά των βιβλίων. Δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος παρά μόνο αλληλεγγύη.

«Γνωρίζοντας ότι και το πνεύμα θέλει «τροφή», δειλά-δειλά δημιουργήσαμε μια κίνηση που θα δίνει τη δυνατότητα στους άστεγους και άλλες ευπαθείς ομάδες να ξεφεύγουν από τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν με τον πιο απλό τρόπο. Η αυτομόρφωση είναι δικαίωμα όλων, όπου κι αν βρίσκονται.»  





Ένας απολογισμός των 6 περίπου μηνών αυτής της προσπάθειας: Δόθηκαν 139 βιβλία σε φυλακές, ιδρύματα, γηροκομεία και άτομα που ζουν στο δρόμο.
 


 

Τι βιβλία δωρίζει συνήθως ο κόσμος;

Οι κατηγορίες των βιβλίων που χαρίζει ο κόσμος ποικίλουν, σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι μας προσφέρουν ποιοτικά βιβλία και σε καλή κατάσταση.


Πως έρχεται σε επαφή μαζι σας ο κόσμος και πώς λειτουργεί η προσπάθεια;

Οι τρόποι επικοινωνίας είναι είτε με mail ([email protected]), είτε μέσω της σελίδας μας στο facebook. Σχετικά με την παραλαβή των βιβλίων απ’ τους ωφελούμενους της δράσης τώρα, αρχικά δίνεται στους ενδιαφερόμενους μία λίστα ώστε να επιλέξουν αυτό που επιθυμούν και στην επόμενη συνάντηση μας το έχουν στα χέρια τους. 
 


Τι σας ώθησε στο να ξεκινήσετε αυτό το εγχείρημα;

Συμμετέχω στην emfasis, μκο που κάνει πραγματικά σπουδαία δουλειά και επουλώνει κάθε είδους ‘’πληγές’’ ανθρώπων που σπίτι τους είναι ο δρόμος. Μέσα απ’ αυτή την εμπειρία και στις επαφές που είχα με τον κόσμο είδα από αρκετούς να έχουν βιβλία και να είναι ένα απ’ τα λιγοστά αντικείμενα που κουβαλούν συνήθως μαζί τους. Βλέποντας αυτή την εικόνα προχωρήσαμε στην δημιουργία των αρραγών λέξεων. Λέμε συνεχώς πως η αυτομόρφωση είναι δικαίωμα όλων και μεγάλος στόχος είναι να γίνει πράξη αυτό χαρίζοντας βιβλία σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ν’ αποκτήσουν.
 

Τι θα απαντούσατε, και μέσα από την εμπειρία σας, αν κάποιος σας έλεγε ότι δεν χρειάζεται ένα βιβλίο κάποιος που δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις βιολογικές του ανάγκες;

Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που προσφέρουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.α. Οι αρραγείς λέξεις προσπαθούν να καλύψουν την ανάγκη για μάθηση, κάτι που δεν υπήρχε ως τώρα. Από εκεί και πέρα αν κάποιο άτομο έχει την ανάγκη για άλλου είδους βοήθεια, θα του δώσουμε πληροφορίες για τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του.


Ποιά είναι η αντιμετώπιση των ανθρώπων που παραλαμβάνουν τα βιβλία;

Μας αντιμετωπίζουν σαν να παίρνουν το πιο όμορφο δώρο, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δεν βλέπουν την ώρα να τους αδειάσουμε την γωνιά και να ξεκινήσουν το διάβασμα!

Αρραγείς λέξεις

 

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια/ες προσωπικές ιστορίες που είχατε από την προσπάθειά σας; 

Καθημερινά είμαστε μάρτυρες ιστοριών που συγκινούν και βλέπουμε το μεγαλείο και το επίπεδο πολλών αστέγων. Προσωπικά θέλω να σταθώ στην αγάπη που σου δείχνουν προσφέροντας τους απλά κάτι πολύ μικρό όπως είναι ένα βιβλίο. Άτομα που ζουν εφιαλτικές στιγμές και έχουν βιώσει τόσες άσχημες εμπειρίες, που θα μπορούσαν να τους φταίνε όλοι και όλα για την κατάσταση που βρίσκονται. Παρ όλα αυτά η ευγένεια και το χαμόγελο τους πάντα περισσεύει, ένας επιπλέον λόγος που θεωρώ πως αξίζουν την προσοχή και την βοήθεια όλων μας. 


Αρραγείς λέξεις – η ομάδα που μοιράζει βιβλία σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)