to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:19 | 30.04.2019

Διεθνή

Αρνητικό αντίκτυπο από τους δασμούς αναφέρουν αμερικανικές επιχειρήσεις

Οι δασμοί που επέβαλε στις εισαγωγές η κυβέρνηση του Τραμπ έχουν επηρεάσει αρνητικά αμερικανικές εταιρίες, ιδιαίτερα στον τομέα παραγωγής αγαθών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.


Το 75% των ερωτηθέντων από τον τομέα παραγωγής αγαθών, που περιλαμβάνει τη γεωργία, τη δασοπονία, την αλιεία, την εξόρυξη, τις κατασκευές και τη μεταποίηση, ανέφερε αρνητικές επιπτώσεις από τους δασμούς στις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η National Association for Business Economics (NABE) από την 1 έως τις 10 Απριλίου.

Μεταξύ των ερωτηθέντων στον κλάδο παραγωγής αγαθών, το 67% ανέφερε υψηλότερο κόστος, το 50% ανέφερε υψηλότερες τιμές πώλησης και το 42% έκανε λόγο για αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις, σύμφωνα με την έρευνα.

«Ένα χρόνο αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν για πρώτη φορά νέους δασμούς στους εμπορικούς τους εταίρους το 2018, οι πρόσφατοι δασμοί επηρέασαν αρνητικά πάνω από το ένα τέταρτο των εταιριών των συμμετεχόντων», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της NABE Κέβιν Σουίφτ. «Ο καθαρός αντίκτυπος των δασμών σε αμερικανικές εταιρίες δεν είναι θετικός και οι αρνητικές επιπτώσεις εντοπίζονται κυρίως στον τομέα παραγωγής αγαθών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι εταιρίες έχουν κάνει αλλαγές στις προμήθειές τους, στις αλυσίδες τροφοδοσίας και σε άλλες πρακτικές ως απάντηση στις εμπορικές ανησυχίες.

Το αποτέλεσμα της έρευνας γίνεται γνωστό περίπου ένα χρόνο αφού η κυβέρνηση του Τραμπ επέβαλε τιμωρητικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στα τέλη του Μαρτίου του 2018, κάτι που προκάλεσε αντίποινα με τη μορφή δασμών στις αμερικανικές εξαγωγές από μεγάλους εμπορικούς εταίρους.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 53% των συμμετεχόντων αναμένουν το ΑΕΠ των ΗΠΑ να αυξηθεί κατά περισσότερο από 2% τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, συγκριτικά με το 67% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ το 52% των ερωτηθέντων ανέφεραν ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού στις εταιρίες τους, συγκριτικά με το 45% που ανέφερε ελλείψεις πριν από ένα χρόνο, κάτι που υποδηλώνει ενδείξεις για πιέσεις στους μισθούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)