to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:17 | 01.05.2013

Πολιτική

Αρον άρον στον Μελισσανίδη ο ΟΠΑΠ

Κρατώντας μετά βίας τα προσχήματα, ο ΟΠΑΠ κατέληξε τελικά στα...χέρια του εκλεκτού του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Γιώργου Μελισσανίδη και των συν αυτώ της Emma Delta.


Νωρίτερα, η Emma Delta είχε αυξήσει την αρχική της προσφορά μόλις κατά 30 εκατ.ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την πρώτη αποκρατικοποίηση, αλλά και του γεγονότος ότι τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις πάνε στην απομείωση του Δημοσίου Χρέους, το ποσό των 652 εκατ. ευρώ που δίνει η εταιρεία για την απόκτηση του 33% του "χρυσοφόρου" ΟΠΑΠ αποτελούν περίπου το 0,0002 % του χρέους.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, στη διάρκεια της οποίας αξιολογήθηκε η βελτιωμένη προσφορά.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης και το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση», που όπως είπε, «πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας». Τόνισε μάλιστα τα οφέλη της συγκεκριμένης κίνησης, η οποία «αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών:

«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας. Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο.Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευσθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».

H ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Πραγματοποιώντας τις αποφάσεις  της Βουλής των Ελλήνων, το ΤΑΙΠΕΔ διεξήγαγε για τον ΟΠΑΠ έναν καθΆ όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια.Η κοινοπραξία EMMA DELTA, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωμένο, κατά 30 εκ. ¤ (καταβλητέο σε δόσεις), τίμημα για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, διαμορφώνοντας έτσι την προσφορά της στα 652 εκ. ¤.Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκ. ¤ και αποτελείται από τα 652 εκ. ¤ πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκ. ¤, που θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό, αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013.Τονίζεται ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκ. ¤, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκ. ¤, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση.Υπενθυμίζουμε ότι από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δις. ¤ στην δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ).  

Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές. 

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές του, που θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στον τόπο,  απορροφώντας δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.

Πηγή: beta.avgi.gr

Διαβάστε σχετικά: 

ΣΥΡΙΖΑ για ΟΠΑΠ: Μείζον σκάνδαλο - Δεν πουλάνε, χαρίζουν σε "ημετέρους"

Παπαδημούλης στο twittter για το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ

Για την αντίστοιχη δήλωση Σαμαρά το 2011 γράφει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

 
Ν. Βαλαβάνη: Ούτε ανεκτή, ούτε αποδεκτή η πώληση (με πολλές δόσεις!) του ΟΠΑΠ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για την πώληση του ΟΠΑΠ και τους ισχυρισμούς περί «δίκαιου» αντιτίμου - που μάλιστα θα πληρωθεί σε δόσεις!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)