to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αρκεί να το πιστέψουμε!

Σύντροφοι και φίλοι, τώρα -όχι αύριο- έχουμε την ευκαιρία για να πετύχουμε


Έχουν περάσει περισσότερες από 15 μέρες από εκείνη την αποφράδα μέρα της 26ης Μαϊου. Τα συναισθήματα ήταν πολλά και ανάμεικτα όλη αυτή την περίοδο. Το ένα διαδέχονταν το άλλο. Έκπληξη -δυσάρεστη- στην αρχή.  Μία διαφορά για να είμαστε ειλικρινείς την περιμέναμε οι περισσότεροι. Αλλά 9,5%; Αν αυτή η έκπληξη συνδυαστεί και με την απίστευτη κούραση της προεκλογικής περιόδου, τότε μιλάμε ότι πολλοί από εμάς έφτασαν στα όρια της κατάρρευσης -ψυχολογικής και σωματικής.

Ύστερα ήρθε  ο θυμός. Θυμός για τα λάθη και τις παραλείψεις. Θυμός για τις λάθος εκτιμήσεις. Θυμός για όλα: από τα μικρότερα ως τα μεγαλύτερα. Παντού εντοπίζαμε ζητήματα που μας θύμωναν. Έγιναν εν τω μεταξύ και κάποια άλλα γεγονότα  και ο θυμός έβρισκε συνεχώς αποδέκτες -δικαίως ή αδίκως δεν έχει σημασία προς το παρόν. Στη συνέχεια όμως η λογική πρυτάνευσε.

Με ηρεμία πια καθίσαμε να δούμε γιατί είχαμε αυτά αποτελέσματα. Βασικά στις Ευρωεκλογές, που λόγω και του δημοψηφισματικού χαρακτήρα που τους είχε δοθεί και λόγω του ότι σε πρώτη ανάγνωση αποτελούν πρόκριμα για το τι θα γίνει στις Εθνικές εκλογές, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Άλλωστε το αποτέλεσμά τους προφανώς συσχετίζεται και με τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Προσωπικά δεν θα ήθελα να επιδοθώ σε εμβριθείς αναλύσεις. Τις κάνουν άλλοι, πολλοί,  εξαιρετικά καλά σε μερικές περιπτώσεις. Θα ήθελα να σταθώ σε αυτό που πιστεύω ότι έχει αξία να έχουμε κατά νου, επειδή κατά την άποψή μου μπορεί αυτό να συμβάλλει  στην ανατροπή και τελικά στη νίκη.  Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μας του Σεπτεμβρίου 2015 δεν πήγε να ψηφίσει γιατί ΔΕΝ ήθελε να ψηφίσει κάτι άλλο εκτός από ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική μας σε όλα τα επίπεδα δεν κατάφερε να τους σηκώσει από τον καναπέ. Αυτοί όμως είναι εκεί και μας περιμένουν. Και έχουν θορυβηθεί από την εξέλιξη. Και μας ψάχνουν για να μας το εκφράσουν.

Μεταφέρω την εμπειρία από την περιοχή μου, την Αγία Βαρβάρα στη Δυτική Αθήνα. Από τις 3 Ιουνίου κιόλας τηλεφωνούσαν σε μένα και σε άλλα μέλη της οργάνωσής μας, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην σύντροφοι, άτομα από τον χώρο που κωδικοποιημένα λέμε «προοδευτικό» για  να μας ρωτήσουν αν θα  ξανα-ανοίξουμε το εκλογικό περίπτερο, τί θα κάνουμε, αν θα αφήσουμε τον χρόνο να λειτουργήσει υπέρ της ΝΔ με την απραξία μας. Ανοίξαμε μετά από δυο-τρεις μέρες.

Είναι εντυπωσιακό το πόσοι μας επισκέπτονται, καθώς και ο αριθμός των ατόμων που συμπληρώνουν αίτηση για την ένταξή τους στην Οργάνωσή μας. Βλέπουμε άτομα που είχαν απομακρυνθεί εξαιτίας  των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της διακυβέρνησης, και για τα οποία  εμείς δεν είχαμε κάνει κάτι για να τους αλλάξουμε την άποψη,να επανέρχονται, να συστρατεύονται και κυριολεκτικά να προσπαθούν να μας «ξεσηκώσουν» να αγωνιστούμε. Να προσπαθούν να μας αναπτερώσουν το ηθικό. Βλέπουμε περαστικούς που στέκονται έχοντας διάθεση για συζήτηση, εκφράζοντας την αγωνία τους και την προθυμία τους να μας βοηθήσουν.

Για πρώτη φορά, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες  και στοχοθεσίες που έμπαιναν κατά καιρούς από τα καθοδηγητικά όργανα,  δημιουργήσαμε μία μεγάλη λίστα φίλων του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Την Τρίτη στις 11/6 οργανώσαμε ανοιχτή - συνέλευση. Ήταν μία νέα διαδικασία που αρχικά μας  δημιουργούσε ερωτηματικά. Η επιτυχία ήταν εξαιρετική, με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζαμε. Στην Αγία Βαρβάρα δυσκολεύομαι να θυμηθώ άλλη, τόσο πετυχημένη εκδήλωση της αριστεράς εδώ και χρόνια. Να μην πω ότι ήταν τριπλάσια από την αντίστοιχη εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε πριν 2 μήνες για τις Ευρωεκλογές. 

Και το σημαντικό είναι ότι όλοι όσοι παρευρέθηκαν δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους για συσκέψεις, περιοδείες και την προθυμία του  να είναι εκλογικοί αντιπρόσωποι κλπ. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ήταν πολλοί αυτοί που μίλησαν, διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους, άσκησαν την κριτική τους και άκουσαν τα στελέχη μας να τους απαντούν. Αυτούς πρέπει να αξιοποιήσουμε. Είναι τα άτομα που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στη μεταφορά του μηνύματός μας. Και είναι πάρα πολλοί. Δίπλα μας.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να το πάρουμε αλλιώς. Ό,τι έγινε, έγινε. Κάποια στιγμή, στην ώρα της, θα γίνει αναλυτική συζήτηση. Όχι τώρα. Ο κόσμος μας περιμένει, έχοντας καλύτερη εικόνα  για μας απ' ότι έχουμε εμείς για τους εαυτούς μας. Ας τολμήσουμε επιτέλους να τον πλησιάσουμε. Το να καθόμαστε στα κιόσκια και να συζητάμε μεταξύ μας, περνώντας τα βράδια μας, δεν έχει καμία απολύτως αξία.

Προσωπικά πιστεύω μετά από συζητήσεις ότι κάποιο ποσοστό -πιθανόν να είναι κρίσιμο σαν μέγεθος- της ψήφου στη ΝΔ δεν δόθηκε για να επιδοκιμαστεί ο Μητσοτάκης. Δόθηκε γιατί πολλοί θέλησαν να εκφράσουν με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στο ότι εμείς έχουμε απομακρυνθεί από αυτούς, πράγμα που το αποδίδουν στην ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων και στη  έπαρση που δυνητικά φέρνει η εξουσία. Όλοι αυτοί είναι πλέον στο πλευρό μας να το παλέψουμε μαζί.

Σύντροφοι και φίλοι, τώρα -όχι αύριο- έχουμε την ευκαιρία για να πετύχουμε. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ!

*Η Τασούλα Πετράκου είναι επικοινωνιολόγος/Διαφημίστρια, συντονίστρια ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)