to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:37 | 02.10.2020

Πολιτική

«Αρνητική εξέλιξη και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη το χθεσινό Συμβούλιο Κορυφής»

«Αν η κυβέρνηση θεωρήσει επιτυχία το χθεσινή Συμβούλιο Κορυφής κάνει ένα μεγάλο λάθος και ξεκινάμε από λανθασμένη αφετηρία. Και μόνο με ισχυρό μηχανισμό κυρώσεων κατά της Τουρκίας μπορεί να σχεδιάσουμε τη δική μας γραμμή» τονίζει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Mega


Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα κλήθηκε να σχολιάσει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega" και την εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega".

Η όλη εξέλιξη και η τελική απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής αποτέλεσε μια αρνητική εξέλιξη για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Η Ευρώπη εχθές έκανε ένα βήμα πίσω σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο και, δυστυχώς, ένα βήμα πίσω έκανε και η Ελλάδα. Υπήρξε μία περαιτέρω οπισθοχώρηση της Ευρώπης ακόμη και από τις πρόσφατες, προ δύο μηνών ανακοινώσεις της, όταν και είχε αποφασίσει να ετοιμάσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που θα επικύρωνε σε επόμενα Συμβούλια Κορυφής και Εξωτερικών Υποθέσεων. Χθες όμως δεν επικυρώθηκε κανένας κατάλογος κυρώσεων. Και προφανώς η Ευρώπη έχει κάνει σαφέστατα πίσω από την απόφαση που είχε ληφθεί (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) τον Ιούνιο του 2019, όταν είχαν αποφασιστεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η ΝΔ πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να μην παρουσιάζει μια εικόνα που διαφέρει από την πραγματικότητα. Στην Ελλάδα, πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή αξιολόγηση αυτής της αρνητικής εξέλιξης και να χαράξουμε μια ενιαία εθνική πατριωτική γραμμή.

Οι δηλώσεις της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν είναι ξεκάθαρες και θέλουν προσοχή. Αναφέρονται σε εργαλειοθήκη και όχι σε κυρώσεις. Ακόμη και στο τρίτο τελικό κείμενο της χθεσινής απόφασης η Ευρώπη αναφέρεται ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας αν χρειαστεί». Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε κατάλογος κυρώσεων.

Επιπλέον, στη χθεσινή απόφαση η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπάρχει μόνο μία θολή αναφορά περί σεβασμού δικαιωμάτων, καμία αναφορά σε παραβιάσεις που ήδη έχουν γίνει ή σε κυρώσεις. Η Ευρώπη, οι Η.Π.Α. και ο κύριος Πομπέο συζητούν ακόμη για αμφισβητούμενες περιοχές και σε σχέση με αυτό το θέμα η Ελλάδα έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος και μια μεγάλη υποχώρηση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε το σοβαρότατο λάθος, όταν για έναν ολόκληρο μήνα το Oruc Reis έκανε βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μη δηλώνει ότι γίνεται παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θυμάμαι στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο κύριος Βορίδης, να υποστηρίζουν σε τηλεοπτικές εμφανίσεις τους ότι δε γινόταν καμία παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και αυτό το χρησιμοποιεί σήμερα η Ευρώπη και κάνει ένα βήμα πίσω.

Επιπλέον, η Ευρώπη χρησιμοποιεί ακόμη και το μηχανισμό αποκλιμάκωσης, που ανακοινώθηκε χθες από το ΝΑΤΟ, ως αντεπιχείρημα, ότι δηλαδή δε χρειάζεται άλλη λύση. Αυτό το γεγονός είναι χαρακτηριστικό του σε πόσο λανθασμένη διαδρομή έχει οδηγήσει η κυβέρνηση τα πράγματα. Και μάλιστα έδωσε ένα επιχείρημα με μια διαπραγμάτευση, που χρησιμοποιήθηκε εις βάρος μας, γιατί κακώς αυτή η διαπραγμάτευση έγινε μέσα στο ΝΑΤΟ, γιατί έπρεπε να γίνει σε διμερές επίπεδο

Το βασικό πρόβλημα σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι ότι η κυβέρνηση όχι απλά δεν μπόρεσε να πιέσει, αλλά, θεωρήθηκε ένας σίγουρος, ένα προβλέψιμος σύμμαχος. Έτσι όμως μπήκε στην ουρά της ατλαντικής συμμαχίας

Αν η κυβέρνηση θεωρήσει επιτυχία το χθεσινή Συμβούλιο Κορυφής κάνει ένα μεγάλο λάθος και ξεκινάμε από λανθασμένη αφετηρία. Και μόνο με ισχυρό μηχανισμό κυρώσεων κατά της Τουρκίας μπορεί να σχεδιάσουμε τη δική μας γραμμή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)