to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αρκετά με τη βία!

Η εκτελεστική Διευθύντρια, Δρ. Ναταλία Κανέμ, του Ταμείου για τον Πληθυσμό του ΟΗΕ, έκανε μία δήλωση στις 25 Νοεμβρίου 2020, Παγκόσμια Ημέρα για τη Βία Κατά των Γυναικών, φωνάζοντας: «Σηκωθείτε και πείτε «Αρκετά» στη βία»


Αρκετά! Αυτό λέμε, σήμερα και κάθε μέρα, σε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Αρκετά στην ενδοοικογενειακή βία. Αρκετά με τους βιασμούς γυναικών και παιδιών. Και αρκετά με την ατιμωρησία για μία από τις πιο κατάφωρες και διεισδυτικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν κάθε δικαίωμα να ζουν χωρίς βία, παντού. Έχουν το δικαίωμα ειρηνικά και χωρίς φόβο για την ζωή τους στο σπίτι, στον δημόσιο χώρο κ.α.

Σήμερα, , είναι η ώρα για όλες και όλους, να σταματήσουν και να θυμηθούν πόσο μακριά πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το ζήτημα. Είναι συγκλονιστικό σύμφωνα με τα στοιχεία και της ΕΕ από έρευνες, 1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια, εξακολουθούν να υφίστανται βία σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Το πρόβλημα είναι πολύ παλιό και οι φεμινιστικές οργανώσεις στην χ’ωρα μας, αλλα και παγκόσμια, παλεύουν χρόνια ολόκληρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Αλλα τούτες τις ημέρες που ηρθαν στο φως οι βιασμοί επώνυμων γυναικών κάτι να τάραξε τον κόσμο για το διαρκές αυτό έγκλημα.

Τι να καταγγείλουν ‘ομως, οι γυναίκες της διπλανής πόρτας;... Για αυτό και το κρύβουν βαθειά στην ψυχή τους. Γνωρίζουμε ότι έχουμε δρόμο μακρύ να διανύσουμε για τα δικαιώματά μας ώς γυναίκες. Γι' αυτό λέμε: Σηκωθείτε και πείτε ΑΡΚΕΤΑ με την βία. Είναι βαρβαρότητα.

Φέτος, η πανδημία του COVID-19 πυρπόλησε τις ζωες μας. Με τις γυναίκες κλειδωμένες στο σπίτι με τους κακοποιητές τους και τις εντάσεις στο νοικοκυριό, οι εκκλήσεις για βοήθεια αυξήθηκαν στα ύψη.

Πολλές απάντησαν ότι επειδή τα καταφύγια και άλλες υπηρεσίες έκλεισαν, αλλά και επειδή η βοήθεια συχνά δεν επαρκεί, δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις “οικιακές φυλακές” τους ακόμη και σε τούτη την ανθρωπιστικη κρίση.

Οφείλουμε να κάνουμε πολλά μα πολλά περισσότερα. Ήρθε η ώρα να σηκωθούμε και να πούμε Αρκετά στη βία όχι μόνο μία μέρα, αλλά 365 ημέρες το χρόνο. Πρέπει να αποτρέψουμε τη βία. Και μέχρι να την τελειώσουμε, εχουμε χρέος να παρέχουμε ό, τι χρειάζονται οι γυναίκες και τα κορίτσια για να επιβιώσουν και να ανακάμψουν, από τη σωματική και ψυχική υγειονομική περίθαλψη έως τη νομική βοήθεια και την υποστήριξη για την ανάκτηση του βιοτικού επιπέδου.

Όμως και ακόμα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα. Ο COVID-19 αποκαλύπτει, οδυνηρά αλλά διδακτικά, όλους τους τρόπους που πρέπει να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε διαφορετικά. Το να λέμε, αρκετά στη βία, δεν φθάνει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε το πόσο διαδεδομένη είναι η βία στην κοινωνία μας, τα αίτια και τους παραγόντες που την τροφοδοτούν όπως η πατριαρχία, ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα, οι συμπεριφορές οι αντιλήψεις και νοοτροπίες ριζωμένες επι αιώνες στις συνειδήσεις κυρίως των ανδρών. Αυτά πρέπει να αλλάξουν γι αυτό λέμε ΑΡΚΕΤΑ σύμφωνα με τις δηλώσεις της Δρ. Ναταλίας Κανέμ.

Αρκετά για τις υποθέσεις ότι η βία είναι επιτρεπτή ή εξαφανίζεται από μόνη της. Αρκετά για να αντιμετωπίσουμε τη βία ως κάτι λιγότερο από μια κρίση πλήρους κλίμακας, αλλά οφείλουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τη σταματήσουμε κι ας φαντάζει ως όνειρο του Δόν Κιχώτη. Μπορούμε γυναίκες και άνδρες μαζί, κυρίως από την πλευρά της δικής μας αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν’ ανοίξουμε τους δρόμους ακόμη περισσότερες αλλαγές για το:

Αρκετά. Μια λέξη για να μεταμορφώσουμε τον κόσμο μας.

Μsc Πολιτικών Επιστημών
Μέλος του Ινστιτούτου Ν.Πουλαντζά.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)