to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 03.07.2014

πηγή: actionaid

Κοινωνία

Αρπαγή γης στη Σενεγάλη με συμφωνία κυβέρνησης - πολυεθνικής

«Κάθε μέρα κλαίμε. Κανένας μας δεν θέλει αυτό το έργο. Όμως, όλοι είναι εναντίον μας. Η κυβέρνηση είναι εναντίον μας. Η αστυνομία είναι εναντίον μας. Είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη μάχη» λέει ο αρχηγός του χωριού Njurki στη Σενεγάλη.


Οι 9.000 κάτοικοι στην περιοχή Ndiaël στη Σενεγάλη είναι απελπισμένοι, νιώθουν πολύ μικροί, ότι δεν μπορούν πια να ελέγξουν τη ζωή τους. Η κυβέρνηση της Σενεγάλης παραχώρησε για εκμετάλλευση στην πολυεθνική εταιρία Senhuile-Senéthanol μια περιοχή 200.000 στρεμμάτων, την οποία χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για καλλιέργειες και κτηνοτροφία. Τώρα πια κινδυνεύουν να μην μπορούν να επιβιώσουν ενώ υπάρχουν ήδη τα πρώτα θύματα από αυτή την καταστροφή. Τρία παιδιά πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να πάνε σχολείο, περνώντας ένα τεχνητό κανάλι νερού, αφού η εταιρία έχει περιφράξει όλη την περιοχή και μονοπάτια, δρόμοι, το ποτάμι, περιοχές βοσκής, χωράφια δεν ήταν πια προσβάσιμα στους κατοίκους. Δύο κάτοικοι της περιοχής σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σοβαρά από τις δυνάμεις καταστολής σε διαμαρτυρίες εναντίον της εταιρίας.

Οι κάτοικοι νιώθουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα γίγαντα. Η ίδια η εταιρία ανήκει σε ένα λαβύρινθο ιδιοκτητών από την Ευρώπη και τον κόσμο, η ταυτότητα των οποίων προστατεύεται με μια σειρά από εμπορικά απόρρητα και πρακτικές διαφθοράς. Χρειάστηκαν έξι μήνες μόνο για να βρούμε ότι η ιταλική εταιρία Tampieri έχει τον κύριο έλεγχο της Senhuile-Senéthanol. Όμως δεν το έβαλαν κάτω! Εδώ κι ένα χρόνο έχουν κινητοποιηθεί και αγωνίζονται για να σταματήσουν τις δραστηριότητες της Senhuile-Senethanol και να πάρουν πίσω το μόνο μέσο επιβίωσης που διαθέτουν, τη γη τους.

Πάρε θέση κι εσύ μαζί με τους κατοίκους της Σενεγάλης και ενίσχυσε τη φωνή τους, πιέζοντας την εταιρία να αποσυρθεί άμεσα από την περιοχή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)