to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 15.10.2013

Πολιτική

Αρνητική η ΔΗΜΑΡ στην έκκληση των 58 για την Κεντροαριστερά

Αρνητικά απάντησε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, στο κείμενο- έκκληση των 58 προσωπικοτήτων για την έναρξη διαλόγου σχετικά με την Κεντροαριστερά.


Αντιθέτως, ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου Φώτη Κουβέλη, στην οποία αναφέρει ότι «μια τέτοια πρωτοβουλία δεν μπορεί να παραβλέπει και να προσπερνάει κρίσιμα ζητήματα για τη συγκρότηση ενός νέου προοδευτικού πόλου, όπως η κατάσταση της κοινωνίας, η ουσιαστική κριτική στην ασκούμενη πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία, που αναπαράγει την κρίση. Η αναγκαία πολιτική σταθερότητα ουδόλως ισοδυναμεί με τη διατήρηση της ίδιας πολιτικής». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ η κάθε πρωτοβουλία διαλόγου έχει τη χρησιμότητά της, ωστόσο τονίζει ότι «ο χαρακτήρας μιας κίνησης δεν κρίνεται από την αξία και την καλή προαίρεση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτήν και την οποία δεν αμφισβητούμε».

Ο κ. Κουβέλης θεωρεί ότι η εθνική ανασυγκρότηση αποτελεί πράγματι την πρόκληση της επόμενης περιόδου, όμως, επηρεάζεται και καθορίζεται σημαντικά από την ασκούμενη πολιτική, η οποία και διαμορφώνει αρνητικούς συσχετισμούς και σχέσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Το αναγκαίο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που προτείνει η ΔΗΜΑΡ, επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, είναι διακριτό, έχει προοδευτικό χαρακτήρα, περιλαμβάνει μια πραγματική επαναδιαπραγμάτευση για την αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου και έχει ως απαράβατο όρο την αντιμετώπιση όλων των πρακτικών που οδήγησαν στην κρίση. «Ο προοδευτικός τρίτος πόλος θα συγκροτηθεί με τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων.

Όμως δεν υπάρχει αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία, όταν αυτό ταυτίζεται με σημερινές συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές, επιλογές με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε στην εισήγησή του ο κ. Κουβέλης. Όσον αφορά στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ, για το εν λόγω εγχείρημα, υπογράμμισε ότι «είναι ανοικτή στον δημιουργικό διάλογο για την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου. Αυτό το εναλλακτικό σχέδιο έχει σαφές μέτωπο όχι μόνο με τον αριστερό λαϊκισμό, αλλά και με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, και στόχος μας είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όχι μόνο από τον πολιτικό χώρο, αλλά και από την κοινωνία».

Η εισήγηση του κ. Κουβέλη έγινε δεκτή από την πλειοψηφία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ διαφώνησαν οι Π. Λειβαδάς και Γ. Γεωργάτος, οι οποίοι μαζί με τους Γ. Αντωνίου και Δ. Τσικαρδάνη από την Εκτελεστική Επιτροπή, που δεν παραβρέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς και τρία μέλη των Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, υπογράφουν το κείμενο των 58.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)