to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:18 | 13.04.2021

Πολιτική

Αρνείται το υπ. Υγείας να συμμορφωθεί με το ΣτΕ: Συνεχίζει την παράνομη υπερτιμολόγηση του «TIROSINT»

Ο ΕΟΦ και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωστοποίησαν τρεις φορές στο Υπουργείο Υγείας ότι πρέπει άμεσα να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση κάτι το οποίο το υπουργείο εδώ και ένα χρόνο αγνοεί


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη και ο Τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός με θέμα της την παράνομη υπερτιμολόγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος «TIROSINT»  και τη μη συμμόρφωση του Υπουργείου Υγείας με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

 

-       Με απόφαση του ΣτΕ στις 26 Μαΐου 2020, κρίθηκε παράνομη η τιμή του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος «TIROSINT με την τιμή του να καθορίζεται για πρώτη φορά με απόφαση του 2014 επί Υπουργείας Βορίδη.

 

-       Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό, ωστόσο, η εν λόγω τιμολόγηση είναι παράνομη και δη αναδρομικά, δηλαδή ήδη από το χρόνο εκείνο, αφού κατά παράβαση του νόμου δεν διερευνήθηκε, προκειμένης της τιμολόγησης, ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών με τις οποίες το εν λόγω σκεύασμα κυκλοφορούσε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά αντιθέτως η λιανική τιμή του TIROSINT.

 

-       Πιο συγκεκριμένα η τιμή που καθορίστηκε το 2014 για το TIROSINT ανερχόταν στα 8,29 έως 8,50 Ευρώ. Αντίθετα, ο Ε.Ο.Φ. έχει προτείνει ως τιμές 0,57-0,93. Δηλαδή το TIROSINT από την αρχική παράνομη τιμολόγησή του μέχρι σήμερα διατίθεται σε τιμή οκταπλάσια της τιμής που θα έπρεπε να διατίθεται.

 

-       Κι ενώ το ζήτημα της νομιμότητας επιλύθηκε με την έκδοση απόφασης του ΣτΕ, με την οποία διακριβώθηκε η παρανομία, το Υπουργείο Υγείας κατά παράβαση του νόμου δεν έχει ακόμη προβεί σε συμμόρφωση με την δικαστική απόφαση.

 

-       Ακριβώς το αντίθετο μάλιστα. Μόνο για το TIROSINT έχουν εκδοθεί μετά την έκδοση της ως άνω δικαστικής απόφασης, τρία δελτία τιμών με την παράνομη τιμή του.

 

-       Ο ΕΟΦ και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωστοποίησαν τρεις φορές στο Υπουργείο Υγείας ότι πρέπει άμεσα να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση.

 

-       αρχίζει να προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά η μη συμμόρφωση του Υπουργείου Υγείας με την δικαστική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού σχεδόν ένα χρόνο μετά την έκδοσή της.

 

-       έχει κατατεθεί σχετικά η από 19.10.2020 Μήνυση για παράβαση καθήκοντος κατά του Υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή την 1η.03.2021.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Γιατί επιμένει να μην συμμορφώνεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, συνεχίζοντας τη μη σύννομη τιμολόγηση του εν λόγω  φαρμάκου ;

2.    Πότε θα προχωρήσει στην ανατιμολόγηση του με βάση την απόφαση του ΣτΕ; 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)